Skocz do zawartości
sambamamba

Radeon Xpress 200m, Laptop Asus A Perpektywy Wydajności

Rekomendowane odpowiedzi

kłaniam się,

dostałem ostatnio używanego laptopa.

z pewnym zaskoczeniem odkryłem, że ma on zainstalowaną jakąśtam sensowną kartę graficzną (mój komputer stacjonarny bowiem dysponuje bowiem "Intel 82945G Express Chipset"). stwierdziłem, że to dobra okazja na kaprys i zagranie sobie w coś. np taki Gothic 3 - wiem, to ponoć dość ekstremalny przykład - na stacjonarnym w ogóle nie chciał wystartować (słynny komunikat "Where is guru?"). na laptopie poszedł (hura!), ale tnie. nie jakoś dramatycznie, ale w jakichśtam miastach, gdzie jest dużo obiektów, to się nie da - przypomina bardziej pokaz slajdów. zero przyjemności.

stwierdziłem, że nie będę w kaprys ładował dużo pieniędzy, więc skreślam opcję zakupienia lepszej karty czy wręcz nowego procesora (do grania?? nonsens). mogę natomiast dokupić RAM. w związku z tym mam parę pytań:

1) czy dokupienie np 2GB RAM jest w stanie pomóc?

2) czy jest jakaś metoda na podkręcenie tejże karty do jakichś sensowniejszych osiągów?

do myślenia o tym, że mimo wszystko ten sprzęt ma pewien potencjał skłonił mnie fakt, że ten gothic ma wszak jakieś drakońskie wymagania - a idzie. call of duty 2 też rusza, ale co z tego, skoro dalej... ech. wiadomo.

dane o sprzęcie:

(uprzedzam, że mało wiem i nie bardzo się znam)

laptop Asus

Win XP Pro

SP3

Intel Celeron M 1,70 GHz

1,87 GB RAM

Radeon Xpress Series, sterowniki Omega 3.8.442

nie wiem co jeszcze trzeba. tyle w zasadzie o tym gracie wiem.

dzięki z góry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta karta graficzna to taki Radeon 9200, 9500, więc cudów nie oczekuj.

Karte możesz podkręcić napewno programem PowerStrip, sam testowałem na laptopie z taką kartą graficzna i działa bez problemów.

Dodanie ramu nic nie da, ew. wejdź do biosu i zmień pojemność pamięci karty graficznej na 256mb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta karta graficzna to taki Radeon 9200, 9500, więc cudów nie oczekuj.

Karte możesz podkręcić napewno programem PowerStrip, sam testowałem na laptopie z taką kartą graficzna i działa bez problemów.

Dodanie ramu nic nie da, ew. wejdź do biosu i zmień pojemność pamięci karty graficznej na 256mb.

Hm, cudów się nie spodziewam. Ale spróbuję.

Jak dokładnie należy to zrobić, żeby nic nie skopać niechcący?

(Jestem w BIOSie i nie widzę)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi