Skocz do zawartości
MarkPL

Mozna przelaczyc mod. Lucent Neo+ na Full Du.plex?

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra, nie chce mi sie polaczyc :/

Uzylem kabelka 1-1 (sprawdzilem miernikiem) i nie chce sie polaczyc. Probowalem na 2 kompach, z podlaczonym telefonicznym i ethernotowym, bez niczego i za kazdym razem nic. Hyper terminal pokazuje polaczony i odlicza czas, ale nie ma zadnego "znaku zachety". Probowalem na obu comach i jedyne co moge, to na jednym z nich jak wklepuje cos z klawiatury to pokazuja mi sie trojkaty przemieszane z literami "g", "k" i costam jeszcze... ustawilem predkosc transmisji na 9600, reszta bez zmian... ktos cos wie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączamy modem do komputera za pomocą kabla szeregowego

Włączamy komputer, uruchamiamy terminal (konfigurujemy port COM) i włączmy modem

Terminal wyświetli kilka informacji informujących o starcie modemu i nawiązaniu połączenia

Następnie pojawi się znak zachęty ">>" Jeśli zapyta o hasło należy wpisać Xavi7000

Nie sadze :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Probowalem nastepujace:

-> LAN i WAN podlaczone

-> LAN podlaczony

-> wszystko rozlaczone (poza szeregowym i zasilaniem naturalnie)

-> zarowno przy podlaczeniu do netu (kiedy uruchamialem w terminalu zaczelo sie sypac, zwolnilo, strony wolniej zaskakiwaly) jak i bez

Bez rezultatu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak jest modem przyblokowany to nie mozna robic routera ale sie laczy do terminala..... ustaw, zeby sie termialn sie laczyl do coma a nie do modemu..... jak zrobie format dysku (piatek wieczorem) to Ci napisze z obrazkami co i jak :P o ile to nie zadziala.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"nie no nie robcie z nas pederastow"

Chyba oczywistym jest, ze lacze sie terminalem (hyper terminalem zeby watpliwosci nie bylo) z portem szeregowym (COM), do ktorego podlaczam modem poprzez kabel szeregowy 1-1 (sprawdzone miernikiem) w ten sposob, ze jedyna pasujaca wtyczke wsadzam do jedynego mozliwego portu w modemie i to samo robie dla komputera. Tak wiec dziekuje bardzo za dobre checi, obrazek jest zbedny... chyba ze mi powiesz czy mam cokolwiek zmieniac w ustawieniach com-a (predkosc, bit parzystosci itd itd) tudziez polaczenia (mam auto) :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, nie chce mi sie polaczyc :/

Uzylem kabelka 1-1 (sprawdzilem miernikiem) i nie chce sie polaczyc. Probowalem na 2 kompach, z podlaczonym telefonicznym i ethernotowym, bez niczego i za kazdym razem nic. Hyper terminal pokazuje polaczony i odlicza czas, ale nie ma zadnego "znaku zachety". Probowalem na obu comach i jedyne co moge, to na jednym z nich jak wklepuje cos z klawiatury to pokazuja mi sie trojkaty przemieszane z literami "g", "k" i costam jeszcze... ustawilem predkosc transmisji na 9600, reszta bez zmian... ktos cos wie ?

Miałem identyko. Musisz jeszcze ustawić SterowaniePrzepływem - brak i w opcjach połączenia At 100, czy coś w tym rodzaju. Wszystko jest podane w dokumentacji, pit wyżej podawał link.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam - troche off topic ale widze ze jestescie w temacie to co mi szkodzi zapytac - w zwiazku z ta promocja mam zamiar sobie lyknac neo+ i raczej z qmplem na spole - mieszka za plotem :D - chodzi mi o to zeby nikt sie do mnie nie doczepil w sprawie dwoch chat na jednym laczu - wiec jak mam zrobic? 1) Modem neo+ bridge ----- router ze zintegrowanym 4-port switchem === kompy 2) modem neo+ router ----- switch === kompy??? A moze jeszcze cos innego? W ogole jest szansa ze ktos sie przyczepi??? Z gory dzieki i sorry za OT.

PS - czy jak podlacze modem do zlacza WAN w routerze (mysle o Linksys BEFSR41) i reszte do switcha w tym routerze to wszystko bedzie gadac czy cos trzeba bedzie grzebac?

Sorcia za glupawe pytania ale w sieciach nie zamiatam tak jak w O/C :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bylo juz o tym. jak dostaniesz lucenta to go na oruter przerob i koniec :) jak nie to postaw najlepiej osobnego kompa-routera i druga sieciowka go do switcha..... ew kup switcha z routerem (to o czym wspomniales).... zeby sie ktos przyczepil to by cie musieli podkablowac :P

btw: nastepnym razem poszukaj :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, podlaczylem sie. Pomoglo przestawienie opcji polaczenie z Auto na VT100. Przestawilem na full du.plex, ile to da sprawdze kiedy indziej. Wersja firmwaru to 2.16B (dobrze odczytalem) i nie mam komendy "mode" :/ Nie robi mi to szcegolnie, i tak mam serwer, ale zamiana na starsza wersje cos poprawi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, wlaczylem full-du.plex, dalem save, powiodl sie, wylaczylem wlaczylem zasilanie, podlaczylem sie do netu i wlaczylem na kompie-kliencie quake2, podlaczylem sie do jakiegos polskiego serwera i spostrzezenia odnosnie pingow i lagow sa nastepujace:

:arrow: wejscie/wyjscie czyste: ping 45-50, bez lagow

:arrow: wejscie czyste / wyjscie 3kB: ping 90-100, czasem skoczy

:arrow: wejscie 40kB/sec / wyjscie 3kB/sec: ping 250-300, sporadyczne lagi

:arrow: wejscie 40kB/sec / wyjscie 8kB/sec: ping 500-1200, duze lagi, sporadyczne "gniazdka" (tracenie kontaktu z serwerem)

I co wy na to? Jeszcze jakis sposob, bo na razie wychodzi, ze moge grac tylko na czystym laczu. (Przez czyste rozumiem wykorzystywane tylko przez gre). Screen z terminala

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam firmware 1.66 i jest tam wszystko :) dziala bez problemu.... jak gram w BW to zazwyczaj mam w tle jakis p2p :P moze sproboj go na router przerobic (soft i opis jak zrobic masz na tej stronie co podalem wczesniej), moze wtedy ruszy bez problemu....

co do dzielenia transferu :( nie da sie :( tylko jak masz serwer :(

Portal: to troche zmienianie tematu jest w innym topicu.... btw, u mnie byl punktualnie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a u mnie skubaniec sie nie zjawil i juz dzisiaj sie nie zjawi - dzwonilem do obslugi klienta w swoim miescie - objechalem pracownice , potem rozmowa z kierowniczka ( tez ostra z mojej strony) - tlumaczenie sie bylo takie : duzo osob jest na zwolnieniach lakarskich a ci ktorzy pracuja nie wyrobili sie - i jutro o 8.00 maja stac pod moimi drzwiami ( tak zapewniala kierowniczka)

No niech jutro do 8.30 sie nie zjawia to chyba lby im pourywam

Z nimi nie mozna grzecznie - ich odrazu trzeba brac za leb - to uwaga dla tych ktorzy maja zamiar zakladac neo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie w 1-szym terminie tez sie nie pojawil.... pojawil sie wczesniej :lol: bo mial za duzo ludu na dzien jak mnie umowili :P zadzwonil i powiedzial, ze bedzie za godzine :) przyjechal i dzieki temu od 4.02.03 mam neo a nie od 18.02.03 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zacznij sciagac cos i spinguj recznie jakies serwery

albo odpal all-seeing-eye

bo lagow to nie ma nawet jak sciagasz 50kB , tylko ze pingi wtedy sa duze

jeszcze zalezy od priorytetu danego programu

np. u mnie kazaa lubi sie wpychac na above normal ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec ok, to proste pytanie:

Czy zmiana firmware na 1.66 da odczuwalna roznice w pingach przy obciazonym laczu? Problem w tym, ze na stronie lucenta jest tylko 1.66, wiec w raze gdyby sie modemowi cos stalo i chcialbym zeby mi go naprawili, to okaze sie, ze naruszylem umowe grzebiac w firmawarze :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi