kot Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Witam wpadł mi w ręce ostatnio za symboliczną cene athlon 1200MHz jako że mam starego celerona 433MHz postanowiłem sobie go zatrzymać athlona i zainwestować w płyte główną (oczywiście używaną) no i powstały pierwsze problemy szukam takiej płyty żeby nietrzeba było wymieniać żadnych części zasilacza itp. co moglibyście mi poradzić myślałem o ECS K7S5A obsłóguje dim i ddr może z czasem kupił bym sobie jakieś ddr'y co wy na to a może znacie jakieś dobre tanie (150zł) płyty z góry tnx za podpowiedzi pzdr kot Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 w sumie to moze i tak bedziesz musial zmienic zasilacz - jak teraz masz jakis slaby np 200W to po zmianie proca roznie moze byc, dodatkowo mozesz miec slabe pamieci np 100MHz - wiec nie sadze ze nawet markowe poleca wiecej niz na 124MHz - w sumie to nie problem jak kupisz plyte ze zmania mnoznika i magistrali - wtedy ustawisz magistrale np na 100MHz a mnoznik na 12x i powinno byc OK w sumie to malo napisales co masz: - jakie pamieci marka, magistrala czas dostepu :?: - jaki zasilacz (moc, firma, amperaze) :?: - jaki ten TB'k 12x100 czy 9x133 a moze z odblokowanym fabrycznie mnoznikiem co do uzywanych, tanich i dobrych plyt to polecam Asus A7V133 rev 1.05. (ta kropka na koncu wazna) nie wsadzisz w niego DDR ale wsadzisz procki z rodziny Palmino Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 a po co ci płyta dobra i tania ? będziesz je wymianiał ? tydzień na dobrej i tydzień na taniej ? :):):):):):):) a poszukaj na allegro czegoś nie-ECS bo będzie ci się bios resetował. MSI, ABIT, ASUS, GIGABYTE, wśród tych szukaj to pochodzi jeszcze długo i dobrze. na no-name będziesz miał problemy, brak biosów, małe mnożniki itp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kot Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 -pamięci mam 64MB 100MHz a druga 128 133MHz 64MB odpada -zasilacz mam "235 ATX" INPUT 115V/230V~, 6/4A 60/50 ale mi nic to niemówi :) -a TB'k niewiem jakiego mam :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniko Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Mam coś dla Ciebie: płyta Abit KT7A-Raid używana, ale całkowicie sprawna, cena 170 zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 ECS K7S5A obsłóguje dim i ddr może z czasem kupił bym sobie jakieś ddr'y co wy na to a może znacie jakieś dobre tanie (150zł) płyty Mam coś dla Ciebie: płyta Abit KT7A-Raid używana, ale całkowicie sprawna, cena 170 zł.. czy widać różnicę ? kt7a nie obsługuje ddr a kot chce kupić takie pamięci w przyszłości. ale polecam kt7a , super płyta a różnicy między ddr a sdr nie odczujesz tak mocno. a będziesz miał stabilną i markową płytę. -pamięci mam 64MB 100MHz a druga 128 133MHz 64MB odpada tą 100 MHz wywal z kompa bo będzie sypała błędami przy 133 MHz. chyba że chcesz zmniejszyć FSB na 100 MHz i obniżyć wydajność komputera. wywal tę kość i zostaw 128 MB. będzie lepiej niż z 192 ale na 100 MHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Dobre i niedrogie : pod pamieci DDR: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=13058536 - swietna plyta http://www.allegro.pl/show_item.php?item=13054500 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=13013312 pod pamieci SDR: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=13046244 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=13013379 - razem z pamieciami (chyba najlepsze wyjscie) Ten Abit KT7A-Raid od kolegi daniko to tez dobra opcja,a nawet bardzo dobra K7S5A raczej nie polecam Maly UPDATE : Co do K7S5A.Jesli trafisz sprawny egzemplaz (co czasami jest trudne) to za niewielkie pieniadze bedziesz mial calkiem fajna plytke ktora kozysta zarowno z SDR jak i DDR i bedziesz zadowolony,ale zaznaczam ze trzeba trafic na udany egzemplaz.Dlatego jesli sie zdecydujesz to najlepiej kupuj w sklepie z mozliwoscia sprawdzenia/zwrotu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walczy Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 miałem do czynienia z płytką Asrock K7VT2 (http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5014) high-end to nie jest ale płytka jest jak na swoją cenę super ma USB 2.0, LAN, sound, SDR+DDR, u kumpla pod AXP 1800+ i 256 SDR śmiga nawet szybko i stabilnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 -pamięci mam 64MB 100MHz a druga 128 133MHz 64MB odpada tą 100 MHz wywal z kompa bo będzie sypała błędami przy 133 MHz. chyba że chcesz zmniejszyć FSB na 100 MHz i obniżyć wydajność komputera. wywal tę kość i zostaw 128 MB. będzie lepiej niż z 192 ale na 100 MHz. Bzdura, zawsze lepiej mieć więcej ramu nawet wolniejszego, chyba że masz W9x i używasz tylko worda i przeglądarki. Teraz przecież rozsondne minimum to 256Mb a nawet 512 nie jest za dużo (ramu nigdy nie jest za dużo :P ) Jak bedzie stabilnie na 100Mhz to zostaw 192. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 bierz tylko Abita KT7/A ,Epoxa na kt133a i Solteka KAV ,te plyty obsluza XP 0.13um ,a inne nie (jakis tam asus,ale tylko jeden rev,) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniko Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 bierz tylko Abita KT7/A ,Epoxa na kt133a i Solteka KAV ,te plyty obsluza XP 0.13um ,a inne nie (jakis tam asus,ale tylko jeden rev,)Słuszna uwaga, mój KT7A-Raid, który mam do sprzedania hulał jakiś czas z A1800DUT3C JIUCB bezproblemowo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 bierz tylko Abita KT7/A ,Epoxa na kt133a i Solteka KAV ,te plyty obsluza XP 0.13um ,a inne nie (jakis tam asus,ale tylko jeden rev,)Jeśli chodzi ci o płyty na KT133A to jeszcze ECS K7VZA ver.3.0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 bierz tylko Abita KT7/A ,Epoxa na kt133a i Solteka KAV ,te plyty obsluza XP 0.13um ,a inne nie (jakis tam asus,ale tylko jeden rev,)Jeśli chodzi ci o płyty na KT133A to jeszcze ECS K7VZA ver.3.0bardzo mozliwe,ecs mial kiedys dobry support,tylko ostatnio krucho u niego z tym Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 nie wiem chłopaki jak wy ale ja wolałbym dać 200zł za abita kr7 na via 266A z obsługą DDR niż 150 zł za kt7a z tylko sdr. wiem, że 266a nie ma dzielnika 1/5 i na magistrali 166 mogą dyski niewyrabiać ale można przecież mieć athlona na fsb 133 i pamięci 333@266 ale z super timingami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 nie wiem chłopaki jak wy ale ja wolałbym dać 200zł za abita kr7 na via 266A z obsługą DDR niż 150 zł za kt7a z tylko sdr. wiem, że 266a nie ma dzielnika 1/5 i na magistrali 166 mogą dyski niewyrabiać ale można przecież mieć athlona na fsb 133 i pamięci 333@266 ale z super timingami.pewnie ze KR7 lepiej,ale kot chce plyte za 150pln i ma sdram 64 i 128 mb,a taka 64mb ciezko uplynnic w sensownej cenie,wiec przy zmianie ramu musialby miec jeszcze jakies 50pln doplaty na ram ddr 256mb ,co daje z plyta na ddr za 200pln kwote 250pln ,a to nie 150pln i jezeli nie ma tych 100pln to co ma zrobic- ukrasc?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 macie rację ale jak już zmienia to może warto dorzucić ? myślę że 128 MB DDR byłoby szybsze niż 196 sdr i to na 100 MHz. a cena ddr 128=sdr128, około. więc trzeba pomyśleć bo za rok znowu wymiana płyty? niedługo sdr stanieją bardzo a ddr 333 będzie na jakiś czas. sam myślę nad wymianą płyty kt7a na tego abita kt7 ale na razie wymieniam procka D 800 na D 1200 i zostaję na srd. ale za pół roku pewnie zmienię płytkę. zostaję przy zbicie więc kot może być pewny że to dobra firma. ale oczywiście z kt7a będzie bardzo zadowolony jak ja. polecam ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kot Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Abit KT7A odpada bo nieobsługuje 0,13 mikrona a zawsze lepiej żeby obsługiwała :) zostały mi dwie płytki do wyboru -ECS K7S5A ddr/sdr -SOLTEK SL 75KAV ddr co wybrać stabinego SOLTEKA czy ECS kture ma pamięci ddr i sdr ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Abit KT7A odpada bo nieobsługuje 0,13 mikrona a zawsze lepiej żeby obsługiwała :) zostały mi dwie płytki do wyboru -ECS K7S5A ddr/sdr -SOLTEK SL 75KAV ddr co wybrać stabinego SOLTEKA czy ECS kture ma pamięci ddr i sdr ?? :lol: wszystkie Abity socketA obsluguja 0.13 ,nawet moj KT7 (i to 2200MHz :twisted: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kot Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 ups.... to przepraszam ok to juz chyba ostatnie pytanie czy będe musiał wymienić zasilacz gdy kupie kturąś z tych płyt mam "235 ATX" INPUT 115V/230V~, 6/4A 60/5 ?? tnx za odp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 ups.... to przepraszam ok to juz chyba ostatnie pytanie czy będe musiał wymienić zasilacz gdy kupie kturąś z tych płyt mam "235 ATX" INPUT 115V/230V~, 6/4A 60/5 ?? tnx za odp. nie bedziesz musial,dopiero jak zaopatrzysz sie w XP i cos >=r9100 to moga zaczac sie schody UPDATE: ofkoz XP 0.13 up >2000MHz (bo tyle na tych plytach co podalem to sie wyciska) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 bierz tylko Abita KT7/A ,Epoxa na kt133a i Solteka KAV ,te plyty obsluza XP 0.13um ,a inne nie (jakis tam asus,ale tylko jeden rev,)Jeśli chodzi ci o płyty na KT133A to jeszcze ECS K7VZA ver.3.0TAAAK. Ten ECS jest gowniany. Chcesz dovra uzywana plyte kup sobie SOLTKA SL-75KAV(-X) KT 133A lataja nawet najnowsze Athlony :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Ludzie co rzeście tak siebli na tego ECS ja mam i nie narzekam pewnie że wpadki się zdarzają ale zawsze ma porządną obsługa SDR/DDR no układ SiS a nie jakąć VIA 133A która jest archaikiem. A może za 150zł to uda się kupić coś na SiS745 a to już jest niezły układ. Generalnie za tą kase to bym polecał ECS na SIS 735 albo 745. Takie są moje typy. A co do wzrosu wydajności to u mnie jest po przesiadce z SDR na DDR około 5-10% więc nie tak mało. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 bierz tylko Abita KT7/A ,Epoxa na kt133a i Solteka KAV ,te plyty obsluza XP 0.13um ,a inne nie (jakis tam asus,ale tylko jeden rev,)Jeśli chodzi ci o płyty na KT133A to jeszcze ECS K7VZA ver.3.0TAAAK. Ten ECS jest gowniany. Chcesz dovra uzywana plyte kup sobie SOLTKA SL-75KAV(-X) KT 133A lataja nawet najnowsze Athlony :) Swiete slowa.Wczesniej podalem przykladowe aukcje i tam ten Soltek jest za 180zl (kup teraz) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Ludzie co rzeście tak siebli na tego ECS ja mam i nie narzekam pewnie że wpadki się zdarzają ale zawsze ma porządną obsługa SDR/DDR no układ SiS a nie jakąć VIA 133A która jest archaikiem. A może za 150zł to uda się kupić coś na SiS745 a to już jest niezły układ. Generalnie za tą kase to bym polecał ECS na SIS 735 albo 745. Takie są moje typy. A co do wzrosu wydajności to u mnie jest po przesiadce z SDR na DDR około 5-10% więc nie tak mało.ten archaik kt133a jest szybszy od sis735 na sdram ,a w wydaniu Abita to kt133 jest szybszy wiec o co chodzi? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Szybszy jeśli wogóle to minimalnie a do tego bez przyszłości na K7S5A wsadzi wszystko na FSB 133 i do tego DDR i będzie dobrz i dużo wydajniej niż na KT133A nie ważne przez kogo produkowane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Szybszy jeśli wogóle to minimalnie a do tego bez przyszłości na K7S5A wsadzi wszystko na FSB 133 i do tego DDR i będzie dobrz i dużo wydajniej niż na KT133A nie ważne przez kogo produkowane.wlasnie ze wazne przez kogo produkowane ,bo na Abit KT7 kt133 wlozylem 1700+ i ustawilem na 2200MHz ,co na k7s5a byloby cholernie praco i czaso chlonne (nie pisze ze niemozliwe,bo druciki czynia cuda,ale trzeba potrafic i chciec zrobic pajeczyna na odwrocie proca) :P teraz pracuje na szybszym chipsecie niz sis735 ,mianowicie na kt266a i zaduzego wzrostu wydajnosci na ddr nie czuje :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Wzrost wydajności jest +/-10% może nie jest to bardzo odczuwalne ale jest. A co do podkręcania to ściąga się cheepo bios i jest sporo możliwości ustawień FSB jeśli ten Antek jest na FSB 100 to raczej powyrzej 150 nie pujdzie a napewnie na 150 nie pujdą pamięci SDR natomias DDR bez problemu. A mnożniki są na K7S6A która też można kupić za te 150 zł a ona ma już niezłe możliwość OC. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kot Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 hhmmmm......... chyba całe allegro przeczesałem i już bym się zdecydował na http://www.allegro.pl/show_item.php?item=12878629 aż tu zauważyłem że 128MB sdr i 128MB ddr są w takiej samej cenie i znowu nowe myśli w głowie kupić płyte na ddr'y sprzedać moje wysłużone 128MB sdr i kupić 128MB ddr do tego kupić płyte http://www.allegro.pl/show_item.php?item=13058536 no i pytanie grzebać się tak z tym wymieniać ramy stare na ddr'y co wy o tym myślicie ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=13058536 to bardzo dobra plyta,ale 0.13 na niej nie pojdzie raczej (trzeba by bylo sprawdzic,ale marne szanse) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Wzrost wydajności jest +/-10% może nie jest to bardzo odczuwalne ale jest. A co do podkręcania to ściąga się cheepo bios i jest sporo możliwości ustawień FSB jeśli ten Antek jest na FSB 100 to raczej powyrzej 150 nie pujdzie a napewnie na 150 nie pujdą pamięci SDR natomias DDR bez problemu. A mnożniki są na K7S6A która też można kupić za te 150 zł a ona ma już niezłe możliwość OC.i tu dochodzimy do sedna sprawy,ze k7s5a nie ma zmiany mnoznika i tak nadaje sie do o/c jak celeron do serwerow ta plyta wogole nie pojdzie >150MHz ,a to ze komus sie udalo,to oznacza ze wyjatek potwierdza regole k7s6a to juz zupelnie inna plyta,nawet fajna jest,ale tylko na ddr,wiec odpada w tym przypadku Abit,Epox,Soltek na kt133a to plyty o/c i obsluguja 0.13um ,wiec k7s5a sie do nich nie umywa ,bo wogole ta plyta to padaczka (mialem z nia do czynienia i uratowalem 3 kumpli przed jej zakupem,dwoch ma teraz kt133a ,na ecs i dfi ,a jeden k7s6a,ktora okazala sie niebo lepsza od k7s5a) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...