gizio46 Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 Witam forumowiczów i maniaków komputerów! Dzisiaj mam wam do przedstawienia dosyć oryginalną obudowę komputerową mojego autorstwa :). Zrobiłem ja z bębna tom-tom 13 calowego. Nie używam go w zestawie perkusyjnym, więc po co miał się kurzyć. Patrzyłem na niego, on na mnie i nagle przyszło oświecenie. A gdyby tak zrobić z ciebie obudowę? Od razu zabrałem się do roboty. Pożegnałem blaszaną obudowę i zacząłem rozmyślać jakby to wszystko ułożyć. Z góry przepraszam za jakość zdjęć, w moim k770i zapomniałem zmienić odpowiednie ustawienia aparatu. Specyfikacja: MOBO: MS-7071 pm8m2-v. CPU: P4 630 3.0 @ 3.6 GHz 2MB Cache + Thermaltake Beetle. RAM: 1 GB Kingmax 3-3-3-10 480 MHz/~4GB/s. GPU: Gigabyte GeForce 7600GS 400/800 @ 530/920 + 80mm FAN Blue LED. MOUSE: A4Tech x750 Fire + SteelSeriec QCK PSU: Fortron FSP250-60MDN-120 OS:Vista Home Premium, XP SP2. COOLING: 1x 120mm BLUE, 1x 80mm BLUE Fotografia 1: Stanowisko pracy na początku, niezły bajzel, ale jakoś poszło :-) Fotografia 2: W tle widać starą obudowę. Fotografia 3: Próba przyłożenia płyty głównej. Ostatecznie została przykręcona 4 śrubami z tyłu dokręconymi nakrętkami. Fotografia 4: Mój ThermalTake Beetle. Cooler żuczek. Idealny do Tuningu, a przy tym niesłyszalny. Możliwość regulacji obrotów od 1600 rpm do 4000 rpm, wtedy słychać turbinę samolotu odrzutowego ;-) Po tym wszystkim przyszedł czas na obiad. Po napełnieniu brzucha zrobiłem herbatę i rozmyślałem jak to dalej będzie. Zasilacz na przodzie bębna za nim dysk. Ale co z temperaturami? To cały mankament w tym wszystkim, ale o tym później. Ułożyłem wszystko, pojawił się kolejny problem, złącza I/O. Złącza USB, karta sieciowa wszystko OK, ale co ze złączem D-SUB karty graficznej? jedynym wyjściem zostało podłączenie go na stałe. Fotografia 5: Tak mniej więcej ma wyglądać układ podzespołów. Po skończeniu byłem z siebie dumny. Obudowa zbiła mnie z nóg. Nie wiedziałem, że wyjdzie takie cudo :-) Zdjęcia nie oddadzą pełnego piękna. Wentylatory emitują ciemniejsze światło, czego nie widać na zdjęciach. Fotografia 6: Chyba nie pójdę spać :-) Fotografia 7: Fotografia 8: http://img48.imageshack.us/i/dsc00378z.jpg/ Fotografia 9: Niestety temperatury na CPU sięgające 70 stopni przy 4000 obrotów, w tej chwili zastanawiam się nad wrzuceniem do tyłu czterech 40 mm wentylatorów. Proszę o komentarze i krytykę :-) 2 nowe zdjęcia: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 Wiecej fotek, jak kable z tyłu wychodza, jak montaz PSU? To tylko leży? Ale dośc oryginalnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gizio46 Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 Tylni naciąg pocięty. Płyta przykręcona do naciągu, zasilacz leży. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 (edytowane) w tej chwili zastanawiam się nad wrzuceniem do tyłu czterech 40 mm wentylatorów.Zaniechaj pomysła- po co Ci cztery wyjce- jedna 120 i git. Edytowane 10 Października 2009 przez pc_max Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeCkS Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 albo wsadź tam 200mm zamiast 120 i gitara ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Tapeta = Wytnij w obudowie otwór na 120mm wentylator zasilacza, przyklej filtr i zaizoluj (ekskluzif tunel dla PSU). Wtedy będziesz mógł obrócić zasiłkę i spadną temperatury o parę stopni. Podobnie z coolerem na procku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gizio46 Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Myślałem nad tym, aby wyrzucić zasilacz na zewnątrz za bęben i chyba tak zrobię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Ponawiam prośbe o fotki z przodu i z tyłu centralnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gizio46 Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Proszę bardzo: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tms Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Fajny pomysł, ale wszystko tak wrzucone do tego bębna jak do pralki. Zdaję sobie sprawę, że nie jest łatwo ułożyć w nim komponenty ale nie ma rzeczy niemożliwych :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Ja bym tam zrobił półeczkę na mobasa w połowie bębna zamocowaną do śrub naciągów, a PSU i napędy na dół obudowy. Kilka otworów na wentylatory żeby się wszystko nie gotowało i powinno być ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zarowaaa Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 A wprawki w razie czego można ćwiczyc? :) Pomysł ciekawy, pytanie tylko czy komputer w bębnie nie jest glośniejszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gizio46 Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Wręcz przeciwnie, jest o wiele cichszy . Oczywiście można grac jedynki, dwójki :] Tylko uderzać bokiem troszkę niewygodnie :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 (edytowane) niezly prodzekt :rolleyes: gratulacje za wynik i checi :wink: Ja chce takiego osiolka :wub: Edytowane 11 Października 2009 przez adas123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2009 Ja bym tam zrobił półeczkę na mobasa w połowie bębna zamocowaną do śrub naciągów, a PSU i napędy na dół obudowy. Kilka otworów na wentylatory żeby się wszystko nie gotowało i powinno być ok. Dokladnie, dlatego chialem tak fotki, bo cos czulem ze bedzie to tak wygladalo. Pomysl jest, troche popraw i bedzie w pytke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pastel Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2009 świetny pomysł ;D i te pałeczki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gizio46 Opublikowano 16 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2009 Wyrzuciłem dysk na zewnątrz bębna, leży obok monitora. Spokój, niskie temperatury :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 16 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2009 ale kolor podświetlenia to ja bym zmienił :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...