Cywa Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 Witam serdecznie. Kiedyś sam doradzałem w wielu kwestiach, a teraz sam porady potrzebuję. Straciłem dawno temu watek związany z kwestią wydajności poszczsgólnych podzespołów, ich połacalności oraz gdzie tkwi szkopół w szczegółach, aby nie przepłacać, a mieć części wydajne i z dużym potencjałem OC. Dlatego Was proszę o pomoc. Mój komputer to staroć i dobrze wiem o tym, niemniej jednak nie zamierzam go sprzedawać, a jedynie jeszcze zmodernizować i do zadań domowych, grania w starsze gry wykorzystać: Konfiguracja: AMD Athlon64 X2 na s.939 3800+ 2GHz -> OC, Asrock 939Dual-Sata2, 2x512 Geil 400MHz później wymiana na 2x1GB o wyzszym taktowaniu, 2x HDD SATA 120 GB w raid0 później wymiana na szybsze dyski, Zasilacz OCZ500MXSP, Tachion ATI Radeon R9700 pro-m firmy TYAN na AGP system Win XP HE pl Płyta ma możliwość wpięcia karty na PCIex i teraz chaciałbym dobrać nowszą kartę graficzną tak aby wszystko razem dobrze wspólgrało. Dodatkowo zawężam krąg zainteresowań tylko do kart graficznych ze stajni nVidia ponieważ uczestniczę w projektach BOINC i chciałbym wykorzystać nową grafę do obliczeń roproszonych CUDA oraz także do grania w starsze gry Worcraft, MaxPayne, MoHA, Daiblo itp. Proszę o pomoc w tym względzie i zaproponowanie czegoś ciekawego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 Worcraft i Daiblo - właśnie sprawiłeś, że mój wieczór stał się weselszy ;) Mógłbyś napisać ile chcesz przeznaczyć pieniędzy na rozbudowę? IMO rozsądnym rozszerzeniem byłoby dokupienie RAMu (chociażby 2x1, ale jeśli dałoby się 1x2GB, to tym lepiej) i w zależności od budżetu GF 8600GT/9600GSO powinno być wydajnie i niezbyt drogo pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cywa Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Dzięki za odpowiedź. Najpierw grafę wymienić chcę a później pozostałe rzeczy ewentualnie. Ram będę wymieniał na 2x1GB bo więcej mi płyta nie pozwoli i później jeszcze raz 2x1GB lub 2x512 bo w wni XP tylko 3 GB bedzie widoczne. Teraz tę karty nie są zbyt drogie i raczej ograniczenia w kwestii kasy może nie będą potrzebne. Jakość czasu na nowe tytuły i gry nie mam czasu ale zawsze znajduję czas na moje ulubione starocie. Dodatkowo niedługo wychodzi diablo III i chciałbym mieć możliowść spróbowania podelektowania się tym tytułem. Czy jakiś konkretny producent kart GF 8600GT/9600GSO, czy to już pełna dowolność kto te karty robi, a już raczej co dodatkowo będzie w zestawie będzie ważniejsze! Wyższe modele będą niewykożystane jak sądzę? Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Nie warto kupować 2gb ddr1, bo są drogie. Jeżeli 9600gso to wersja 384mb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cywa Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2009 Na co zwrócić uwagę przy wyborze karty? Ilość pamięci ram, jej rodzaj DDR2 czy DDR3, czy szerokość szyny pamięci, a może taktowanie zegarów? Co jest kluczowym zagadnieniem? Na allegro jest kilka modeli 9600 gso, w różnej konfiguracji: - GALAXY GeForce 9600GSO 512MB DDR3/128bit TV/DVI PCI-E (600/1600), - HP NVIDIA GeForce GT130 768 MB DDR2 PCIe x16 192-bitowa (550/1000) - następca 9600 gso, - ZOTAC GF 9600GSO ECO 512MB DDR3 (256bit) (600/1800), - ASUS 9600GSO TOP 384MB DDR3 (192bit) 600/1800, - PALIT GeForce 9600GSO 512MB DDR2/256bit TV/DVI PCI-E (Smart) (650/800) PCI-Ex16 - ZOTAC GF 9600GSO 1024MB DDR3 (256bit) (650/1800), Tak na sucho i z moją starą wiedzą o komputerach to wybrał bym ostatnią propozycję. Zegary szerokość pamięci i wielkość pamięci oraz rodzaj wydają mi się być właściwe. Dajcie znać czy dobrze rozumuję. Pzdro. Cywa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2009 Asus jest najlepszy. Reszta to kastraty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadAg! Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 Moj config jak w podpisie. Rozmawialem z CYWA o technologii CUDA, razem liczymy SETI w tym samym teamie. moj Phenom II 940 zasuwa z obliczeniami bardzo dobrze ale chetnie bym go wspomogl karta nVidii. W moim przypadku sprzet nie bedzie ograniczal najnowszych kart graficznych. Nie mam pojecia jednak ktory model wybrac. Jedynym priorytetem dla mnie jest moc oblicczeniowa GPU dla Seti@home, nie interesuje mnie wydajnosc w grach. Ktora karta bylaby najlepsza, powiedzmy w rozsadnej cenowo granicy 400-500zl? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 W tej cenie jest tylko GTS 250. Jeżeli trochę dołożysz to kupisz GTX 260. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadAg! Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 (edytowane) Te dwie karty ktore wymieniles beda najwydajniejsze przy liczeniu SETI? Jakie parametry charakteryzuja wydajnosc karty w CUDA, te same co dla gier? Czy rodzaj pamieci, liczba potokow takze maja znaczenie? Edytowane 5 Listopada 2009 przez RadAg! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 O takie rzeczy pytaj w dziale poświęconemu systemom przetwarzania rozproszonego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cywa Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 Zapewne można przyjąć, że jeśli GPU ma dużą ilość procesorów strumieniowych to będzie lepiej przetważała zarówno dane do grafiki jak i projekt np. seti. Dodatkowo drugorzedna sprawa jest szerokość szyny pamięci oraz ilość pamięci, a także generacja pamięci. Oczywiście prędkości rdzenia i taktowanie pamięci. Dużo możliwości i warto poszukać, która jest najwłaściwsza konfiguracja karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...