Skocz do zawartości
PiotrU26

2 X Wd 640aaks Czy Jakiś Nowy 1gb?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam dysk 640 i w związku z planowaną reinstalacją systemu chcę trochę pozmieniać w mojej konfiguracji.

Czy ktoś może podpowiedzieć jakie rozwiązanie będzie szybsze?

- RAID z 2x WD 640 AAKS

- jakiś nowy dysk 1 TB - 1,5TB (jeśli tak to JAKI???)

Pytam, bo swego czasu przejechałem się na kupnie drugiej 320 Seagate i postawieniu RAID. Przejechałem się bo nowsze dyski były szybsze niż mój RAID.

Założenia:

- dysk systemowy + gry

- problem (nie) bezpieczeństwa danych w RAID pomijamy,

- koszty są drugorzędne ( 1 TB jest droższy od WD to wiem) ale na Velociraptora czy SSD mnie nie stać.

- dyski podłączone do kontrolera na płycie Asus P5Q Pro,

Pozdrawiam

Piotrek

Edytowane przez PiotrU26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wpierw stałem nad dylematem: drugi WD6400AAKS do RAID czy dołożyć około 70zł. do wersji 1TB z serii Green lub Samsung SpinPoint F3 HD103SJ (miałem styczność z dyskiem Samsunga z serii F1 i nagrywarką - obie poszły do serwisu). Patrzę na wykresy i Samsung ma średni zapis 110 Mb/s, a Green 72,74 MB/s (zdaje sobie sprawę, że 7200 vs 5400). System i gry będę trzymał na AAKS, a filmy, instalki i tym podobne na drugim, więc zapewne wybiorę kolejnego WD. Czy ktoś może mi doradzić w tej kwestii?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam dysk 640 i w związku z planowaną reinstalacją systemu chcę trochę pozmieniać w mojej konfiguracji.

Czy ktoś może podpowiedzieć jakie rozwiązanie będzie szybsze?

- RAID z 2x WD 640 AAKS

- jakiś nowy dysk 1 TB - 1,5TB (jeśli tak to JAKI???)

Pytam, bo swego czasu przejechałem się na kupnie drugiej 320 Seagate i postawieniu RAID. Przejechałem się bo nowsze dyski były szybsze niż mój RAID.

...

Odpowiedź dokładnie taka sama jak poptrzedników. Drugi AAKS do Raid. Oczywiście Twój poprzedni przypadek mógł się wydażyć dlatego że był większy skok wydajności pomiędzy generacjami dysków.

Jednak w tej chwili postęp od czasów AAKS praktycznie się nie wydarzył, istnienie dysków z 500GB talerzami niewiele tu wnosi - ot lekki wzrost odczytu liniowego i nic więcej. AAKS są wciąż bardzo dobrymi dyskami do zakupu.

@mikla91 - dyski typu GreenPower są świetnymi rozwiązaniami do przechowywania takich danych. System i programy to inna bajka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi