Skocz do zawartości
Bolmex

[500-700zł]komputer Do Gier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako iż doszedłem do wniosku że nie opłaca się dokupywać części do starego kompa mam zamiar złożyć sobie nowy.

Jedyne co ze starego zostanie to:

Napęd dysków optycznych: SONY DVD RW DW-Q30A

Dysk: SAMSUNG SP1654N (149 GB, IDE)

I tu zaczyna się mój problem gdyż nie zależy mi aby komp był jakiś super że w każdą grę na full leci bo wiadome że za takie pieniądze nic konkretnego nie dostane. Bardziej zależy mi na tym iż komputer ma być że tak to ujmę funkcjonalny chodzi o to abym mógł potem za jakiś czas dokupić np. kość ramu albo nową kartę grafiki i może śmigać dalej. Dodatkowo powinien być w miarę cichy oczywiście nie musi być ale nie chce traktora w chacie.

Chcę kupić: Płytę główną, RAM - 2GB, kartę graficzną, procesor, i ewentualne potrzebne rzeczy.

Wolał bym wydać na to coś koło 500 stów ale fajnie by było gdyby ktoś podał kompa 'dobrego' za 500 zł i drugi wariant większy cenowo od 650 zł.

Gry w jakie chciał bym sobie pograć na minimalnych są różne: wolverin, prototype, crysis, jakiś medal, COD - jakiś. wiem, że cudów nie będzie ale ma on być lepszy od mojego teraźniejszego:

Typ procesora: DualCore Intel Pentium D 805, 2666 MHz (20 x 133)

Płyta główna: http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...0&grupa=368

Większość jest napisane na stronie o mojej płycie głównej ale przytoczę tylko te ważniejsze.

Pamięć fizyczna (RAM): 448 MB

Karta graficzna: zintegrowana ATI RADEON XPRESS 200 Series (64 MB)

Możecie też napisać co mogę z niego zostawić gdyż kupno nowej części było by bezcelowe.

Pozdrawiam Bolmex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiadomo nowe części to nowe części ale poszukaj czegoś na giełdzie forum czasami można znaleźć perełki.

w co bym celował? najlepiej w am3, ale pewnie s775 też styknie.

jakaś używana płyta np foxconn p35a-s + e5200 zazwyczaj kupując tego proca znasz już jego zdolności, tanie używane 4gb ramu i coś pokroju 8800gts używane ;) nie wiem jak z płytą ale reszta jest obecnie całkiem często spotykana więc szukaj :)

twoja płyta niby jest ok ale i tak wolałbym opylić to wszystko co masz i kupić coś nowszego.

EDIT:

Orgiusz nie przesadzaj używane części do pc też dają radę ;)

Edytowane przez prznar1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ddr2 ostatnio podskoczyły :/ ale zestaw jest całkiem ok więc jak sam widzisz da radę coś zebrać :)

zasilacz jakiś fortron, albo szukaj w necie użytkownika wodnik (chyba na frazpc się udziela). on sprzedaje dobre tanie zasilacze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze pytanie może dla nie których banalne ale...

Mianowicie http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...0&grupa=368 jest napisane:

1 x 20-pinowe złącze zasilania ATX

1 x 4-pin EATX12V Power connector

A amacrox ma 1 x 20 + 4 Pin ATX (którego chce kupić)

Czy to aby będzie pasować do mojej płyty głównej?

Ogólnie czy powinno wszystko pasować?

Pozdrawiam i przepraszam za tak 'banalne' pytania ale jestem po prostu nie wtajemniczony... proszę o szybką odpowiedź gdyż zależy mi na czasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20+4 pin oraz 4+4 pin to są oddzielne złącza oddzielne funkcje i tak dalej. nie znam dokładnych szczegółów technicznych ale nadwyżka kabli nie będzie szkodzić. co innego ich układ. tutaj wiem że raczej coś nie zagra dokładnie ale co to już nie powiem ja tylko niech jakiś człowiek z konkretniejszą wiedzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za taką kwotę może rozejrzyj się za używana konsolą? Bo 700pln żeby grać na piecu to jak 10 zeta na tirówki..

E5200@4Ghz 200zł

karakorum 50zł

mobo 150zł

2gb ram 65zł

8800GT 512 250zl

Źle się będzie na tym grało Orgiuszu? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, wiesz, zasilacz Fortron 350W za 50zł, chłodzenie? Na procku Karakorum/Fryzjer tak jak napisałem, reszta nie wymaga żadnego pozafabrycznego chłodzenie. Obudowa - stary Codegen tudzież Tracer wzięty za piwko od sąsiada ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi