Skocz do zawartości
wisnia1010

Czy To Wina Zasilacza ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Mam problem tego typu... otóż dzisiaj doszedł do mnie zestaw zamówiony jakiś czas temu w esc.pl, wygląda to mniej więcej tak:

Athlon II x4 620 + Arctic Cooling Freezer Extreme

Gigabyte ma770t-ud3p

A-Data (2x2 Gb) 1333 Mhz Cl 9

PowerColor Radeon HD4870 512 MB

Samsung 500 Gb 7200 16 MB F3

CoolerMaster Elite 331

BeQuiet Pure Power 530 W

Wszystko było złożone oprócz coolera na CPU, ponieważ był troszkę za duży do transportu. Więc wymieniłem boxa na Freeza i zabrałem się za odpalanie sprzętu. Wcisnąłem POWER i zonk... wentylator od grafiki zaczął się kręcić, tak samo oryginalny przy obudowie ale to wszystko co się zaczęło dziać... monitor jak był czarny tak został w tym kolorze (no i nie dało się wyłaczyć kompa za pomocą przycisku POWER, trzeba było zasilaczem). Od razu więc zabrałem się za sprawdzanie kabli, czy przypadkiem podczas transportu żaden 'niechcący' nie zmienił położenia. I zauważyłem, że na płycie głównej są wolne 2 gniazda 2x4 pin (zaznaczone na fotce) Dołączona grafika , a że z zasilacza dyndały 2 wolne końcówki tego typu to umieściłem je w tych dwóch gniazdach. Przycisk POWER i .... wentylatory znowu się uruchomiły ale co kilka sekund zwalniały i znowu przyspieszały, zwalniały i przyspieszały aż w końcu komp się wyłączył. Druga próba - ten sam efekt, po parudziesięciu sekundach falowania wentylatorów - komp off. Dla eksperymentu 1 złącze wyciągnałem i 1 zostawiłem ale efekt był ten sam - czarny ekran, wyłączenie kompa. Jaka może być tego przyczyna ? Zasilacz, płyta do wymiany ? czy może problem jest bardziej skomplikowany... Będę wdzięczny za jakąkolwiek odpowiedź, byle bym już mógł chociaż BIOS zobaczyć na monitorze :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprostsza rzecz - bios resetowałeś?

Tak, połaczyłem śrubokręcikiem na kilka sekund te 2 piny (zaznaczone na niebiesko) Dołączona grafika bo chyba tak się właśnie to robi (a nie miałem żadnej zworki pod ręką)...

Edytowane przez wisnia1010

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem raz podobnie, po rozebraniu komputera i wymianie pamięci ram, komp wogóle nie chciał obudzić się do życia. Ale pomogło wyciągnięcie bateryjki od biosu na pare minut. Spróbuj tak zrobić u siebie, mi pomogło a objawy były podobne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Przycisk POWER i .... wentylatory znowu się uruchomiły ale co kilka sekund zwalniały i znowu przyspieszały, zwalniały i przyspieszały aż w końcu komp się wyłączył. ...

Dokładnie tak samo u mnie było , i właśnie wyciągnięcie bateryjki z płyty głównej na kilka minut i rozebranie kompa na częsci pierwsze łącznie z wyciągnięciem proca pomogło. A już myślałem że płytę główną usmażyłem .

Pokombinuj , rozbierz kompa, może wkońcu odżyje ;).

PS. rozumiem że w to gniazdo na płycie głównej oznaczone ATX 12V 2x4 PIN włożyłeś wtyczkę zasilacza oznaczoną P8 , a nie jakąś inną.

Edytowane przez mak888

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak samo u mnie było , i właśnie wyciągnięcie bateryjki z płyty głównej na kilka minut i rozebranie kompa na częsci pierwsze łącznie z wyciągnięciem proca pomogło. A już myślałem że płytę główną usmażyłem .

Pokombinuj , rozbierz kompa, może wkońcu odżyje ;).

PS. rozumiem że w to gniazdo na płycie głównej oznaczone ATX 12V 2x4 PIN włożyłeś wtyczkę zasilacza oznaczoną P8 , a nie jakąś inną.

Od zasilacza odchodziły 2 wtyczki, jedna p8 a druga p4, wiec podlaczylem jedna i druga... ale pozniej p4 odlaczylem i zostawilem p8... zadnej roznicy nie bylo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyciagnij pamieci i zobacz czy speaker da o sobie znac.Pozniej wkladaj pamiec w rozne sloty.Na koniec jak nic nie podziala wyciagnij proca i ponownie go wloz do socketu

Edytowane przez Masakra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko wyjaśnione, sprzęt już śmiga :) stwierdziłem, że jeszcze raz wszystko posprawdzam i okazało się, że procesor miał 2 wygięte "nóżki"... jak to się stało ? nie mam pojęcia... ale delikatnie odgiąłem je tak jak powinny być i komp momentalnie ożył :-P dzięki wszystkim za pomoc i pomysły !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi