Gość Opublikowano 16 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2002 Tak mniej wiecej mozna opisac moje wentylki 80x80 gdy chodza na 12V :) Rozmawialem dzisiaj z kumplem, ktory powiedzial mi ze sa wentylatory tego rozmiaru, ktore na 12V beda bezglosne, zaczal wymieniac jakies rozne rodzaje lozysk (nawet magnetyczne 8O ), tylko nie pochwalil sie gdzie cos takiego mozna w Polsce dostac i ile to mniej wiecej kosztuje. Moze Wy wiecie cos wiecej? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 16 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2002 Cos mi sie wierzyc nie chce ze moze byc ciszej (wiatraki moga byc lepiej skonstruowane ... ksztalt lopatek ... ale lozyska kulkowe raczej ze 2 lata (update, oczywiscie) NIE halasuja , a potem sie je smaruje :) ... to co slyszymy to jest szum powietrza ... tego sie IMHO nie mozna pozbyc .... ale wg. mnie na wiatraki obudowy 1500 rpm wystarcza w zupelnosci ... to nie ma byc przeciag tylko przeplyw powietrza ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2002 Wystarczająco cicho pracują wentylatory na łożyskach ślizgowych ,czyli te najtańsze. Jedna wada to to ,że taki wentylator długo nie służy ale cena rekompenuje tą niedogodność. Cały hałas z wentylatora powodowany jest przepływem powietrza i nie tylko przez sam wentylator ale przez to co sie znajduje na drodze powietrza. Najbardziej hałasują ostre kanty i wogóle kanciate przedmioty. Należy również zwrócić na to jak są wykonane łopatki wentylatora, często maja one zbędne wystające nadlewy plastiku itp. Warto je nożykiem usunąć. Moim zdaniem lepiej zastosować 2 wentylatory na 5 ,6 lub 7 V niż 1 na 12 V :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 16 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2002 Te na łozyskach kulowych sa o 5 zł droższe a 2x dluzej cicho pochodza ...choc i tak te na slizgowych wystarczy po np. roku: 1.rozebrac 2.nasmarowac Powtarzajac okresowo operacje 1 i 2 , beda chodzic do ostatniego koncertu WOŚP ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 16 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2002 Jeśli chodzi o naprawde ciche wentylatory to jest taka firma Panaflo ktora wyposarza swoje produkty w lożyska coś na wzór olejowych. Wiatraczki chodzą bardzo cicho ale są strasznie drogie. 80mm kosztuje jakies 60-70 zlotych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...