Skocz do zawartości
Viners

3 Gb - Mało?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam na oku dość ciekawie wyglądający zestaw... pomijając inne parametry (gdyż jest gotowy, i nie mogę nic w nim zmienić, jedynie kupić go lub nie) zastanawiam się czy 3 GB RAMu wystarczy mi do gier.. czy sądzicie że to jest wystarczająca ilość żeby pograć spokojnie na max detalach w Crysis, GTA IV czy Fallouta 3? oprócz grania będe na nim tylko słuchał muzyki lub oglądał filmy, więc myślę że do tego nie jest mi potrzebna jakaś niesamowita ilość RAMów.. proszę o opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ok, więc tak:

procek: Intel i5-750 (2,66 GHz, BUS 2,5 GT/s, cache L2 8 MB)

pamięć: 3 GB RAM DDR3 1333 MHz,

dysk twardy: 640 GB Sata-2

grafika: ATI Radeon HD4650 1GB

niestety mało konkretne dane, bo tyle jest napisane w ofercie.. ale myślę że wystarczy do określenia czy te gierki będą chodzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD4650 1GB :plum:

Z dala szerokim łukiem od tego padła...

A co do ilości pamięci RAM - sam mam 3GB i jeszcze jakoś się daje grać. Musiałbym mieć jakieś odniesienie względem nowych tytułów ale jeśli mowa o 3x1GB DDR3 to IMHO w małych pieniądzach taki Triple Kit można brac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ok, więc tak:

procek: Intel i5-750 (2,66 GHz, BUS 2,5 GT/s, cache L2 8 MB)

pamięć: 3 GB RAM DDR3 1333 MHz,

dysk twardy: 640 GB Sata-2

grafika: ATI Radeon HD4650 1GB

niestety mało konkretne dane, bo tyle jest napisane w ofercie.. ale myślę że wystarczy do określenia czy te gierki będą chodzić.

Ta oferta z MediaMarkt jest średnia słaba grafa, nie wiadomo co to za płyty Gigabyte ale jaki?, karta graficzna słaba... czyli ogolnie nie warto moim zdaniem za 2499zł...

Za 2800-3000 kupisz już gotowego kompa który będzie mieć zdecydowanie lepszą grafę... czyli GTX260,GTX275 lub Ati HD4870,HD4890...

Edytowane przez Marcin5611

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na komputer mogę wydać maks. 2500 zł. a pasowałoby jeszcze w tą cenę zmieścić jakąś klawiaturę i myszkę.

hm no jak tak popatrzyłem na te zestawy na allegro, to wypatrzyłem ten:

http://www.allegro.pl/item760773452_i5_750...9800gt_1gb.html

co o tym sądzicie? bo gdybym go wziął to zostało by mi jeszcze dwie i pół stówy na klawiaturę i myszkę..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten zestaw co podales tez bym omijal ;) Zasilacze rasurbo to totalny badziew :rolleyes:

Najwyższej jakości zasilacz renomowanego producenta. Prawdziwie bezgłośna praca + moc rzeczywista 630W to bardzo mocna strona tego zestawu!!! Nie daj się skusić niską ceną na innych aukcjach WYBIERZ JAKOŚĆ ZA ROZSĄDNE PIENIĄDZE!

Pamiętaj drogi Kliencie - zasilacz jest bardzo ważnym elementem komputera, zakup i użytkowanie słabego zasilacza nieznanej firmy może spowodować trwałe uszkodzenie komputera i bezpowrotną utratę danych! Zapytaj konkurencję, jakiej firmy zasilacze stosują, gdyż wstydzą się podać producenta w opisie aukcji! Słaby zasilacz = kłopoty!

o ironio :)

bardzo ciekawe , a daja taki zasilacz jak rasurbo co moze w kazdej chwili zabrac pol kompa :lol2:

ps. w tym drugim co podales to na pewno zasilacz do wymiany , nie wiadomo jaki dysk dadza no i grafa nie jest juz jakas super wydajna a takze marnowanie pieniedzy na 1gb pamieci na takiej grafie :)

Edytowane przez Maciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Halo! Ludzie czasami trzeba kogos ocucic. Nie gadajcie tylko uswiadomcie kolege ze na allegro zestawow sie nie szuka. Problemy z gwarancja to oddzielny problem. Najwazniejsze jest to ze maja shit zamiast zasilki, gowniane karty z kupa ramu i chorendalne ceny..

Popatrz na zestaw u nas na forum za 2000zl i doloz klawe +mysz kolejno wybierz sklep i bedziesz mial zlozony pc w dobrej cenie z najwyzsza mozliwa wydajnoscia i gwarancja..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no spoko, tylko kupując zestaw z forum musiałbym go zamówić w sklepie internetowym, a z tego co widziałem to te z najlepszą opinią mają siedziby w Gdańsku.. z racji że mieszkam w ok. Kraka nie widzi mi się jeździć do Gdańska z zepsutym kompem.

a naprawdę na allegro nic dobrego nie można znaleźć?

http://www.allegro.pl/item753579781_core_i...500gb_550w.html

czy ten zestaw też jest aż taki zły? bo sklep jest w Krk więc by mi to pasowało..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak takie zestawy to kupa...

Zazwyczaj laduja fajnego proca, karte z duza iloscia pamieci i 90% kupujacych juz trzepie z podniety jaki to wypas...

Pozniej sie okazuje ze grafa do [gluteus maximus], zasilacz pada, dysk firmy krzak a plyta ledwo proca ciagnie i jest zalamka i dokupowanie nowych podzespolow.

No rzeczywiscie, poprostu interes zycia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te zestawy sa z natury zle. Nie masz jechac tylko spakowac i wyslac i juz. Polowa sklepow z allegro nie istnieje/ma gdzies "gwarancje"/zapomina o tobie po wplacie kasy/jest zarejestrowana na Cyprze xD Zreszta jest 90% wieksze ryzyko ze to ten zestaw sie popsuje (hah on sie po prostu zjara) niz ten ze sklepu chocby z Gdanska. Po za tym mozesz zlozyc zestaw warty w necie jakies 200zl mniej niz masz na niego. Pochodzic po krk, i popytac w sklepach. Trafisz w koncu na taki ktory ci zlozy to co chcesz za to troche wiecej jednak, ale i tak nie zedra tak jak ci z allegro...

ps. wiem ze kusi 1gb ram na karcie, najnowszy proc xxx i 200000 W zasilacz, ale to tylko liczby nie majace wplywu na wydajnosc (albo majace ale negatywny)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok już pomyślałem że wolę złożyć ten zestaw np. na esc.pl, skoro twierdzicie że na allegro nie warto.

więc na podstawie tych zestawów z forum złożyłem taki:

Procesor:

AMD Athlon II X4 620 /2.6GHz, 2MB, 95W, BOX, AM3/

359 zł

Wentylator:

Arctic-Cooling Freezer Xtreme Rev.2

135 zł

Płyta główna:

Gigabyte MA770T-UD3P /AMD 770, DDR3 1333/

290 zł

Pamięć RAM:

GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9

300 zł

Dysk twardy:

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3

179 zł

Karta graficzna:

PowerColor Radeon HD4870 1024MB DDR5 /256bit/ DVI HDTV

560 zł

Nagrywarka DVD:

Samsung SH-S223B SATA (black)

95 zł

Zasilacz:

OCZ ModXStream Pro 600W

349 zł

razem 2267 zł.

co sądzicie o tym zestawie? i jaką (tanią) obudowę do tego wziąć? i czy dałoby się do tego jeszcze dołożyć jakąś nienajgorszą myszkę i klawiaturę tak żeby zamknąć się w ok. 2500 zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa Cooler Master Elite 335/330, myszka A4Tech x-750F/ xl-750f/ xl-750bf/ xl-750bk

Zestaw dobry, jeśli chcesz podkręcać procesor- uwież mi nie kupuj Arctic-Cooling Freezer Xtreme Rev.2, dołóż 30 zł i kup Scythe Mugen 2, o wiele wydjaniejsze chłodzenie.

Jeśli miałbyś jeszcze zbędne 150zł to najlepiej kup hd4890.

Edytowane przez Cargo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi