Kost@k Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Przeglądałem wątki , ale nie natknąłem się na rozwiązanie Podpowiedzcie , zarzućcie linkiem albo poradźcie : Komp jest połączony z netem za pomocą SDI , jest włączone udostępnianie połączenia internetowego , są poinstalowane wszystkie możliwe protokoły . Dugi komp połączony skrosowanym kabelkiem przez sieciówkę powoduje łaczenie tego pierwszego przez SDI , kompy się widzą , ale na tej drugiej mendzie nie da się wejść gdziekolwiek - w zasobniku jest ikonka "połączenie internetowe 115,2kbps" i kapa! Przeglądarka wyświetla tylko komunikaty NIE MOŻNA WYŚWIETLIĆ STRONY Kreatory i cuda cudeńka nic nie dają - nadal nie chce ten drugi złom działać Próbowałem normalnie kompy łączyć (przez hub) ale efekt ten sam Opcje ustawień wszystkie na auto itp o co tu ku..wa chodzi? siedzę nad tym pół dnia , a podobno to dziecinnie proste oba kompy na win XP prof pierwszy ma onboard lan Realteka + PCI 3Com (wyłączona) a drugi onboard AMD lan - jest to stary serwer Compaq Prosignia 300 i to właśnie to goowno mnie wkurza doradźcie coś panowie , bo w poniedziałek chciałbym to uruchomić Teraz idę do chaty , bo mam dosyć i łeb mi rozp...dala z nerwów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 1) Już było. 2) Jakie ip poustawiałeś? 3) Na kompie który udostępnia net działa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 1. wiem że było ale nie umiem znaleźć - zarzuć linkiem 2. "uzyskaj automatycznie adres ip" i inne tego typu są na AUTO 3. na tym który udostępnia wszystko cycuś - właśnie z niego stukam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 a pinguja sie jakies serwery po ip ? ...wpisz recznie dnsy i brame Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 qrde a win$hit jest "user friendly" :D ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 wiec tak wpisz w przegladarke np: 217.168.128.131. Jak wgra sie strona tweaka to znaczy ze nie masz ustawionych DNS'ow.wejdz na w ustawieniach siecioowki (w kompie ktory ma dzierzawic polaczenie) wejdz na wlasciwosci protokolu tcpip tcp/ip (jak masz win98 to bedzie nazwa karty TCP/IP jak XP to panel sterowania -> Polaczenia sieciowe (czy cos takiego nie wiem bo mam ENG ver) wybierz karte -> wlasciwosci ->tcp/ip i jw)) i w zakladce DNS ustaw nazwe hosta dowolna np taka jak nazwa kompa i dodaj 194.204.159.1 i 194.204.152.43 i jeszcze upewnij sie ze masz brame wpisana.Brazma powinna miec takie IP jak ip na karcie sieciowej (tej polaczonej z drugim kompem nie z internetem) ktora jest podlaczona do drugiego kompa.Kliknij brama i wprowadz adres .Jak te dwie zeczy i zrestartujesz kompa (w XP nie musisz niw iem jak w 2000 ale nie mysle) powinno byc ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 szczegoly znajdziesz TUTAJ NAPISZ CZY POMOGLO BO U MNIE DZIAZLA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 jezeli to Ci nie zadziala to zrob najprostrze co mozna (przynajmniej wg mnie :)) zamiast win$hito$kich progsow odpal winrote lite i go ustaw.... sprowadza sie to do wybranie zrodla netu (ppp/ethernet), ustawienie dhcp i w zasadzie wszystko :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 wiec tak wpisz w przegladarke np: 217.168.128.131. Jak wgra sie strona tweaka to znaczy ze nie masz ustawionych DNS'ow.wejdz na w ustawieniach siecioowki (w kompie ktory ma dzierzawic polaczenie) wejdz na wlasciwosci protokolu tcpip tcp/ip (jak masz win98 to bedzie nazwa karty TCP/IP jak XP to panel sterowania -> Polaczenia sieciowe (czy cos takiego nie wiem bo mam ENG ver) wybierz karte -> wlasciwosci ->tcp/ip i jw)) i w zakladce DNS ustaw nazwe hosta dowolna np taka jak nazwa kompa i dodaj 194.204.159.1 i 194.204.152.43 i jeszcze upewnij sie ze masz brame wpisana.Brazma powinna miec takie IP jak ip na karcie sieciowej (tej polaczonej z drugim kompem nie z internetem) ktora jest podlaczona do drugiego kompa.Kliknij brama i wprowadz adres .Jak te dwie zeczy i zrestartujesz kompa (w XP nie musisz niw iem jak w 2000 ale nie mysle) powinno byc ok. niestety ni chu- chu wszysko jak radziłeś zrobiłem , motyw opisany na jama mastacha z linka również i nadal kupa... i na krosie i na hubie zima totalna z palca ip tweaka też nie działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 1) jakie ip masz ustawione? 2) kompy się pingują? 3) czy przypadkiem nie podłączyłeś crossem do switch'a? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 z ip próbowałem na wszystkie sposoby i kupa! teraz jest bez ip - kreator z xp kompy się widzą - przed chwilą z jednego na drugi przeleciało ponad 300 mega danych kros jest tylko przy bezpośrednim połączeniu kompów - obecnia mam je spięte przez switch-huba normalnymi kablami niby wszystko hula , transfer nawet przyjemny , pliki się udostępnia jak trzeba , wszystko ok tylko ten s<span style="color:red;">[ciach!]</span>iały internet - w żaden sposób się nie da wejść gdziekolwiek , DNS-y amieniałem , ip i wszystko co się da i co znam - wszystkie wskazówki z topica przerobiłem i kupa! zdawało mi się , że jako-tako jestem w temacie , ale widać że się myliłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 sobie tak myślę... czy może mieć na te cyrki wpływ słaba konfiguracja kompa? w tym Compaq Prosignia 300 są: - Pentium 90 - 90MB RAM ECC REG - hdd 4GB SCSI - hdd 2GB SCSI - onboard lan AMD - onboard vga S3 - onboard SCSI controller - streamer SCSI - CDRW TEAC SCSI kiedyś to był serwer UNIX SCO 5.0.5 u mnie w firmie , ale przelatał 40000godzin i jest już wyzłomowany - na jego miejsce poskładałem inny i sporo mocniejszy na tym starym złomie chodzi winXP prof 8O 8O 8O i to nawet całkiem całkiem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 a zrobiles tego winroute lite ? powinno chodzic.... :) tylko pamietaj, zeby dobrze poustawiac sieciowki, ktora jest ktora :) u qmpla ustawilismy odwrotnie i necik nie chodzil ani u niego, ani na drugim :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 na winroute też qpa... podejrzewam , że winda na tym udostępniającym wymaga reinstalki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacAAA Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 ustaw IP na obydwa kompy. 1 komp 192.168.0.1, 2 komp 192.168.0.2 na tym drugim kompie ustaw jako brame domyslna 1 kompa/192.168.0.1/ i powinno chodzic. i nie ustawiaj DNS. Jesli podlaczacie sie do hub'a albo switcha nie krosuj kabli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacAAA Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 ustaw IP na obydwa kompy. 1 komp 192.168.0.1, 2 komp 192.168.0.2 na tym drugim kompie ustaw jako brame domyslna 1 kompa/192.168.0.1/ i powinno chodzic. i nie ustawiaj DNS. Jesli podlaczacie sie do hub'a albo switcha nie krosuj kabli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 ustaw IP na obydwa kompy. 1 komp 192.168.0.1, 2 komp 192.168.0.2 na tym drugim kompie ustaw jako brame domyslna 1 kompa/192.168.0.1/ i powinno chodzic. i nie ustawiaj DNS. Jesli podlaczacie sie do hub'a albo switcha nie krosuj kabli. ten sposób również przerabiałem i to jako pierwszy , zgodnie z posiadaną przeze mnie wiedzą i niestety , panie kolego wszystko cyc a netu nie ma... ale tylko netu - kompy się widzą i trasfer elegancki przy przesyłaniu danych , tylko nie działa internet explorer , tzn nie otwiera kompletnie nic nawet po wpisaniu ip witryny przeglądarka była przeinstalowana z 6,0 na 5,0 i netscape i nadal qpa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 a na tym kompie udostepniajacym masz jakies firewalle poinstalowane albo cos ? na moj gust to wina ustawien bramy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 mam Nortona Firewalla , ale i włączony i wyłączony - cały czas qpa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...