kuebk Opublikowano 9 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2009 Postanowilem dokupic drugi monitor do juz posiadanego, ze posiadam iiyamke E2201-B1 to chcialbym dokupic druga taka sama ale kurde chyba juz je wycofali z produkji czy cos bo nigdzie ich nie widze, mimo tego ze jeszcze 2 tygodnie temu troche ich bylo. W zwiazku z powyzszym jak nie znajde drugiego takiego samego [aczkolwiek zaczynam sie zastanawiac czy wogole jest sens z racji ciulowych katow] to mysle ze dokupie inny a potem ta iiyamke podmienie tez na ten sam model. Glownie monitor wykorzystuje do gier i internetu do filmow bardzo rzadko, to co chcialbym aby monitor mial to: - jesli sie da to pivot - jesli sie da to regulowana wysokosc - musi koniecznie byc czarny [no chyba ze bedzie z hp to moglbym odpusic ten punkt bo akurat ich kolorystyka mi sie wzglednie podoba] - musi miec jak najwezsza ramke wokolo wiec rozne dziwne zaokraglenia na dole jak to teraz ma w modzie lg czy samsung odpadaja - matryca tn, lepsze chyba nie potrzebuje - nie? - cena ~800pln - w zwiazku z tym ze pewnie niedlugo dokupie drugi to wolalbym jakis bardziej aktualny model zeby nie spotkala mnie sytuacja jaka opisalem na poczatku - brak glosnikow - dvi Nie wiem jakie marki sa teraz ok ale reflektowalbym na cos z hp, iiyamy [o ile bedzie miala lepsze katy niz moja obecna], samsung, nec - do monitorow lg czy tam benq jakos nie mam przekonania no i za specjalnie wygladowo tez mi nie podchodza. Myslalem nad Neciem e221 [ten ma pivot?]/e222 [ten ma regulowana wysokosc?] lub ewentualnie hp l2245wg - co o tym myslicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2009 (edytowane) [aczkolwiek zaczynam sie zastanawiac czy wogole jest sens z racji ciulowych katow] ... - matryca tn, lepsze chyba nie potrzebuje - nie? ... [o ile bedzie miala lepsze katy niz moja obecna] Chyba jednak potrzebujesz ... DELL 2209WA, Samsung F2380, HP LP2275 ... biorąc pod uwagę że głównie do gier i www to radziłbym DELL na IPS. ps. cena do ~800 ? - sprzedaj tę Iiyamę to będziesz miał ponad 1K na znośny monitor x-P Edytowane 9 Października 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 9 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2009 No wlasnie mysle o tym HP2275, czytalem tak troche o tym dellu ale kurde jak on jest bardzo jasny to zdecydowanie odpada bo u mnie obecny monitor ma jasnosc na 10 i kontrast na 0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 9 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2009 W takim razie Dell odpada, będziesz miał za jasno. HP ma świetna regulację jasności, do pracy przy małym oświetleniu w sam raz. Nic innego w tym rozmiarze i w podobnej cenie już nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 9 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2009 Wlasnie sie tak zastanawiam czy placac te 1.5k dostrzege jakiekolwiek roznice oprocz katow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 To co zauważysz: + kontrast 2x lepszy niż w dell, czyli czerń czarna a nie szara; + brak świecenia czerni pod kątem, jak to ma miejsce w ips; + szeroka regulacja jasności, w nocy można zjechać bardzo nisko, nie będzie męczyć oczu; + delikatniejsza powłoka odblaskowa; - gorsze kąty, zmiana gammy pod kątem; - wolniejsza matryca, czas reakcji piksela; +/- szeroki gamut, czerwień i zieleń bardziej nasycone; To tak mniej więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 Ten HPek nie ma matowej powloki na matrycy? :( To porownanie to w stosunku do della czy do czego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 Ten HPek nie ma matowej powloki na matrycy? :( To porownanie to w stosunku do della czy do czego? Ma matową ale Samsung (producent PVA) robi gładszą powłokę rozpraszającą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 Tego za bardzo nie zrozumialem. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 Ten HPek nie ma matowej powloki na matrycy? :( To porownanie to w stosunku do della czy do czego? Tak, do della. Dell jest na matrycy IPS ( producent LG.Philips ). Powłoka tych matryc jest mniej gładka, tak jak pisał Kyle. Tego za bardzo nie zrozumialem. :( Na chłopski rozum, lepiej sie czyta/pracuje z białym tłem na matrycach PVA niż IPS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 A jak mam rozumiec ze matryca jest mniej gladka? Bo nie mam zadnego pomyslu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 A jak mam rozumiec ze matryca jest mniej gladka? Bo nie mam zadnego pomyslu.Matryca właściwie nie jest mniej gładka tylko zewnętrzna powłoka rozpraszająca refleksy jest bardziej/mniej gładka. Ma to wpływ z jednej strony na skuteczność rozpraszania refleksów a z drugiej bardziej matowe powłoki powodują powstanie efektu pyłu/śniegu ... takie mikro pryzmaty które rozszczepiają światło wydostające się od strony matrycy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Ok czyli lepiej mniej czy bardziej gladka kupic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Lepiej mniej, jeśli jesteś bardziej wyczulony niż większość osób ( ja jestem ) to będziesz miał większy komfort. Ogólnie LG.Philips słynie z tego, że ma "najcięższą" powłokę. Czyli wszystkie IPS. <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Kurde czuje sie jak glupek ze tak pytam ale jak to porownac do jakiegos TN'a? Na przyklad do takiego co juz mam? Mowie tutaj o gladkosci. BTW: Input lag na poziomie 50ms jest zauwazalny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 TN z reguły są bardzo przyjazne jeśli chodzi o powłokę. Co prawda, miałem tylko kilka modeli TN, ale na żadnej nie było problemu. Co do IL, to jest to wartość trochę duża, ale na ile zauważalna to nie wiem. Ja mam w HP około 25-30, na Eizo s2231 około 32 ms i nie byłem w stanie zauważyć żadnych opóźnień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Ja na obecnym monitorze mam 0ms, wiec troche sie tego obawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Niestety, bez osobistego sprawdzenia nikt Ci tego nie powie, bo dla jednego 20 ms będzie za dużo, a dla drugiego 60 ms będzie nie wyczuwalne. Jest to kwestia czysto subiektywna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2009 A ten samsung F2380 to jak sie prezentuje, i co to jest cPVA? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
predi20 Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2009 Glownie monitor wykorzystuje do gier i internetu do filmow bardzo rzadko, to co chcialbym aby monitor mial to: - jesli sie da to pivot - JEST - jesli sie da to regulowana wysokoscJEST - musi koniecznie byc czarny [no chyba ze bedzie z hp to moglbym odpusic ten punkt bo akurat ich kolorystyka mi sie wzglednie podoba] JEST - musi miec jak najwezsza ramke wokolo wiec rozne dziwne zaokraglenia na dole jak to teraz ma w modzie lg czy samsung odpadaja JEST - matryca tn, lepsze chyba nie potrzebuje - nie? JEST Ale matryce można w sumie lepsza ale TN też nie jest zła - cena ~800pln JEST prawie :P - w zwiazku z tym ze pewnie niedlugo dokupie drugi to wolalbym jakis bardziej aktualny model zeby nie spotkala mnie sytuacja jaka opisalem na poczatku - brak glosnikow JEST - dvi JEST KLIK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2009 Ma to byc 22', w full hd i tak nie pogram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...