Skocz do zawartości
lucasor

Lenovo Y530 - Problem Z Zainstalowaniem Jakiegokolwiek Systemu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Laptopa Lenovo Y530(numer producenta 59-020678). Ogólnie byłem bardzo z niego zadowolony, seryjnie miał Vistę Home Premium X86. Chciałem z czystej ciekawości zobaczyć jak ten laptop będzie się sprawował z systemem Windows XP. Na różnych forach wyczytałem że ogólnie sa dwa sposoby instalacji XP na moim lapku. Albo Integracja sterowników SATA z płyta albo zmiana w BIOSie trybu pracy z AHCI na IDE. Ja wybrałem opcje druga. Instalacja na bluescreenie ruszyła. Sformatowałem partycje(Szybki format NTFS) instalacja szła dalej na bluescreenie. Potem restart i wyskakuje błąd "Nieprawidłowy plik BOOT.INI rozruch z c\windows nieprawidłowe uruchomienie NTDETECT". Nie chcąc sie z tym bawić, włożyłem Płyte recovery disk i rozpoczęło sie odzyskiwanie systemu Vista, wyswietlil sie napis Odzyskiwanie zostało zakończone i restart. Po ponownym uruchomieniu znowu problem Wyskoczyło Okno Windows Boot Manager(Windows faild to start, potem prosi o wlozenie plyty i zreperowanie komputera a błąd jest:

File:\Boot\BCD

Status: 0xc0000225

Info: An error occurred while attempting to read the boot configuration data

)

No to powiedziałem sobie dobra spróbujemy zainstalować inną Vistę, wziąłem Viste Bussines Edition X64(zwykła płyte nie recovery disc). Wszystko fajnie, zainstaluj teraz, akceptuje warunki itd itp do momentu gdy trzeba wybrać dysk do instalacji i tutaj pojawił się problem. W ogóle nie widzi mi dysku :| Próbowałem zainstalować sterowniki z zaznaczona opcją nie pokazuj sterowników nie zgodnych ze sprzętem, znalazło odpowiedni klikam dalej, a potem znowu czysta plansza i brak dysków. Baaaardzo bym prosił o pomoc. lapka mam raptem dwa miesiace i żal by było wysyłac go do serwisu, i pewnie płacąc za to, bo nie wiem czy takie coś by było w ramach gwarancji.I też nie chciałbym go oddawać do serwisu bo to pewnie dwa czy więcej tygodni czekania. Dodatkowo dodam, że przy instalacji XP wykrywa dysk, tylko potem pojawia sie problem opisany wyżej. Ogólnie dąże do instalacji Windows Vista Bussines X64, ale narazie to żadnego systemu nie jestem w stanie zainstalować, nawet linux nie idzie. Prosiłbym bardzo o pomoc, bo po tygdniach szukania i próbie wiem za bardzo co robić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tej opcji też próbowałem przestawiłęm na AHCI i zintegrowalem sterowniki i pojawial sie ten sam błąd jak przy przestawieniu na IDE opisane w pierwszym poście. Teraz wypalilem LInuxa LIve CD i sprawdzilem dysk, jest normalnie wykrywany....dziwne...słyszałęm że odzyskanie MBR może pomóc, ale jak na razie nie ma efektów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, sprawa rozwiązana, żaden z pomysłów nie poskutkował. Jedynym rozwiązaniem okazało się całkowite usuniecie partycji poprzez instalke windows XP i stworzenie nowych. Potem Instalka Visty juz wykrywa dyski wszystkie :) Problemem było chyba to że w wolnej pamieci dyskowej nie było zapisanych informacji o dysku, poprzez stworzenie nowych partycji została wydzielona dodatkowa przestrzen, coś koło 9MB na informacje o partycjach :) jeden problem rozwiązany a teraz pojawił sie drugi,. związany z karta graficzna, ale chyba to już nie w tym dziale

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi