Skocz do zawartości
NiCCo

Gigabyte Ga-7va i problemy w Divx'ach CD... gehenny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wczoraj zapodalem nowy sprzecior, plyte GA-7Va, procek XP 2600+ z fsb 333, 1gb ramu w ddr pc 2700, reszta taka jak w podpisie, postawilem nowy sys (win xp prof + sp1), nowe stery pod win xp, catalysty 3,1; dx 9,0; niby wszystko bajera, ale podczas ogladania filmow bez roznicy czy to divix, xvid czy cos innego, jak i rowniez bez wzgledu na codec, czy pakiet codec'ow istniejacy w systemie - film rwie co chwila, jest jak by pauza na sekunde - przycienty dzwiek i za chwile idzie dalej. Problem przejawia sie zarowno podczas odtw. z napdedow cd jak i z hdd. Kombinowalem juz z opcja buforowania, z zamienianiem pamieci, puszczaniem tylko na jednej 512, nic, a temp niby normalna 38 - 42C w windzie (odczyt z easy tune). Jakie sugestie koledzy?

pozdr

UPDATE:

wiadomo juz co powoduje przyciecia dzwieku, sa to sterowniki od sb live 1024. postawilem sys od nowa - gdy pracuje na defaultowych sterach z win xp - wszystko myka bez problemu - ale gdy zainstaluje stery do xp z ahq - odrazu kaszanka. sciagnalem najnowsze LiveDrvUni-Pack(ENG).exe ze strony creativa i tez nic nie dalo - rwie sie dzwiek po zainstalowaniu. (a rwie nawet w dvd - to tez sprawdzalem) - teraz pytanie co z tym fantem zrobic? bo z tego co probowalem to nie mozna zainstalowac softu bez sterow - znaczy mozna - ale ahq sie nie odpali ze sterami defaultowymi z xp - pokazuje blad... Czekam na sugestie.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A VIA PACKA instalowałeś?

tak instalowalem, i te co byly na cd z mobo i nowe hyperiony, tak samo kombinowalem ze sterami od SB. Zawsze dokladnie tak samo - szarpalo w filmach. Zaznaczam ze wszystkie komponenty (wlacznie z jedna z pamieci) wczesniej dzialaly bez zarzutu na starej konfiguracji (1700+ w 0,18um; mobo DFI-AK76SN), i nie bylo problemu z divxami.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ajlepiej postaw system od nowa (format c:) izainstaluj tylko potrzebne stery (via pack, dzwięk, grafa) i wtedy zobacz jak jest.A może to wina kodeków?ja urywam nimo packa i niema problemu

System stawialem od nowa, po formacie, na nowej konfiguraci - wczoraj :) natomiast jesli chodzi o kodeki to raczej napewno nie - poniewaz sprawdzalem i z nimo (w roznych wersjach) i z golym divixem i z codec pack, i ffdshow - zawsze to samo - wiec stawiam raczej na cos programowego w systemie - tylko co?

Zastanawia mnie temp procka, jade na boxowanym coolerze, i mam 38 - 43C w windzie przy lekkim obciazeniu typu winamp, w biosie podobne wartosci, po zapuszczeni hotcpu tester lekko podskoczyla temp, ale hmm mam dziwne wrazenei ze temp jest przeklamywana. Ma moze ktos podobny procek i jest wstanei podac swoje temp. ?

pozd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez tak kiedys mialem , pozniej zmienilem radeona 9500 non pro na pro i zniklo , ale wtedy tez zmienialem proca wiec w zasadzie niewiem po czyjej stronie lezala wina - ale stawial bym na radka.

Pokombinuj ze sterami od radka zapodaj catalist 3.2 albo omegi najnowsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja myśle ze to za mała temp.Dotknij radiatira przy tej temp to sie przekonasz.JUzniewiem w czym problem......

radiator w normie, dotykalem, napewno dolega dobrze, NB tez cieply, ram lekko letni - no wszystko wyglada ze niby ok - ale dziwnie mala ta temp - a moze sie myle..

pozdr

UPDATE:

na catalistach 3,2 to samo... szarpie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...