Skocz do zawartości
Adamo12x

Co To Za Usterka? Ma Ktoś Jakiś Pomysł?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, niestety od kilku miesięcy zmagam się z pewną usterką <_< , otóż czasami, po włączeniu kompa sypie się cała grafika, wszystko jest rozmyte, zdjęcia w załącznikach,

sorki za jakość zdjęć, ale widać ogólne przesłanie :lol: na pewno ta usterka nie jest spowodowana zbyt dużymi temperaturami, wymieniałem kilka razy pastę pod cpu i gpu na arctic silver, obudowa w środku czyściutka jak malina, ostatnio czyściłem wsio sprężonym powietrzem, rozkręciłem nawet całą budę by dostać się do zamaskowanego wentylatora na przodzie, i niestety dalej to samo, usterka czasem występuje, muszę wtedy po kilka razy włączać kompa, dzisiaj odpalił normalnie gdzieś za 15 razem :mur: czasem odpala normalnie :blink: dodam także, ze nie jest to żaden wirus, usterkę mam od około kilku miesięcy, w tym czasie chyba dwa razy robiłem re-instalkę, wszystko sprawdzone, dysk jest czysty, bootsectory także, tak więc wir odpada :blink: myslałem ze to może pamięc, mam dwa rodzaje pamięci ddr2, po dwie kości 2 kingstona 667, pozostałe dwie także kingstona 900, problem powtarza się przy każdej możliwej ich konfiguracji :unsure: . Mam kartę GeForca 8600GTS, mam także monitor 22 cale, gdzieś czytałem ze te karty szybko padają pod takimi monitorami, dodam jeszcze, ze do nie dawna bawiłem się także w overclocking karty, ale wsio było robione bezpieczne, przez riva tuner, ponadto gdy komp odpali normanie, wszystkie gierki chodzą bardzo ładnie, nie ma żadnych artefaktów, wszystkie stery najnowsze, bios płyty ma chyba z pół roku ale też był wgrywany nowy, nie mam niestety dodatkowej pamiątki ani karty, więc nie mogę de facto sprawdzić <_< ,ok, to by było na tyle, jak macie jakiekolwiek pomysły to piszcie :mur:

mój config:

płyta: MSI P35 Neo2

cpu: intel dual core 2,00 gHz

gpu: Palit 8600GTs

buda: nzxt lexa blue line( 4 spore wentylatory w środku)

dysk: jakiś tam seagate 320 giga

zasiłek: amacrox 550 wat, taki fajny z zielonym wentylatorem :wink:

post-159763-1255256406_thumb.jpg

post-159763-1255256682_thumb.jpg

post-159763-1255256706_thumb.jpg

post-159763-1255256718_thumb.jpg

Edytowane przez Adamo12x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłącz monitor pod drugie gniazdo jak Twoja karta ma może to gniazdo na karcie.

Możliwe tez że to kabel poruszaj nim i zobacz czy ruchy kablem (zginanie) powoduje zmiany w obrazie jak tak - kabel

Ostatecznie jak to nie wskaże winnego będziesz musiał sprawdzić inną kartę lub/i inny monitor...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no też o tym myslałem, ale jak komp odpali normalnie nie ma problemu z grafą, gierki chodza bardzo ładnie, np. mam shifta teraz, rozdziałka 1600x1200, anty-aliasing na x2, detale aut i swiata na high i mogę grąc kilka godzin, nic się nie sypie :blink: a tu przy włączaniu kompa takie coś <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no też o tym myslałem, ale jak komp odpali normalnie nie ma problemu z grafą, gierki chodza bardzo ładnie, np. mam shifta teraz, rozdziałka 1600x1200, anty-aliasing na x2, detale aut i swiata na high i mogę grąc kilka godzin, nic się nie sypie :blink: a tu przy włączaniu kompa takie coś <_<

A kiedy dokladnie pojawiaja ci sie te znaczki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja stawiam, że to grafika. Mam takiego gf6600gt na agp. Jak zatrybi (po kolejnym uruchomieniu komputera - czyli jak u ciebie) to można ją katować atitoolem, 3dmarkiem, furmarkiem. Osiąga wysokie temperatury, można robić oc do 550/1000 (z 500/900) i jest full stabilny. Gdy jednak uruchomię "zimny" komputer, to potrafi krzaczyć na pulpicie. Chętnie sprzedałbym, bo nie jest mi potrzebna, niestety ma fochy i już.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz sprobowac wrzucic karcie inny bios lub wyedytowac obecny i obnizyc zegary gpu i pamiecy, moze przyniesie jakis efekt. Biosow szukaj na techpowerup. Nie boj sie ze zchrzanisz, mozna to naprawic nawet na 'slepo' :lol2:

Wlasnie jestem na etapie kombinacji z 7900gs, ktora byla martwa a po wgraniu biosu od wersji 512 wstaje, ale sypie artami (wprawdzie jest z nia duzo gorzej niz z twoja:/ )

Edytowane przez pix3l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi