paw69pl Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 (edytowane) Witam. Mam problem z odblokowanymi 4 rdzeniami w procesorze Phenom X2 550 BE. Udało się odblokować rdzenie, jednak komputer nie działa stabilnie. W różnych momentach po prostu się wyłącza. Oczywiście testów stabilności w Orthosie czy OCCT też nie przechodzi. Na trzech rdzeniach sytuacja jest trochę lepsza. Szczególnie na rdzeniach 0,1,3 chodzi "normalnie", nie wyłącza się przy normalnej pracy ale przy katowaniu Orthosem już nie daje rady. Czy może to być wina systemu operacyjnego? Może ktoś mi podpowie możliwe rozwiązania problemu? Czy jednak rdzenie są uszkodzone i dać sobie na luz? mój konfig: system operacyjny Windows 7 x64 płyta Asus M4A79 Deluxe, procesor Phenom II X2 Black edition 550, zasilacz Tagan 600W, chłodzenie Scythe Mugen 2 Dziwi mnie tylko, że można np. włączyć grę i pograć, pracować na kompie a system wywala się bez jakiegoś wyraźnego powodu. Temperatury są w normie... Trochę napięciami się bawiłem, teraz na trzech rdzeniach próbuję. Na 3 stabilniejszy jest. Edytowane 11 Października 2009 przez paw69pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Skoro jest niestabilnie po odblokowaniu rdzeni to znaczy że są uszkodzone. Nic nie poradzisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość enebene Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 mozesz jeszcze sprobowac pobawic sie biosami do plyty, dovoltowac procesor, dac luzne timingi, dovoltowac nb, cpu-nb i ogolnie sie pobawic ale to juz raczej akt rozpaczy bo na 99% proc jest poprostu niemodowalny, choc kto wie czy w tym przypadku nie trafisz w ten ostatni %. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Możesz jeszcze obniżyć częstotliwość taktowania odblokowanych rdzeni oraz poustawiać poziomy tolerancji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Daj z 1.45V i zobacz czy będzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...