Skocz do zawartości
Gość xcode

Problemów Z Wydajnością Ciąg Dalszy

Rekomendowane odpowiedzi

No juz mnie szlag jasny trafia.

Moj konfig na poczatek:

DFi P45-T2RS

Q9550

2x 2GB Repaer 1066MHz

HD 5870

OCZ Stealth 500W (spokojnie - daje rade nawet z i7 @ 4GHz bo sprawdzalem u kolegi w tandemie z GTX 285 @ OC choc wydaje z siebie wtedy juz dosc dziwne dzwieki :D)

I sprawa wyglada tak. (Wczesniej pisalem Kryzysie teraz o GTA IV)

Proc jest podkrecony do 4GHz grafa zmieniona bo to ponoc 7900GS ograniczal, ale nic bardziej mylnego.

Detale w GTA IV ustawione na 41, 41, 41, 7 tekstury medium, woda medium, cienie high, filtrowanie high i jezeli cos tam jeszcze bylo to na medium, definition on, vsync off - to tak ku gwoli scislosci.

I przy procku @ 4GHz podczas grania jest ~ 30fps w nocy; bench pokazuje 65fps.

Gdy odkrece cepa do 2.83GHz benchmark pokazuje 76fps, lecz podczas grania spada on nawet do 20 - ewidentnie cos nie tak bo na tandemie E8600 @ 4.3GHz i GTX 260 192sp mialem 63 fps w benchu podczas grania tylko w deszcz spadlo do 45.

I pytanie co moze byc nie tak - system reinstalowalem n razy - probowalem zarowno XP jak i 7. Bez rezultatu. Zanioslem procka do kolegi i pocieszony ze u niego moj prock wyapda podobnie jak u mnie lecz proporcjonalnie lepiej od jeog E5200 stwierdzilem ze wsio ok. Lecz gdy teraz przyszla karta ewidentnie cos jest nie tak.

Wszystkie jaja zaczely sie dziac po zmianie duala na quada wiec pewnie stad ten problem, tym bardziej ze plyta ma problemy z rozpoznawaniem VID (rzadko, ale ma).

Co robic :?: Sprzedawac plyte i zaciagac pozyczke na nowa nie majac gwarancji czy bedzie kosic :?: Zmieniac proca :?: Choc juz raz zmienialem bo poprzedni robil podobne jaja i slabo sie krecil (tez Q9550 mialem). Czy mzoe RAM bo ten tez odwala niezla kaszane (na 1066MHz @ 2.2V chodzi, ale na 942MHz - wszystkie timingi normalnie, zadnych przyspieszaczy itd. chocby dac mu i nawet 2.3V odwala nieraz maniany i kompa nieraz trzeba resetowac zeby wstal - czasami mam nawet "PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA" i na bank to on jest wunowajca.

Dodam tylko ze jestem juz zrozpaczony bo wydalem ostatnia gotowke i jak trzeba cos wymieniac to rzucam to w...... i spowrotem kupuje macintosha + konsole.

Sflasciach!e jeszcze BIOS, bo pojawil sie dzisiaj nowy, ale watpie zeby to cos dalo. Moze jedynie pamieci pomoc bo cos tam niby poprawia z pamieciami 1066MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do gry, zainstalowałeś wszystkie patche do GTA ? Nie od dziś wiadomo, że ta gierka nie jest dobrze zoptymalizowana i dopiero poprawki coś tam pomagają.

Edit:

Sprawdź temperatury, może potrzebne jest lepsze/dodatkowe chłodzenie.

Chyba już gdzieś widziałem podobny temat...

Edytowane przez Armo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlodziwo to ultra 120 extreme i temperaturki po katowaniu linpackiem są w granicach 61'C.

Stery do grafy zarówno te ze strony Ati, jak i nowsze (z 7 października) nie dają zmian, zreszta to samo było na 7900GS wiec to nie to (i dlatego ze mi sugerowano ze to grafa jest problemem splukalem się do cna i zonk :D).

Gta z patchem 1.0.3 (na wczesniejszych nie dało się ustawiac niektórych rzeczy które ja przecież podalem).

W Crysisie wsio niby ok, ale on nie potrzebuje tak proca, stad mój wniosek ze to nie grafa jest problemem, a cep, bo to samo działo się na 7900GS

Aha - do mobo tez mam najnowsze drivery.

Kurde wszystko wskazuje na to ze to mobo sprawia problemy z wydajnoscia, ale znając życie jak je wymieniw (na jakie ??) problemy pozostaną...

Ja już nie mogę - wszystko zahowuje się tak jakby procek był niestabilny i generowal błędy, ale na stocku specjalnie podbilem wszystkie napięcia (NB dałem z 1.15 do 1.35, Vcore z 1.2 do 1.35V) i nic - 20 fps bez mgly itd na ustawieniach ggdzie wcześniej nie spadało poniżej 45!!

No chyba ze cpu jest uwalony... Ale to już drugi Q9550, a poza tym nie uśmiecha m siie wymiana na nowego (3go z rzędu), szczególnie ze ten to niezła sztuka.

Edytowane przez xcode

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nie ma pomyslu co moze byc nie tak :?:

Faktycznie mobo moze ograniczac :?: Czy to cos innego :?: Jestem juz gotow wymienic ta jedna rzecz, ale co to moze byc :?:

Czy moze byc tak ze PSU nie wyrabia z moim cepem i stad w Smarkach i syntetykach wyniki OK, ale w grach juz nie :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ze to już dokładnie 12 formatka - 6x xp i 6x w7 probowalem...

Przyniose 9800GTX+ od znajomego i sproboje czy może PSU niedomaga, choć wątpię bo jak odkrecam kartę to FPSy spadają, jak podkrecam do fabrycznych to się podnoszą, dalsze oc tez podnosi fpsy.

Podkrecanie cpu tez przynosi przyrost wydajności tylko ogólna jest niska i tez tylko w gta.

@blashpemy - mógłbyś jeżeli masz sprawdzić ile fps ci wyciąga podczas rozgrywki i w benchu w ustawieniach jak pisałem.

A, i zauważyłem ze gta wyciąga tyle samo fps w średnich co i w wysokich ustawieniach.

Od nowa postawilem system.

Gra w ustawieniach jak w linku ---> [link]

Uzyskuje 47 fps, a u nich uzyskala o blisko 10 - wiecej - cos ewidentnie nie tak...

Moj komp uzyskuje wyniki jak zestaw z Phenomem X3 705 - wrecz identyczne, wiec troche za nisko...

Rece opadaja - ma ktos pomysly :?: Tylko pisze - to na bank nie sterowniki i system...

Edytowane przez xcode

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi