Skocz do zawartości
Pioy

Okopcone Piny +3v We Wtyku Atx Zasilacza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Mam wyżej wspomnianego MC-350 (BTW gdzie te czasy co za 80PLN bez łaski sprzedawali...:|), płytę Abit AX8 i resztę sprzętu która absolutnie nie ma prawa przesilić tego zasilacza.

Zaczęło się od tego, że kiedyś płyta zaczęła się drzeć o za niskie +3,3V. Docisk wtyczki i pomogło. Po, bo ja wiem, może kilku tygodniach, sytuacja się powtórzyła. Zaniepokojony wyciągnąłem wtyczkę i oto co zobaczyłem (było to wówczas troszkę mniej okopcone, od tamtego czasu minęły kolejne 2-4 tygodnie, zdjęcia przedstawiają stan obecny)

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Stan wtyczki w płycie, trudno ocenialny po zdjęciach, w rzeczywistości też trudno ocenić...delikatnie zabrązowiona jest (akurat tyle ile widać). Dodam, że noszę się z zamiarem wymiany płyty (AM3), bo uważam że to ona jest winowajcą, i mam zamiar nową podpiąć pod Modecoma, którego nie mam ochoty wymieniać. Nie zaobserwowałem negatywnego wpływu całej sytuacji na działanie komputera (pomijając to dwukrotne darcie się).

Co sądzicie na ten temat, czy wymiana zasilacza jest konieczna, prędzej czy później niż płyty, czy podpięcie nowego mobo pod MC nie sfajczy jego i jej i ile mam czasu na wymianę, zanim MC będzie się już tylko nadawał na złom?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrchlak kondesatory nic tu do rzeczy nie maja....

Musisz rozebrac piny od lini 3.3V wyczyscic/odtłuscic i delikatnie je dogiac. Piny w płycie głowej wyczyscic i odtłuscic.

Dobrym preparatem do tego jest kontakt spray.

I to nie jest objaw konczącego sie zasilacza.

Jesli jestes na siłach to wymienić cała wiązkę kabli z wtyczka ( wzięta z innego zasilacza dobrej marki .. trupa oczywiscie)

Edytowane przez Kwazor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrchlak kondesatory nic tu do rzeczy nie maja....

Przecież napisałem że mi to wygląda na słaby styk, a kondziory można obejrzeć przy okazji.

A jeżeli zasilacz ma jakieś 2 lata to do wymiany jest prawie napewno kondziorek standbayu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi