sambamamba Opublikowano 8 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2009 kłaniam się, dostałem ostatnio używanego laptopa. z pewnym zaskoczeniem odkryłem, że ma on zainstalowaną jakąśtam sensowną kartę graficzną (mój komputer stacjonarny bowiem dysponuje bowiem "Intel 82945G Express Chipset"). stwierdziłem, że to dobra okazja na kaprys i zagranie sobie w coś. np taki Gothic 3 - wiem, to ponoć dość ekstremalny przykład - na stacjonarnym w ogóle nie chciał wystartować (słynny komunikat "Where is guru?"). na laptopie poszedł (hura!), ale tnie. nie jakoś dramatycznie, ale w jakichśtam miastach, gdzie jest dużo obiektów, to się nie da - przypomina bardziej pokaz slajdów. zero przyjemności. stwierdziłem, że nie będę w kaprys ładował dużo pieniędzy, więc skreślam opcję zakupienia lepszej karty czy wręcz nowego procesora (do grania?? nonsens). mogę natomiast dokupić RAM. w związku z tym mam parę pytań: 1) czy dokupienie np 2GB RAM jest w stanie pomóc? 2) czy jest jakaś metoda na podkręcenie tejże karty do jakichś sensowniejszych osiągów? do myślenia o tym, że mimo wszystko ten sprzęt ma pewien potencjał skłonił mnie fakt, że ten gothic ma wszak jakieś drakońskie wymagania - a idzie. call of duty 2 też rusza, ale co z tego, skoro dalej... ech. wiadomo. dane o sprzęcie: (uprzedzam, że mało wiem i nie bardzo się znam) laptop Asus Win XP Pro SP3 Intel Celeron M 1,70 GHz 1,87 GB RAM Radeon Xpress Series, sterowniki Omega 3.8.442 nie wiem co jeszcze trzeba. tyle w zasadzie o tym gracie wiem. dzięki z góry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 8 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2009 Ta karta graficzna to taki Radeon 9200, 9500, więc cudów nie oczekuj. Karte możesz podkręcić napewno programem PowerStrip, sam testowałem na laptopie z taką kartą graficzna i działa bez problemów. Dodanie ramu nic nie da, ew. wejdź do biosu i zmień pojemność pamięci karty graficznej na 256mb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambamamba Opublikowano 8 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2009 Ta karta graficzna to taki Radeon 9200, 9500, więc cudów nie oczekuj. Karte możesz podkręcić napewno programem PowerStrip, sam testowałem na laptopie z taką kartą graficzna i działa bez problemów. Dodanie ramu nic nie da, ew. wejdź do biosu i zmień pojemność pamięci karty graficznej na 256mb. Hm, cudów się nie spodziewam. Ale spróbuję. Jak dokładnie należy to zrobić, żeby nic nie skopać niechcący? (Jestem w BIOSie i nie widzę) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...