Michrz Opublikowano 9 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2009 Witam, Dziś się dowiedziałem, że mam dostać prezent w postaci 1000 zł na sprzęt :) Bardzo to była miła wiadomość z rana, a teraz zastanawiam się co tak na dobrą sprawę kupić. Zacznę od tego co mam : C2D e6300 (conroe, czyli 1.86) chłodzony AC Freezerem 7 Pro, Asus P5LD2, 3 GB RAM (2x512MB + 2x 1GB), Chieftec 420W, HDD 250 GB, nagrywarka DVD (LG jakieś, działa :) ) , GF 7900 GS Galaxy. Do tego oczywiście obudowa i peryferia. Komputera używam do programowania, internetu i gier (właśnie w tej kolejności).Wykorzystuje maszyny wirtualne i sporo projektów tworzę w Visual Studio 2008. Kluczem dla mnie jest stabilność i cisza. Teraz zaczynają się schody decyzyjne. Dysk, obudowa, napęd, grafika i zasilacz zostają. Chyba, że byłby dobry powód aby coś wymienić... ale o tym za chwilę. Mój obecny sprzęt sprawdza się nieźle, jakiś czas temu chciałem podkręcić procesor, ale płyta na to nie pozwoliła. Tak więc najchętniej kupiłbym nową płytę główną + procesor + jeśli będzie ddr3 to RAM. Zastanawiam się jaką platformę wybrać, bo : -AM3 ma niezły stosunek cena/jakość, wymaga wymiany RAMu i chłodzenia -Core i7 jest drogie, jednak na ten cel mógłbym dołożyć ze swojej kieszeni, wymaga wymiany RAMu, chłodzenia i jednak nie chciałbym zbytnio się wykosztować. -775 tu mogę kupić po prostu fajną płytę główną i procesor. RAM i chłodzenie zostaje, dodatkowo może uda się dokupić sobie np. Scythe Quiet Drive który mi chodzi po główie od jakiegoś czasu. Tak jak pisałem: mogę trochę dopłacić, niemniej bez szaleństw. Najchętniej bym się w tym 1k zamknął, z 1.5k nie będzie kłopotu, a dalej jest już problematycznie. Co do opcji AM3 - chodził mi po głowie jakiś Phenom x4, bo mają fajny stosunek cena/jakość. Co do i7 - No niezła platforma, ale boje się, że poniżej 2k się nie wyrobię, a to już byłby kłopot Co do 775 - Tu najwięcej szukałem i bardzo mi się spodobała płyta http://www.allegro.pl/item771042501_dfi_in...d_p45_t2rs.html i do tego jakiś quad, może coś w ten http://allegro.pl/item761476544_intel_core...33_12m_oem.html deseń. Na pytanie czy będę podkręcał odpowiem, że raczej nie. Nie trzeba mnie przekonywać, że wydajność wzrasta, że jest to opłacalne i takie tam. Po prostu czuje lekki niedobór mocy na 2x 1.86 z 2 MB cache i wirtualizacją, więc na quada ~2.5 GHz i z większą ilością cache nie ma bata abym prędko zaczął jęczeć. Co do chłodzenia : niestety mam dość wąską budę i AC Freezer 7 Pro się jeszcze mieści, Karakorum już nie. Przy propozycjach procesorów będę wdzięczny za propozycje zestawów proc+cooler. Jeszcze jedno : sprzętu który mam raczej nie będę sprzedawał (chyba, że od razu dostanę PM z informacją od chętnego nabywcy ;) ), zazwyczaj to co ode mnie z kompa wylatuje znajduje miejsce u jednego z młodszych braci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 9 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2009 Za 1500zł to spokojnie kupisz I5 750 + 4GB ram + dobre mobo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 Dziękuje za odpowiedź. i5 750 o tyle mi się nie podoba, że niestety mimo względnie wysokiej ceny nie ma HT. Ale czytanie na ten temat sprowadziło mnie na trop i7 860, które z jednej strony jest tańsze od i7 na podstawce 1366, a z drugiej ma naprawdę solidną wydajność. Tak czy siak, wytypowałem sobie takie opcje : Moc OCZ 4GB DDR3 1066 Gold CL7 Dual 2x2GB WAWA : 299 Płyta Gigabyte GA-P55-UD3 LGA1156 pod Core i5 i7 : 429 INTEL Core I7-860 2.8GHz 8MB 2130MHz DDR3 BOX 1156 : 979 Suma : 1707 Zbalansowany DFI Infinity Blood Iron P45 Solid Raid P45-T2RS : 390 INTEL CORE 2 QUAD Q9550 4x2.83 Ghz 12MB BOX (E0) : 739 Suma : 1129 Budżet DFI Infinity Blood Iron P45 Solid Raid P45-T2RS : 390 Q8300 Core 2 Quad 4x2500MHz L2=4MB 1333MHz BOX 509 Suma 899 No i mam zagwozdkę :) Głównie zastanawiam się między dwoma wyższymi opcjami, ale chętnie posłucham każdego głosu nt. innych propozycji. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak ma się sprawa montowania chłodzenia do niewłaściwej podstawki (Chciałbym mojego AC Freezera 7 Pro używać dalej, nie wiem czy to możliwe) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 AMD Phenom II x4 945 Gigabyte GA-MA770T-UD3P Goodram DDR3 2048MB 1333MHz CL9 x2 Razem: 1143zł Tanio, dosyć wydajnie i przyszłościowo. i7 na LGA1156 wygląda bardzo ciekawie, ale wychodzi znacznie drożej. W 775 już bym się nie pchał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...