Skocz do zawartości
kuebk

Dokupowanie Drugiej Panoramy Do Juz Posiadanej

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowilem dokupic drugi monitor do juz posiadanego, ze posiadam iiyamke E2201-B1 to chcialbym dokupic druga taka sama ale kurde chyba juz je wycofali z produkji czy cos bo nigdzie ich nie widze, mimo tego ze jeszcze 2 tygodnie temu troche ich bylo.

W zwiazku z powyzszym jak nie znajde drugiego takiego samego [aczkolwiek zaczynam sie zastanawiac czy wogole jest sens z racji ciulowych katow] to mysle ze dokupie inny a potem ta iiyamke podmienie tez na ten sam model.

Glownie monitor wykorzystuje do gier i internetu do filmow bardzo rzadko, to co chcialbym aby monitor mial to:

- jesli sie da to pivot

- jesli sie da to regulowana wysokosc

- musi koniecznie byc czarny [no chyba ze bedzie z hp to moglbym odpusic ten punkt bo akurat ich kolorystyka mi sie wzglednie podoba]

- musi miec jak najwezsza ramke wokolo wiec rozne dziwne zaokraglenia na dole jak to teraz ma w modzie lg czy samsung odpadaja

- matryca tn, lepsze chyba nie potrzebuje - nie?

- cena ~800pln

- w zwiazku z tym ze pewnie niedlugo dokupie drugi to wolalbym jakis bardziej aktualny model zeby nie spotkala mnie sytuacja jaka opisalem na poczatku

- brak glosnikow

- dvi

Nie wiem jakie marki sa teraz ok ale reflektowalbym na cos z hp, iiyamy [o ile bedzie miala lepsze katy niz moja obecna], samsung, nec - do monitorow lg czy tam benq jakos nie mam przekonania no i za specjalnie wygladowo tez mi nie podchodza.

Myslalem nad Neciem e221 [ten ma pivot?]/e222 [ten ma regulowana wysokosc?] lub ewentualnie hp l2245wg - co o tym myslicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[aczkolwiek zaczynam sie zastanawiac czy wogole jest sens z racji ciulowych katow]

...

- matryca tn, lepsze chyba nie potrzebuje - nie?

...

[o ile bedzie miala lepsze katy niz moja obecna]

Chyba jednak potrzebujesz ... DELL 2209WA, Samsung F2380, HP LP2275 ... biorąc pod uwagę że głównie do gier i www to radziłbym DELL na IPS.

ps. cena do ~800 ? - sprzedaj tę Iiyamę to będziesz miał ponad 1K na znośny monitor x-P

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co zauważysz:

+ kontrast 2x lepszy niż w dell, czyli czerń czarna a nie szara;

+ brak świecenia czerni pod kątem, jak to ma miejsce w ips;

+ szeroka regulacja jasności, w nocy można zjechać bardzo nisko, nie będzie męczyć oczu;

+ delikatniejsza powłoka odblaskowa;

- gorsze kąty, zmiana gammy pod kątem;

- wolniejsza matryca, czas reakcji piksela;

+/- szeroki gamut, czerwień i zieleń bardziej nasycone;

To tak mniej więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten HPek nie ma matowej powloki na matrycy? :(

To porownanie to w stosunku do della czy do czego?

Tak, do della. Dell jest na matrycy IPS ( producent LG.Philips ). Powłoka tych matryc jest mniej gładka, tak jak pisał Kyle.

Tego za bardzo nie zrozumialem. :(

Na chłopski rozum, lepiej sie czyta/pracuje z białym tłem na matrycach PVA niż IPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak mam rozumiec ze matryca jest mniej gladka? Bo nie mam zadnego pomyslu.

Matryca właściwie nie jest mniej gładka tylko zewnętrzna powłoka rozpraszająca refleksy jest bardziej/mniej gładka. Ma to wpływ z jednej strony na skuteczność rozpraszania refleksów a z drugiej bardziej matowe powłoki powodują powstanie efektu pyłu/śniegu ... takie mikro pryzmaty które rozszczepiają światło wydostające się od strony matrycy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TN z reguły są bardzo przyjazne jeśli chodzi o powłokę. Co prawda, miałem tylko kilka modeli TN, ale na żadnej nie było problemu.

Co do IL, to jest to wartość trochę duża, ale na ile zauważalna to nie wiem. Ja mam w HP około 25-30, na Eizo s2231 około 32 ms i nie byłem w stanie zauważyć żadnych opóźnień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Glownie monitor wykorzystuje do gier i internetu do filmow bardzo rzadko, to co chcialbym aby monitor mial to:

- jesli sie da to pivot - JEST

- jesli sie da to regulowana wysokoscJEST

- musi koniecznie byc czarny [no chyba ze bedzie z hp to moglbym odpusic ten punkt bo akurat ich kolorystyka mi sie wzglednie podoba] JEST

- musi miec jak najwezsza ramke wokolo wiec rozne dziwne zaokraglenia na dole jak to teraz ma w modzie lg czy samsung odpadaja JEST

- matryca tn, lepsze chyba nie potrzebuje - nie? JEST Ale matryce można w sumie lepsza ale TN też nie jest zła

- cena ~800pln JEST prawie :P

- w zwiazku z tym ze pewnie niedlugo dokupie drugi to wolalbym jakis bardziej aktualny model zeby nie spotkala mnie sytuacja jaka opisalem na poczatku

- brak glosnikow JEST

- dvi JEST

KLIK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi