PiotrU26 Opublikowano 14 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2009 (edytowane) Witam, Mam dysk 640 i w związku z planowaną reinstalacją systemu chcę trochę pozmieniać w mojej konfiguracji. Czy ktoś może podpowiedzieć jakie rozwiązanie będzie szybsze? - RAID z 2x WD 640 AAKS - jakiś nowy dysk 1 TB - 1,5TB (jeśli tak to JAKI???) Pytam, bo swego czasu przejechałem się na kupnie drugiej 320 Seagate i postawieniu RAID. Przejechałem się bo nowsze dyski były szybsze niż mój RAID. Założenia: - dysk systemowy + gry - problem (nie) bezpieczeństwa danych w RAID pomijamy, - koszty są drugorzędne ( 1 TB jest droższy od WD to wiem) ale na Velociraptora czy SSD mnie nie stać. - dyski podłączone do kontrolera na płycie Asus P5Q Pro, Pozdrawiam Piotrek Edytowane 14 Października 2009 przez PiotrU26 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wos Opublikowano 14 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2009 drugi WD 640 AAKS - polecam bo sam mam 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario_86 Opublikowano 14 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2009 Zdecydowanie drugi WD. Będzie o wiele szybciej niż jakikolwiek osobny dysk 1-1,5 tb. Poczytaj sobie testy w temacie o WD to sam się utwierdzisz w tym przekonaniu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikla91 Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2009 ja wpierw stałem nad dylematem: drugi WD6400AAKS do RAID czy dołożyć około 70zł. do wersji 1TB z serii Green lub Samsung SpinPoint F3 HD103SJ (miałem styczność z dyskiem Samsunga z serii F1 i nagrywarką - obie poszły do serwisu). Patrzę na wykresy i Samsung ma średni zapis 110 Mb/s, a Green 72,74 MB/s (zdaje sobie sprawę, że 7200 vs 5400). System i gry będę trzymał na AAKS, a filmy, instalki i tym podobne na drugim, więc zapewne wybiorę kolejnego WD. Czy ktoś może mi doradzić w tej kwestii? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 Witam, Mam dysk 640 i w związku z planowaną reinstalacją systemu chcę trochę pozmieniać w mojej konfiguracji. Czy ktoś może podpowiedzieć jakie rozwiązanie będzie szybsze? - RAID z 2x WD 640 AAKS - jakiś nowy dysk 1 TB - 1,5TB (jeśli tak to JAKI???) Pytam, bo swego czasu przejechałem się na kupnie drugiej 320 Seagate i postawieniu RAID. Przejechałem się bo nowsze dyski były szybsze niż mój RAID. ... Odpowiedź dokładnie taka sama jak poptrzedników. Drugi AAKS do Raid. Oczywiście Twój poprzedni przypadek mógł się wydażyć dlatego że był większy skok wydajności pomiędzy generacjami dysków. Jednak w tej chwili postęp od czasów AAKS praktycznie się nie wydarzył, istnienie dysków z 500GB talerzami niewiele tu wnosi - ot lekki wzrost odczytu liniowego i nic więcej. AAKS są wciąż bardzo dobrymi dyskami do zakupu. @mikla91 - dyski typu GreenPower są świetnymi rozwiązaniami do przechowywania takich danych. System i programy to inna bajka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrU26 Opublikowano 26 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2009 (edytowane) Jakiego rzędu szybkości mógłbym uzyskać na tych dwóch WD? Czy ktoś gdzieś porównywał np 2 x WD z 2 x Samsungi F3 500? Ile % szybsze jest to drugie rozwiązanie? Edytowane 26 Października 2009 przez PiotrU26 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 (edytowane) Zacznijmy od tego co jest dla Ciebie szybkością dysku? Bo jeśli odczyt z HDTach i HDTune to nie bardzo rozumiesz temat... Edytowane 28 Października 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wos Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 (edytowane) masz wykres, 2x wd black, partycja systemowa Edytowane 29 Października 2009 przez wos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...