Skocz do zawartości
Bartekiju

Problem Ze Zmiana Napiec, Nibitor

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Chciałbym sprawdzić stabilność swojej karty graficznej na zwiekszonych taktowaniach(jak w sygnaturce :wink:) . Co prawda test w 3dmarku Vantage karta przechodzi bez wiekszych problemow, w grach podobnie jednak wolalbym upewnić sie jeszcze w jakis inny sposob(cos ala Orthos dla CPU) zanim zostawie takie takty na stałe. Wyczytałem ze do tego celu najlepiej uzyc programu Furmark. Pobrałem i zainstalowalem to cudenko.

Karta przeszla test 30min bez wiekszych problemow z tym ze temperatury jakie osiagneła cos mi nie pasuja. 43* rdzen pamiec 51? cos jest nie tak :unsure:

Zeby sie niepotrzebnie nie rozpisywac, przejde odrazu do wniosków. Program Furmark testuje grafike w trybie standard 2D a nie Performance 3D. Doszedlem do tego w prosty sposob, temperatury jakie osiaga karta w tescie sa takie same bez wzgledu na taktowanie jakie ustawie w trybie Performance 3D korzystajac z RivyTuner.

A teraz przejdzmy do sedna, czy istnieje jakis sposob zeby za pomoca Furmarka przetestowac grafike w trybie Performance 3D ew. jakims innym programem? Benchmarki nie daja 100% pewnosci stabilnosci karty.. niestety :unsure:

Edytowane przez Bartekiju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ustawiłeś tak FurMarka ??

http://img202.imageshack.us/img202/2167/15784163.jpgDołączona grafika

Może zrestartuj kompa, albo ustaw na sztywno w tym programie od Gainwarda EXPERT Tool takty w trybie 3D i odpal FurMarka tak jak podałem na fotce.

Wszystko miałem ustawione tak jak Ty, z tym ze na wiekszej rozdzielce. Przeinstalowalem Furmarka na troszke starsza wersje i działa :D Tylko dalej nie wiem w jaki sposob program poinformuje o przekreceniu karty? Jakis sygnal dzwiekowy/bluescreen? bo karta jest dosc porzadnie podkrecona, temperatury siegaja 75-80* a program pracuje i pracuje :huh: Po czym moge stwierdzic czy dane takty sa ok, czy moze najlezy je obnizyc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Furmark nie wykrył zadnych blędow przy taktowaniu 700/1509/1200, w grach rowniez wszystko wporzadku oraz lepszy wynik w 3dmark Vantage dały mi do zrozumienia ze karta pracuje poprawnie na takich taktach. I wszystko byłoby ok, gdyby nie fakt ze sprawdziłem stabilnosc karty za pomoca programu Atitool. Uzywajac opcji "scan for artifacts" zostałem niemile zaskoczony.. :( Wysypała sie masa artefaktow, co swiadczy o przekreceniu karty. Powoli zmniejszalem taktowania zeby osiagnac optymalny wynik, efekt? 625/1348/1100 czyli fabryczne taktowania karty :( Dziwna sprawa, nie spodkalem sie jeszcze z karta ktorej nie mozna by było podkrecic nawet o odrobine :unsure:

Z tego co zdazyłem wyczytac to GTX260 ma spory zapas mocy ktory mozna uzyskac zwiekszajac taktowania, podam przyklad

Dołączona grafika

Troche zaskoczył mnie fakt ze moja karta wypada znacznie gorzej na tle konkurencji :( Nie wiem czym moze to byc spowodowane, moze zbyt małym napieciem?

Dołączona grafika

Pomyślalem ze sam powinienem sprobowac zwiekszyc napiecia a nastepnie sprawdzic czy uda mi sie osiagnac lepszy wynik. Pobralem program Nibitor 5.2, nastepnie Tools => Read BIOS => Select Device

Dołączona grafika

Macie jakis pomysł czym to moze byc spowodowane? Nibitor w tej wersji nie powinien miec problemow z GTX 260. Czytałem ze taki problem wystepuje w przypadku systemów 64 bitowych, ja jednak uzywam 32 :huh: Nie poddalem sie tak łątwo i pobralem BIOS mojej karty z internetu. Nastepnie w Nibitorze w zakladce Voltages/ Exact Mode probowałem zwiekszyc napiecie, jednak rowniez bez skutku. Najwieksze mozliwe napiecie ktore moge wybrac jest rowne obecnemu (1,12V)

Podsumowujac czy ktos z uzytkownikow probowal zwiekszac napiecia na karcie Gainward GTX260 Golden Sample? Jesli tak to z jakim rezultatem?

Edytowane przez Bartekiju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Atitoolem nie sprawdzaj stabilności karty, ja robię to w grach bo furrmark też jest jakiś "niewrażliwy" na przekręcenie karty. W moim przypadku najlepiej do testów sprawdza się Colin DIRT, może nie widać w nim artefaktów za to gra wysypuje się do windowsa gdy przesadzę z taktowaniem. Co do zwiększania napięcia w gainwardzie to swego czasu sporo się naszukałem vmodów i innych sposobów ale niestety nic nigdzie nie znalazłem :/.

EDIT:

Sprawdziłem u siebie w nibitorze nie da sie ustawić wyższego napięcia niż 1,12

Edytowane przez ODOO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Atitoolem nie sprawdzaj stabilności karty, ja robię to w grach bo furrmark też jest jakiś "niewrażliwy" na przekręcenie karty. W moim przypadku najlepiej do testów sprawdza się Colin DIRT, może nie widać w nim artefaktów za to gra wysypuje się do windowsa gdy przesadzę z taktowaniem. Co do zwiększania napięcia w gainwardzie to swego czasu sporo się naszukałem vmodów i innych sposobów ale niestety nic nigdzie nie znalazłem :/.

Sprawdziłem u siebie w nibitorze nie da sie ustawić wyższego napięcia niż 1,12

Własnie tez zaczalem sie zastanawiac czy ten Atitool to wiarygodny program. Skoro Furmark nie wykrył bledów, ani 3dmark to mysle ze karta bedzie stabilna :rolleyes: Widze ze Tobie 260-ka swietnie sie kreci, u mnie przy taktowaniu wiekszym niz 700/1200 w Furmarku zaczynaja co jakis czas migac czarne paski :unsure:

Codo Nibitora to jak wspominałęm pobralem BIOS swojej karty i rowniez nie moge ustawic wiekszego napiecia niz 1,12.. Zastanawiam sie co by było gdybym wgrał na swoja karte BIOS ale od np EVGA GTX260? Jak myslicie? Taki zabieg jezeli by sie udał, bylby bardzo korzystny, chocby dlatego ze napiecia moglbym zmieniac z poziomu windows za posrednictwem programu EVGA Voltage Tuner :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy ci się uda wgrać bios od EVGA bo Gainward/Palit stosuje swoje własne PCB, no i w Gainwardzie nie ma układu odpowiedzialnego za sterowanie napięciem, w przeciwieństwie do referencyjnej konstrukcji, ale jak masz druga karte do reanimacji tej to można zaryzykować ;). Moja najprawdopodobniej przez chłodzenie wodą dobrze się kręci. Na chłodzeniu od producenta pracowała krótko ale z wymienionymi wentylatorami na 120mm (bez tego kolidowała z sata na starej płycie głównej) i robiła wtedy coś koło 710/2400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydawało mi sie ze ze kazda karta z seri 200 posiada układ odpowiedzialny za sterowanie napieciem , ale moge sie mylić :? Z ta roznica ze Gainward w przeciwienstwie do EVGi nie wydał oprogramowania ktore umozliwiałoby zmiane napiec z poziomu windows.. W kazdym razie mysle ze sprobuje zmienic bios, tyle ze w pierwszej kolejnosci na taki z referencyjnej GTX260 od Gainwarda. Mozna w nim zmienic napiecie na 1,5V, moze to cos zmieni :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W każdej GTX 260 65 nm idzie regulować napięcie. Ja mam referenta i używam zmodowanego programiku Evga od sidebanda. Twoja wersja to prawdopodobnie 55 nm, więc nici z regulacją napięć.

Z resztą tu masz zbiorczy temat to tej grafie ...

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...&start=2250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W każdej GTX 260 65 nm idzie regulować napięcie. Ja mam referenta i używam zmodowanego programiku Evga od sidebanda. Twoja wersja to prawdopodobnie 55 nm, więc nici z regulacją napięć.

Jestes pewny ze w przypadku GTX260 55nm nie mozna regulować napiec? :unsure: To niedobrze :? Rowniez probowalem uzywac programu od EVGI i mimo ze sie uruchamia, po zwiekszeniu napiec i probie zapisania ustawien, napiecie wraca do wartosci poczatkowej :angry: Wychodzi na to ze pewnie masz racje z tym brakiem mozliwosci regulacji napiecia.. szkoda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do moda to na XS znalazłem podpowiedź ale nie rozwiązanie ;) może ktoś u nas przestudiuje schematy tych układów i powie jak vmoda zrobić.

VGPU Datasheet niech ktoś jeszcze sprawdzi czy ten chip to RT8841 bo chwilowo nie mam czasu na rozkręcanie kompa.

Dołączona grafika

VMEM Datasheet

Dołączona grafika

Jak czegoś więcej się dowiem to wyedytuje posta.

Dokopałem się do Vmoda na XS

Edytowane przez ODOO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy dobrze Cie rozumiem, ale ja wolalbym sie ograniczyc do zmiany BIOS-a karty a nizeli do jakichklowiek vmodow. Jest to jak dla mnie zbyt ryzykowne, mam na mysli lutowanie itp. :unsure: Ale poki co staram sie znalezc odpowiedz na pytanie czy wgranie biosu od 260-ki innego producenta ma szanse cos zmienić w wynikach OC czy poprostu trafila mi sie slaba karta i nic z tym nie zrobie. Zobaczymy jeszcze czego sie dowiem na guru3d, jak narazie czekam na aktywacje konta :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi