Pk.Master Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Mam AMD Athlona XP 1800+ (0,13) na którym jest założony radiator BEZ PASTY (długa historia ale nie moge tego zmienić) i to do tego ten radiator to nie jakiś lepszy tylko wielki kawał aluminium i malutki wiatraczek. Odziwo temperatura bez podkręcenia to 35-39 a po delikatnym podkręceniu na 2000+ temp. wynosi max. 42 stopnie. Czy to możliwe że temperatura jest tak niska? Czy ten procek dobrze się kręci? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMo Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Napisz jaką masz płyte główną .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 wlasnie jaka masz mobo??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Eeee czepiacie się, po co Wam mobo :?: :lol: :lol: :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Eeee czepiacie się, po co Wam mobo :?: :lol: :lol: :wink:Widze ze jestes niedoinformowany. :) Roznice miedzy odczytami temperatur pomiedzy roznymi plytami moga byc bardzo duze. Np. jesli na twoim epoxie temperatura 1700+ zaluzmy wynosilaby 32, to na moim abicie, na tym samym procu (ofkoz napiecie to samo) byloby ok 42, wiec plyta ma niebagatelne znaczenie!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pk.Master Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Mam Shuttle AK32 v.2.1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Mam Shuttle AK32 v.2.1 hmmm... no to faktycznie troche dziwne bo shuttle z tego co mi wiadomo nie mial problemow z odczytem temperatur moze po prostu twoj czujnik cos swiruje i tyle pozdrav Lagier Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Eeee czepiacie się, po co Wam mobo :?: :lol: :lol: :wink:Widze ze jestes niedoinformowany. :) Roznice miedzy odczytami temperatur pomiedzy roznymi plytami moga byc bardzo duze. Np. jesli na twoim epoxie temperatura 1700+ zaluzmy wynosilaby 32, to na moim abicie, na tym samym procu (ofkoz napiecie to samo) byloby ok 42, wiec plyta ma niebagatelne znaczenie!! chyba czegos nie zrozumiales :lol: spojrz na emotikony za wypowiedzia Grincha :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 ja na tym athlonie 1800XP i spire FRIDGE ROCK 4500rpm to w stressie mialem 56C!!!! a mobo te SAME!!!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 łądnie się athlon będzie palił, ładnie ... szykuj kasę na nowego procka, ten długo nie pociągnie. będzie psss..... i po procku. a temperaturę mierz palcem, może on się smaży a ty nie wiesz o tym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pk.Master Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 O co Ci chodzi ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikyo Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 O co Ci chodzi ???Eeeee, no chyba o to co napisal, nie? :wink: :lol: :lol: Bez pasty i na cienkim wentylu, to pewnie ma w idle z 60* Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opolin Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 hehehe moj ma normalnie 60 stopni a w stresie doszedlem do 71 stopni :D :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMo Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Nie ma to rak Palce-rulezz sprawdz temp. jak to się mówi organoleptyczni :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Eeee czepiacie się, po co Wam mobo :?: :lol: :lol: :wink:Widze ze jestes niedoinformowany. :) Roznice miedzy odczytami temperatur pomiedzy roznymi plytami moga byc bardzo duze. Np. jesli na twoim epoxie temperatura 1700+ zaluzmy wynosilaby 32, to na moim abicie, na tym samym procu (ofkoz napiecie to samo) byloby ok 42, wiec plyta ma niebagatelne znaczenie!! chyba czegos nie zrozumiales :lol: spojrz na emotikony za wypowiedzia Grincha :) Jesli sie juz cos pisze to przydaloby sie zeby nasza wypowiedz wnosila cos do tematu, a takie texty dla mnie to zasmiecanie wątku... Nie wiem czemu to ma sluzyc, nawet to smieszne nie bylo... A moglo kogos zdezorientowac. :? Na emoty patrzylem, ale odczytalem je w troche inny sposob :P Nie obrazcie sie za te slowa :) I nie zasmiecajmy juz dluzej tego topicu. Pozdro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Eeee czepiacie się, po co Wam mobo :?: :lol: :lol: :wink:Widze ze jestes niedoinformowany. :) Roznice miedzy odczytami temperatur pomiedzy roznymi plytami moga byc bardzo duze. Np. jesli na twoim epoxie temperatura 1700+ zaluzmy wynosilaby 32, to na moim abicie, na tym samym procu (ofkoz napiecie to samo) byloby ok 42, wiec plyta ma niebagatelne znaczenie!! chyba czegos nie zrozumiales :lol: spojrz na emotikony za wypowiedzia Grincha :) Jesli sie juz cos pisze to przydaloby sie zeby nasza wypowiedz wnosila cos do tematu, a takie texty dla mnie to zasmiecanie wątku... Nie wiem czemu to ma sluzyc, nawet to smieszne nie bylo... A moglo kogos zdezorientowac. :? Na emoty patrzylem, ale odczytalem je w troche inny sposob :P Nie obrazcie sie za te slowa :) I nie zasmiecajmy juz dluzej tego topicu. Pozdro. masz racje pozdrovka Lagier Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryan Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 witam a ja mam procka takiego samego czyli Athlona 1800+ i bez rzadnego kręcenia co mnie zadziwiło ma 57 stopni i co ja mam powiedzieć tak niska temperaturka by mi odpowiadała :) Jak bede chciał podkręcić to co bede musiał schłodzić na maxa bo bez schłodzenia made miał 200 stopnie dziwne to jest . ps . Moja płytka to ECS K7S6A Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 witam a ja mam procka takiego samego czyli Athlona 1800+ i bez rzadnego kręcenia co mnie zadziwiło ma 57 stopni i co ja mam powiedzieć tak niska temperaturka by mi odpowiadała :) Jak bede chciał podkręcić to co bede musiał schłodzić na maxa bo bez schłodzenia made miał 200 stopnie dziwne to jest . ps . Moja płytka to ECS K7S6A palomino czy thoroughbred po pierwsze po drugie jakie chlodzenie :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryan Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 Mam procka Palomino 0,18um i chłodzenie na razie mam zwyczajne spory dość radiator i zwyczajny wiatrak . Może przyczyną jest to że radiator jest bezpośrednio na proca założony może dała by coś podkłaka pod procka sam już nie wiem , wiem jedno natomiast ze ta temperatura jest za wysoka :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 Mam procka Palomino 0,18um i chłodzenie na razie mam zwyczajne spory dość radiator i zwyczajny wiatrak . Może przyczyną jest to że radiator jest bezpośrednio na proca założony może dała by coś podkłaka pod procka sam już nie wiem , wiem jedno natomiast ze ta temperatura jest za wysoka :-) :lol: pewnie to jest przyczyną :lol: albo to ze ten "dosc spory radiator" jest krzywo nalozony na proca :) a czegos takiego jak podkladka POD proca nie ma 8O bynajmniej ja o czyms takim nigdy nie slyszalem chyba chodzi ci o CSa ale jego naklada sie na procesor tylko ze glownie w celu wyeliminowania mozliwosci ukruszenia jadra procesora temp. raz zbija raz nie a jesli juz to max 3*C (zawsze cos) pozdrovka Lagier p.s. serio nie wiesz jakiego masz dokladnie coolera :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryan Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 tak, dokładnie, chodzi mi o csa ale nie znam fachowej terminologii i radiator jest prosto nałożony a z tego co ja sie orientuję pomimo iż eliminuje to możliwość wykruszenia obniża nieznacznie temperaturę . Wiem że to nie jest wielka skala ale przy mojej temperaturze każdy stopień sie liczy ;P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monocyklista Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 Czy można sprawdzić jaki mam rodzaj procka bez ściągania z niego coolera? Też mam Athlona XP 1800+ na MSI KT3V i w idle mam 55 st C. Gdy podkręciłem na 2000+ [przez FSB] to wskoczyło do 65 st C. Czy to nie za dużo przypadkiem? Mam też inne pytanko: Czy prockowi robi jakąś różnicę to, czy jest podkręcony przez FSB czy przez mnożnik? Z tego co się orientuję, mnożnik mam zablokowany. Dopiero zaczynam bawić się w o/c, proszę więc o wyrozumiałość :) Wiem, wiem, mam szukać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryan Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 Wydaje mi sie ze raczej nie musisz ściągnąć radiator i obadać tylko delikatnie ;) ja tez tak samo podkręcałem i to samo mi sie działo z temperaturą i sam nie wiem co to może być ;( A co do mnożnika to daje o wiele większe możliwości kręcenia z tego co tytaj wyczytałem ale są różne opinie . Ja wiem jedno że niedługo się biorę za odblokowanie mnożnika na moim procu:) A przestawianie mnożnika na płycie i tak ci nic nie da gdy masz zablokowany na procu ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 tak, dokładnie, chodzi mi o csa ale nie znam fachowej terminologii i radiator jest prosto nałożony a z tego co ja sie orientuję pomimo iż eliminuje to możliwość wykruszenia obniża nieznacznie temperaturę . Wiem że to nie jest wielka skala ale przy mojej temperaturze każdy stopień sie liczy ;P przerabialem juz CSy i temp. max co moze obnizyc to 3*C no moze 4*C nie mowie juz o procach 0.13u gdzie pewnie max zanizy 2*C) czesto wogole nie obniza albo 1*C. Chodzi tutaj tylko o to ze radiator idealnie przylega do jadra proca i dzieki temu temp. jest nizsza jesli wczesniej miales prawidlowo zalozony radiator to nie zauwazysz roznicy no poza tym ze twoje jaderko :D bedzie bezpieczne w 99,9% :) Czy można sprawdzić jaki mam rodzaj procka bez ściągania z niego coolera? Też mam Athlona XP 1800+ na MSI KT3V i w idle mam 55 st C. Gdy podkręciłem na 2000+ [przez FSB] to wskoczyło do 65 st C. Czy to nie za dużo przypadkiem? Mam też inne pytanko: Czy prockowi robi jakąś różnicę to, czy jest podkręcony przez FSB czy przez mnożnik? Z tego co się orientuję, mnożnik mam zablokowany. Dopiero zaczynam bawić się w o/c, proszę więc o wyrozumiałość :) Wiem, wiem, mam szukać... mozesz sprawdzic jakiego masz proca wystarczy ze wrzucisz np.: sisoft sandre 2003 dasz cpu information i tam bedzie ci pisac thoroughbred (0.13u) albo palomino (0.18u) Czy krecisz fsb czy mnoznikiem samemu procowi nie robi to roznicy mhz = mhz :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monocyklista Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 No cóż, nie pozostaje nic innego jak rozejrzeć się za lepszym chłodzeniem [może nawet WC], bo te które dostałem [a na co nie miałem możliwości wpłynąć] jest takie sobie :(. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryan Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 Nawet nie pomyślałem o Sandrze a sandre mam zainstalowaną u siebie :oops: Ale gafka ;) sorx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 Wydaje mi sie ze raczej nie musisz ściągnąć radiator i obadać tylko delikatnie ;) ja tez tak samo podkręcałem i to samo mi sie działo z temperaturą i sam nie wiem co to może być ;( A co do mnożnika to daje o wiele większe możliwości kręcenia z tego co tytaj wyczytałem ale są różne opinie . Ja wiem jedno że niedługo się biorę za odblokowanie mnożnika na moim procu:) A przestawianie mnożnika na płycie i tak ci nic nie da gdy masz zablokowany na procu ;) proponuje ci sprzedac twoj procek i kupic jakiegos 1700+ 0.13u DLT3C bankowo soiagniesz 2400+ na standard vcore 1.6v i temp. bedziesz miec nizsza :) Mnoznik owszem daje wieksze mozliwosci krecenia ale tylko na chipsetach ktore nie maja zablokowanej fsb PCI (chociaz jak masz dobra pamieci to fsb moze dac naprawde rewelacyjne rezultaty :twisted:) np.: na nforce wiekszosci ludzi kreci za pomoca fsb po to zeby np.: puscic pamiec i proca w trybie synchro np.: 200/200 wtedy jest najwiekszy power :D pozdrav Lagier Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryan Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 Widze że zmiana tego procka to raczej bedzie konieczna ;) Powiedz mi Lagier jeszcze jedno ten proc 1700+ to ma być też palomino ? i czy to: DLT3C jest seria którą ma mieć ten proc ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 Widze że zmiana tego procka to raczej bedzie konieczna ;) Powiedz mi Lagier jeszcze jedno ten proc 1700+ to ma być też palomino ? i czy to: DLT3C jest seria którą ma mieć ten proc ? przeciez napisalem ci ze 0.13u a co za tym idzie t-bred a zreszta palomino nie wiem czy gdziekolwiek jeszcze dostaniesz (no moze sa jakies niedobitki :) ) DLT3C JIUHB to seria tego proca dobre sa z: 0308(SPMW) i 0310(WPMW or XPMW) na ktoryms 0308 osiagasz 2600+ na zanizonym vcore :!: tzn okolo 1.5v Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monocyklista Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 Niestety, mój procek to Palomino :( Trzeba będzie się rozejrzeć za innym Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...