Hopes Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Mysle nad kupnem lepszej karty graficznej gdyz jak dla mnie fx jest do nieczego myslalem nad jedna z tych dwuch kart http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/980...P/strona-1.html z przewaga na radeonka z popwodu ze ten komputer ma mi sluzyc do grania w stare gry a najnowsze w jakie bede gral to cs, cod 1 i 2, bf 2 a w dodatku wyczytalem z tad http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=247006 ze doskonale bedzie pasowac do mojego procka ale zawsze jest ten haczyk, ktory pewnie bym polkonal i pytam sie was specjalistow co o tym sadzicie gf 6600 GT, radeon 9800pro czy jakis inny? (opis+link milo widziany) moj sprzet to ecs k7s5a (4x agp) athlon xp 2000+ 1666 mhz ramy 2x512 2100(3200) gf 6200 fx palit Pole Wartość Właściwości procesora graficznego Karta wideo nVIDIA GeForce 6200 AGP Nazwa kodowa procesora graficznego NV44AGP Urządzenie PCI 10DE / 0221 Liczba tranzystorów 77 milion(ów) Technologia wykonania 0.11u Rozmiar procesora (Die Size) 110 mm2 Typ magistrali AGP 4x @ 4x Rozmiar pamięci 256 MB Częstotliwość taktowania układu graficznego 351 MHz Częstotliwość taktowania przetwornika RAMDAC 400 MHz Liczba potoków pikseli 4 Liczba układów zarządzania teksturami (TMU) na potok 1 Liczba urządzeń cieniowania wierzchołków 3 (v3.0) Liczba urządzeń cieniowania pikseli 1 (v3.0) Sprzętowa obsługa DirectX DirectX v9.0c Pixel Fillrate 1404 MPikseli/sek Texel Fillrate 1404 MTekseli/sek Właściwości magistrali pamięci Typ magistrali DDR2 Szerokość magistrali 64-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwość taktowania 250 MHz (DDR) Efektywna częstotliwość taktowania 501 MHz Przepustowość 4008 MB/sek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Jak dobrze pamiętam to 6200 pod agp dało się odblokować do 6600, więc może warto spróbować? Poszukaj na googlach o tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hopes Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 tak tylko ryzyko bedzie zbyt duze bo mam chlodzenie pasywne wiec moze sie przegrzac albo spalic karta graficzna, uszkodzic slot agp - a ja nie mam kasy na plyta glowna bo az 100 zl za nic + 50 zl za karte wiec wole kupic sobie nowa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2009 (edytowane) Nic się nie przegrzeje, sam miałem 6600 chłodzonego pasywnie i z podniesionym napięciem na rdzeń i nic mu się nie działo. A jeśli bardzo się obawiasz spalenia to sprawdź czy da się odblokować, jesli tak to dokupisz po prostu wentylator, żeby chłodził kartę, jesli nie to wtedy bierzesz 9800pro. http://mod-planet.com/odblokowanie-potokow...e-6200,210.html Tu masz dokładny opis jak odblokować kartę. Edytowane 12 Października 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hopes Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2009 z tego co wiem to da sie odblokowac riva tunerem dokupic wiatraczek? sory ale nie mozna miec chlodzenie pasywne i wentylator na raz <<---- musialbym kupic za 50 zl dobre chlodzenie nowe przesada w gf fx 6200 najgorsze jest 64 bit ktora uposledza komputer w czasie gry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2009 dokupic wiatraczek? sory ale nie mozna miec chlodzenie pasywne i wentylator na raz Dlaczego niby nie? Podaj jeden powód. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2009 w gf fx 6200 najgorsze jest 64 bit ktora uposledza komputer w czasie gryim chodi o pelnego gf6200 ktory posiada szyne 128bit jak gf6600 , jezeli by nie udalo Ci sie odlokowac to sama karta po podkreceniu zyskuje na wydajnosci jakies 50% a wentylator mozesz kupic jakis 12cm i puscic go na 800 obrotach to i tak go nie uslyszysz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hopes Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2009 co wy wogole gadacie pordkrecic bezpiecznie mozna z 10 no z chlodzeniem 20 procent tak a propo bylem w sklepie komputerowym i gostek na prawde sie zna na rzeczy i mowi mi ze to nic nie da poniewaz cieplo musi odprowadzic bezposredni na karcie graficznej tak wiec albo pasywne duzy radiator albo duzy wiatrak z jakims radiatorem wymiana na dobre chlodzenie to minimum 50 zl... wiec 10 procent podkrecenie bo nie zamierzam kupywac nowego chlodzenia bo po co jesli za 100+ kupie lepsza karte graficzna i nie bede sie bawil z 64 bit a raczej 400 procent nie podkrece czyli 256 bit i nawet lepsze taktowanie a do tego mozna podkrecic ale tez po co skoro to malo da- ryzyko samo bo agp drogie jakosciowo gf 6600 gt lepiej nie porownywuj z 6600 bo to jest kolosalna roznica 1 ddr3 2 lepszy zegar 3 3sm niby 6660 gt nowsze od 9800pro ale gorsze minimalnie do starych gier i same ponoc problemy z nim a 9800pro bylke nie padl ale prad bedzie zarl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfascik Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2009 co wy wogole gadacie pordkrecic bezpiecznie mozna z 10 no z chlodzeniem 20 procent tak a propo bylem w sklepie komputerowym i gostek na prawde sie zna na rzeczy i mowi mi ze to nic nie da poniewaz cieplo musi odprowadzic bezposredni na karcie graficznej tak wiec albo pasywne duzy radiator albo duzy wiatrak z jakims radiatorem wymiana na dobre chlodzenie to minimum 50 zl... koledzy się raczej lepiej znają na tym, niż twój gostek. Mo znajomy swego czasu miał 6200 i po odblokowaniu różnych rzeczy i podkręceniu, karta naprawdę zyskiwała na wydajności. A skoro masz kupować pasywkę, to pewnie jest tam duży radiator, wiec domocowanie wentyla za 15 zeta nie jest problemem, a dużo pomaga ! :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teneo Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2009 Osobiście miałem kartę 6600 pasywnie chłodzoną od Asusa w wersji pcie. Oto moje spostrzeżenia. Po pierwsze te karty były z DDR i z DDR2, 6600GT z DDR2. Jest to prawda, że można "przerobić" 6600 na 6600GT ale wydajnością dorówna tylko ta 6600 z DDR2. Po zmodowaniu biosa przez Nvidia bios modyfier i podniesieniu napięcia z 1,3V do 1,4V karta na rdzeniu szła do góry nawet o 40 %. Jeśli chodzi o temperatury karty pasywnie chłodzonej to tunning raczej nie przeszkadzał. Zarówno przed jak i po karta stresie miała max 100 stopni ( temp. krytyczna dla tej karty to 140 stopni).I chociaż nigdy nie sprawiała problemów i do dziś chodzi już u kogoś innego, to mnie osobiście zawsze trochę przerażało to, że można na niej wodę ugotować. Uważam że 6600 z DDR2 lub 6600 GT jest lepsza od 9800pro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hopes Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2009 wniosek zamontowac wiatrak i podkrecic (prosze o wskazowki dla zielonych) lub kupno jednej z tych dwoch z uwagi na trudny ich dostep i znakomite osiagi czyz nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hopes Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 dowiedzialem sie ze radeon 9800 XT jest ulepszeniem 9800 PRO i przesciga gf 6600 GT z ddr3! czy to prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foh_23 Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 (edytowane) co wy wogole gadacie pordkrecic bezpiecznie mozna z 10 no z chlodzeniem 20 procent tak a propo bylem w sklepie komputerowym i gostek na prawde sie zna na rzeczy i mowi mi ze to nic nie da poniewaz cieplo musi odprowadzic bezposredni na karcie graficznej tak wiec albo pasywne duzy radiator albo duzy wiatrak z jakims radiatorem wymiana na dobre chlodzenie to minimum 50 zl... Ja mam swojego 6600 od asusa podkręconego z 350/800 na 470/950. Czyli 35% w górę na rdzeniu full stable, bez zmiany napięcia, na pasywnym chłodzeniu. Buda Chieftec mesh z jednym wentylatorem na wywiewie 120mm 800RPM. I max przy upałach w tych warunkach to może miała 76 stopni ale chyba nawet nie (podkreślam pasywka bez żadnych modów chłodzenia). gf 6600 gt lepiej nie porownywuj z 6600 bo to jest kolosalna roznica 1 ddr3 2 lepszy zegar 3 3smNa taktach jw. mój 6600 jest nie daleko w smarku od 6600GT :P Oczywiście 6600GT też się kręci więc porównuje moją OC do stock 6600GT ;) Pamiętaj że radzio nie ma SM 3.0 ;) Natomiast co do 6200 i odblokowania na 6600. Po pierwsze DDR1, po drugie w zależności od rewizji samego rdzenia można było lub nie to zrobić. Więc to nie jest takie pewne. Edit: http://www.benchmark.pl/zestawienie_gpu.html porównaj (taki poglądowy w smarkach -> wiem to nie to samo co gry ale zawsze) Edytowane 20 Października 2009 przez foh_23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 (edytowane) zeby nie bylo to podstawowy 6600 ma takze ddr 1 a referencyjne taktowanie to 300/550 a taktowanie 6200 to 300/500 . Niestety w wersji agp 6200 bylo mniejsze prawdopodobienstwo odblokowani niz w 6200 na pci-e , swojego czasu duzo o tym czytalem ;) Nie masz co sie zastanawiam albo bierzesz 6600 albo jak w ladnej cenie wyrwiesz to biesz 6600GT lub Galaxy 6600GE (prawie to samo) ;) ps. tutaj masz fajnego 6200 z mozliwoscia odblokowania potokow ;) Edytowane 20 Października 2009 przez Maciem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...