Skocz do zawartości
kot

[b]jaką płyte pod athlona 1,2 ??[/b]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wpadł mi w ręce ostatnio za symboliczną cene athlon 1200MHz jako że mam starego celerona 433MHz postanowiłem sobie go zatrzymać athlona i zainwestować w płyte główną (oczywiście używaną) no i powstały pierwsze problemy szukam takiej płyty żeby nietrzeba było wymieniać żadnych części zasilacza itp. co moglibyście mi poradzić myślałem o ECS K7S5A obsłóguje dim i ddr może z czasem kupił bym sobie jakieś ddr'y co wy na to a może znacie jakieś dobre tanie (150zł) płyty z góry tnx za podpowiedzi pzdr kot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie to moze i tak bedziesz musial zmienic zasilacz - jak teraz masz jakis slaby np 200W to po zmianie proca roznie moze byc, dodatkowo mozesz miec slabe pamieci np 100MHz - wiec nie sadze ze nawet markowe poleca wiecej niz na 124MHz - w sumie to nie problem jak kupisz plyte ze zmania mnoznika i magistrali - wtedy ustawisz magistrale np na 100MHz a mnoznik na 12x i powinno byc OK

w sumie to malo napisales co masz:

- jakie pamieci marka, magistrala czas dostepu :?:

- jaki zasilacz (moc, firma, amperaze) :?:

- jaki ten TB'k 12x100 czy 9x133 a moze z odblokowanym fabrycznie mnoznikiem

co do uzywanych, tanich i dobrych plyt to polecam Asus A7V133 rev 1.05. (ta kropka na koncu wazna) nie wsadzisz w niego DDR ale wsadzisz procki z rodziny Palmino

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a po co ci płyta dobra i tania ? będziesz je wymianiał ? tydzień na dobrej i tydzień na taniej ? :):):):):):):)

a poszukaj na allegro czegoś nie-ECS bo będzie ci się bios resetował. MSI, ABIT, ASUS, GIGABYTE, wśród tych szukaj to pochodzi jeszcze długo i dobrze.

na no-name będziesz miał problemy, brak biosów, małe mnożniki itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-pamięci mam 64MB 100MHz a druga 128 133MHz 64MB odpada

-zasilacz mam "235 ATX" INPUT 115V/230V~, 6/4A 60/50 ale mi nic to niemówi :)

-a TB'k niewiem jakiego mam :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ECS K7S5A obsłóguje dim i ddr może z czasem kupił bym sobie jakieś ddr'y co wy na to a może znacie jakieś dobre tanie (150zł) płyty

Mam coś dla Ciebie: płyta Abit KT7A-Raid używana, ale całkowicie sprawna, cena 170 zł.

.

czy widać różnicę ? kt7a nie obsługuje ddr a kot chce kupić takie pamięci w przyszłości. ale polecam kt7a , super płyta a różnicy między ddr a sdr nie odczujesz tak mocno. a będziesz miał stabilną i markową płytę.

tą 100 MHz wywal z kompa bo będzie sypała błędami przy 133 MHz. chyba że chcesz zmniejszyć FSB na 100 MHz i obniżyć wydajność komputera. wywal tę kość i zostaw 128 MB. będzie lepiej niż z 192 ale na 100 MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre i niedrogie :

pod pamieci DDR:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=13058536 - swietna plyta

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=13054500

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=13013312

pod pamieci SDR:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=13046244

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=13013379 - razem z pamieciami (chyba najlepsze wyjscie)

Ten Abit KT7A-Raid od kolegi daniko to tez dobra opcja,a nawet bardzo dobra

K7S5A raczej nie polecam

Maly UPDATE :

Co do K7S5A.Jesli trafisz sprawny egzemplaz (co czasami jest trudne) to za niewielkie pieniadze bedziesz mial calkiem fajna plytke ktora kozysta zarowno z SDR jak i DDR i bedziesz zadowolony,ale zaznaczam ze trzeba trafic na udany egzemplaz.Dlatego jesli sie zdecydujesz to najlepiej kupuj w sklepie z mozliwoscia sprawdzenia/zwrotu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tą 100 MHz wywal z kompa bo będzie sypała błędami przy 133 MHz. chyba że chcesz zmniejszyć FSB na 100 MHz i obniżyć wydajność komputera. wywal tę kość i zostaw 128 MB. będzie lepiej niż z 192 ale na 100 MHz.

Bzdura, zawsze lepiej mieć więcej ramu nawet wolniejszego, chyba że masz W9x i używasz tylko worda i przeglądarki. Teraz przecież rozsondne minimum to 256Mb a nawet 512 nie jest za dużo (ramu nigdy nie jest za dużo :P )

Jak bedzie stabilnie na 100Mhz to zostaw 192.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz tylko Abita KT7/A ,Epoxa na kt133a i Solteka KAV ,te plyty obsluza XP 0.13um ,a inne nie (jakis tam asus,ale tylko jeden rev,)

Słuszna uwaga, mój KT7A-Raid, który mam do sprzedania hulał jakiś czas z A1800DUT3C JIUCB bezproblemowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz tylko Abita KT7/A ,Epoxa na kt133a i Solteka KAV ,te plyty obsluza XP 0.13um ,a inne nie (jakis tam asus,ale tylko jeden rev,)

Jeśli chodzi ci o płyty na KT133A to jeszcze ECS K7VZA ver.3.0
bardzo mozliwe,ecs mial kiedys dobry support,tylko ostatnio krucho u niego z tym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem chłopaki jak wy ale ja wolałbym dać 200zł za abita kr7 na via 266A z obsługą DDR niż 150 zł za kt7a z tylko sdr. wiem, że 266a nie ma dzielnika 1/5 i na magistrali 166 mogą dyski niewyrabiać ale można przecież mieć athlona na fsb 133 i pamięci 333@266 ale z super timingami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem chłopaki jak wy ale ja wolałbym dać 200zł za abita kr7 na via 266A z obsługą DDR niż 150 zł za kt7a z tylko sdr. wiem, że 266a nie ma dzielnika 1/5 i na magistrali 166 mogą dyski niewyrabiać ale można przecież mieć athlona na fsb 133 i pamięci 333@266 ale z super timingami.

pewnie ze KR7 lepiej,ale kot chce plyte za 150pln i ma sdram 64 i 128 mb,a taka 64mb ciezko uplynnic w sensownej cenie,wiec przy zmianie ramu musialby miec jeszcze jakies 50pln doplaty na ram ddr 256mb ,co daje z plyta na ddr za 200pln kwote 250pln ,a to nie 150pln i jezeli nie ma tych 100pln to co ma zrobic- ukrasc??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

macie rację ale jak już zmienia to może warto dorzucić ? myślę że 128 MB DDR byłoby szybsze niż 196 sdr i to na 100 MHz. a cena ddr 128=sdr128, około. więc trzeba pomyśleć bo za rok znowu wymiana płyty? niedługo sdr stanieją bardzo a ddr 333 będzie na jakiś czas. sam myślę nad wymianą płyty kt7a na tego abita kt7 ale na razie wymieniam procka D 800 na D 1200 i zostaję na srd. ale za pół roku pewnie zmienię płytkę. zostaję przy zbicie więc kot może być pewny że to dobra firma.

ale oczywiście z kt7a będzie bardzo zadowolony jak ja. polecam !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abit KT7A odpada bo nieobsługuje 0,13 mikrona a zawsze lepiej żeby obsługiwała :)

zostały mi dwie płytki do wyboru

-ECS K7S5A ddr/sdr

-SOLTEK SL 75KAV ddr

co wybrać stabinego SOLTEKA czy ECS kture ma pamięci ddr i sdr ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abit KT7A odpada bo nieobsługuje 0,13 mikrona a zawsze lepiej żeby obsługiwała :)

zostały mi dwie płytki do wyboru

-ECS K7S5A  ddr/sdr

-SOLTEK SL 75KAV  ddr

co wybrać stabinego SOLTEKA czy ECS kture ma pamięci ddr i sdr ??

:lol:

wszystkie Abity socketA obsluguja 0.13 ,nawet moj KT7 (i to 2200MHz :twisted: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ups.... to przepraszam

ok to juz chyba ostatnie pytanie czy będe musiał wymienić zasilacz gdy kupie kturąś z tych płyt mam "235 ATX" INPUT 115V/230V~, 6/4A 60/5 ??

tnx za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ups.... to przepraszam 

ok to juz chyba ostatnie pytanie czy będe musiał wymienić zasilacz gdy kupie kturąś z tych płyt mam "235 ATX" INPUT 115V/230V~, 6/4A 60/5 ??

tnx za odp.

nie bedziesz musial,dopiero jak zaopatrzysz sie w XP i cos >=r9100 to moga zaczac sie schody

UPDATE:

ofkoz XP 0.13 up >2000MHz (bo tyle na tych plytach co podalem to sie wyciska)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TAAAK. Ten ECS jest gowniany. Chcesz dovra uzywana plyte kup sobie SOLTKA SL-75KAV(-X)

KT 133A

lataja nawet najnowsze Athlony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie co rzeście tak siebli na tego ECS ja mam i nie narzekam pewnie że wpadki się zdarzają ale zawsze ma porządną obsługa SDR/DDR no układ SiS a nie jakąć VIA 133A która jest archaikiem. A może za 150zł to uda się kupić coś na SiS745 a to już jest niezły układ. Generalnie za tą kase to bym polecał ECS na SIS 735 albo 745. Takie są moje typy. A co do wzrosu wydajności to u mnie jest po przesiadce z SDR na DDR około 5-10% więc nie tak mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TAAAK. Ten ECS jest gowniany. Chcesz dovra uzywana plyte kup sobie SOLTKA SL-75KAV(-X)

KT 133A

lataja nawet najnowsze Athlony :)

Swiete slowa.Wczesniej podalem przykladowe aukcje i tam ten Soltek jest za 180zl (kup teraz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie co rzeście tak siebli na tego ECS ja mam i nie narzekam pewnie że wpadki się zdarzają ale zawsze ma porządną obsługa SDR/DDR no układ SiS a nie jakąć VIA 133A która jest archaikiem. A może za 150zł to uda się kupić coś na SiS745 a to już jest niezły układ. Generalnie za tą kase to bym polecał ECS na SIS 735 albo 745. Takie są moje typy. A co do wzrosu wydajności to u mnie jest po przesiadce z SDR na DDR około 5-10% więc nie tak mało.

ten archaik kt133a jest szybszy od sis735 na sdram ,a w wydaniu Abita to kt133 jest szybszy

wiec o co chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybszy jeśli wogóle to minimalnie a do tego bez przyszłości na K7S5A wsadzi wszystko na FSB 133 i do tego DDR i będzie dobrz i dużo wydajniej niż na KT133A nie ważne przez kogo produkowane.

wlasnie ze wazne przez kogo produkowane ,bo na Abit KT7 kt133 wlozylem 1700+ i ustawilem na 2200MHz ,co na k7s5a byloby cholernie praco i czaso chlonne (nie pisze ze niemozliwe,bo druciki czynia cuda,ale trzeba potrafic i chciec zrobic pajeczyna na odwrocie proca) :P

teraz pracuje na szybszym chipsecie niz sis735 ,mianowicie na kt266a i zaduzego wzrostu wydajnosci na ddr nie czuje :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wzrost wydajności jest +/-10% może nie jest to bardzo odczuwalne ale jest. A co do podkręcania to ściąga się cheepo bios i jest sporo możliwości ustawień FSB jeśli ten Antek jest na FSB 100 to raczej powyrzej 150 nie pujdzie a napewnie na 150 nie pujdą pamięci SDR natomias DDR bez problemu. A mnożniki są na K7S6A która też można kupić za te 150 zł a ona ma już niezłe możliwość OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hhmmmm.........

chyba całe allegro przeczesałem i już bym się zdecydował na

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=12878629

aż tu zauważyłem że 128MB sdr i 128MB ddr są w takiej samej cenie

i znowu nowe myśli w głowie kupić płyte na ddr'y sprzedać moje wysłużone 128MB sdr i kupić 128MB ddr do tego kupić płyte

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=13058536

no i pytanie grzebać się tak z tym wymieniać ramy stare na ddr'y co wy o tym myślicie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wzrost wydajności jest +/-10% może nie jest to bardzo odczuwalne ale jest. A co do podkręcania to ściąga się cheepo bios i jest sporo możliwości ustawień FSB jeśli ten Antek jest na FSB 100 to raczej powyrzej 150 nie pujdzie a napewnie na 150 nie pujdą pamięci SDR natomias DDR bez problemu. A mnożniki są na K7S6A która też można kupić za te 150 zł a ona ma już niezłe możliwość OC.

i tu dochodzimy do sedna sprawy,ze k7s5a nie ma zmiany mnoznika i tak nadaje sie do o/c jak celeron do serwerow

ta plyta wogole nie pojdzie >150MHz ,a to ze komus sie udalo,to oznacza ze wyjatek potwierdza regole

k7s6a to juz zupelnie inna plyta,nawet fajna jest,ale tylko na ddr,wiec odpada w tym przypadku

Abit,Epox,Soltek na kt133a to plyty o/c i obsluguja 0.13um ,wiec k7s5a sie do nich nie umywa ,bo wogole ta plyta to padaczka (mialem z nia do czynienia i uratowalem 3 kumpli przed jej zakupem,dwoch ma teraz kt133a ,na ecs i dfi ,a jeden k7s6a,ktora okazala sie niebo lepsza od k7s5a)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...