edek24 Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Niestety muszę zrezygnować z Herculesa9100 (problemy z zasilaniem, zwiechy 3D). Sprzedawca zaproponował mi w zamian za Herca, kartę SUPERGRACE 9100 64MB (128 bit, pamiątki Hyniks, 250/250) Mam prośbę do osób które testowały tą kartę. Napszcie coś na jej temat. Jaka jest jej jakość,jak się sprawuje(ewentualne problemy). :?: athlon 1.7, ecs via333, win98. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druss Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Sory ale dlaczego sadzisz ze jak ci wymieni na supergrace`a 9100 to nie bedziesz mial takich samych problemow z zasilaniem, przeciez herc nie pobiera wiecej mocy niz reszta 9100, wiec to jest dla mnie bez sensu co napisales, albo sprzedawca wciska ci kit. Zmien lepiej zasilke a nie karte bo to drugie ci napewno nic nie da. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edek24 Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Sory ale dlaczego sadzisz ze jak ci wymieni na supergrace`a 9100 to nie bedziesz mial takich samych problemow z zasilaniem, przeciez herc nie pobiera wiecej mocy niz reszta 9100, wiec to jest dla mnie bez sensu co napisales, albo sprzedawca wciska ci kit. Zmien lepiej zasilke a nie karte bo to drugie ci napewno nic nie da. Bo to moja ostatnia próba z radeonami. Zmieniłem zasilanie na 300w zasilacz(oryginalny adaxowski-140 zł).Podniosłem napięcie AGP. I.. :lol: :lol: ,HERC zaczął fajnie chodzić na 250/240...,ale ciągle miał problemy z monitorem(nie zawsze go wykrywał),pamięci podniesione do 245 powodowaly zawiechy kompa(kolorowe pasy).Popatrz na temat "UWAGA wadliwe Herculesy". :cry: Chcę zobaczyć czy na innych kartach R9100 będzie lepiej. pozdrowienia :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoT1 Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 Kolega porzyczył mi tę kartę i według producenta miało być 250/250 a było 230/200. A tak na marginesie, ja mam zasilacz starej daty 240 W - Radeon ani jednego zwisu nie zaliczył. Zasilacz to chyba nie Twoj problem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiskomp Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 Witaj. Jeżeli zamierzasz faktycznie wymienić tego Herca, to Supergrace jest niezłym wyborem, przedmówca pisał że natrafił na model z taktowaniem 230/200, ten model to albo karta z 128MB Ram, albo VIVO, te modele mają faktycznie zaniżone takty, jeżeli to zwykły R9100 z 64MB Ram, to bierz, u mnie działa zawaliście, zero problemów, wydajność spox, ogólnie dobra karta, jakość obrazu na monicie i TV również bardzo dobra. Ja na twoim miejscu jednak zastanowiłbym sie nad sprawdzeniem jeszcze raz zasilacza, że ma 300W to nie wszystko, najważniejsze to trzymanie stabilnie napięcia 3.3V, dlatego mniemanie że ma się zasiłkę nową i mocną (niby) nic niestety nie znaczy. Chociaż mogę się mylić (oby). pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 Niestety muszę zrezygnować z Herculesa9100 (problemy z zasilaniem, zwiechy 3D). Sprzedawca zaproponował mi w zamian za Herca, kartę SUPERGRACE 9100 64MB (128 bit, pamiątki Hyniks, 250/250) Mam prośbę do osób które testowały tą kartę. Napszcie coś na jej temat. Jaka jest jej jakość,jak się sprawuje(ewentualne problemy). :?: Według mnie bez sensu. Wymienić lepszą karte na gorszą ... Po pierwsze wszystkie ATI 8500/9100 mają taki sam pobór mocy i takie same wymagania wobec zasilacza więc jesli masz problem z zasilaniem w przypadku herculesa to zapewne będzie to samo z każdą inną kartą opartą na chipsecie 8500/9100. Co do SuperGrace to można spotkac sporo taktowanych 230/200 !!!. Piszesz że wymieniłeś zasilacz na 300W "markowy" Adaxowy. Jakiej firmy jest ten zasilacz ? Bo to że jest napisane "300W" to za mało. Nie jest tak naprawde ważna moc zasilacza (starczy dla Radka zasilacz 230W dobrej firmy) ale jak trzyma napięcia oraz jakiej jakości są te napięcia ... Polecam raczej pójść do sklepu gdzie kupowałeś zasilacz i poprosić ich o inny zasialcz dobrej i znanej marki i wtedy sprawdzić. Ja obstawiam u Ciebie kiepskiej klasy zasialcz ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 Kolega porzyczył mi tę kartę i według producenta miało być 250/250 a było 230/200. A tak na marginesie, ja mam zasilacz starej daty 240 W - Radeon ani jednego zwisu nie zaliczył. Zasilacz to chyba nie Twoj problem... Na stronie producenta są 2 podobne modele - jeden taktowany 250/250, drugi 250/200: http://www.supergrace.com/ProductDetail.asp?ID=223 http://www.supergrace.com/ProductDetail.asp?ID=188 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 Jezeli chodzi o supergrace to robia dobre 9100. Tak jak pisal przedmowca, karta bez VIVO ma 250/250. Jezeli chodzi o wydajnosc to kliknij na noj link do 3Dmarka. Karta tam byla prawie nie krecona 260/260. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiskomp Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 Kolega porzyczył mi tę kartę i według producenta miało być 250/250 a było 230/200. A tak na marginesie, ja mam zasilacz starej daty 240 W - Radeon ani jednego zwisu nie zaliczył. Zasilacz to chyba nie Twoj problem... Na stronie producenta są 2 podobne modele - jeden taktowany 250/250, drugi 250/200: http://www.supergrace.com/ProductDetail.asp?ID=223http://www.supergrace.com/ProductDetail.asp?ID=188 Zauważ że niższe taktowanie ma model R8500L (pewnikiem ze starym biosem), R100 już normalnie taktowany. pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edek24 Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 DZIĘKI WSZYSTKIM ZA POMOC :lol: :lol: Sprawa roztrzygnie się dzisiaj.Mam już kartę SuperGrace9100 w moich rączkach. Jeżeli okaże się że to zasilacz, to zamienię ją na wspomnianego Herca9100, i poszukam markowego zasilacza. Mam jeszcze jedno pytanie-jakie zasilacze polecacie(firmowe,stabilne)? :?: athlon1.7, ecs k7vta3, 256ram Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 szukaj. bylo 100 razy w ciagu ostatnich 3 miechow. w skrocie sirtec (chieftec/enlight) tudziez jesli nie masz kasy fortron/fsp tudziez jesli masz wieksze kieszonkowe antec/enermax/topower. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edek24 Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 Wczoraj zainstalowałem na kompie SuperGrace9100 128ram(250/200). Wszystko działa i wygląda pięknie.Karta kręci się na 275/250. I to wszystko na zwykłym no-name zasilaczu. :lol: :lol: :lol: W 3D Mark wynik 8670. Po 1,5 tygodniu walki z Hercem9100 wreszcie mogę iść spokojnie na browar 8) 8) Pozostaje niesmak, że tak zasłużona firma jak Hercules pozwoliła sobie wypuścić tak niedopracowaną kartę :oops: :oops:.Wkur... mnie strasznie. Pozdrowienia. athlon1.7, ecs k7vta3, 256ram Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...