MeHow Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Tak jak w temacie... jakie macie w sieciach radiowych pingi miedzy uzytkownikami (podajcie tez odleglosc jednego uztkownika od drugiego) i jakie pingi na swiat (podajcie przepustowosc lacza) Oraz jakie w waszym mniemaniu sa wady netu doprowadzanego radiowo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 no co? nikt nie umie zmierzyc pingow na swojej radiowce ? :o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnaMan Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 U nas ping na nasz serwer dostępowy obecnie poniżej 10 ms. Dawniej bywało gorzej. Połączenie 5,5 Mb/s, dystans ok. 200 m. Co do wad, to jest ich wiele. Mnie najbardziej przeszkadzały: - duże opóźnienia, kiedy byliśmy połaczeni podwójną linią radiową, - dławienie transferu przez grzebanie w plikach na otoczeniu sieciowym (przy 5,5 MB/s efektywny transfer danych jest malutki jak ściąganie po LANie) - konflikty z innymi sieciami radiowymi w okolicy do zablokowania kanału włącznie - okresowe zachwiania jakości sygnału objawiające się zwiększeniem ilości błędnych pakietów (być może wpływ zakłóceń, ale kto to pomierzy - aparatura pomiarowa na 2,5 GHz kosztuje majątek). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 No to u nas ma byc 1mbit/s :lol: a potem 2mbit/s i ok 20 osob :/ jak to widzisz? czy bedzie straszna kicha, czy tylko mi sie tak wydaje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnaMan Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Nie wiem, czy dobrze rozumiem. Połączenie radiowe podsieci 20 osób z szybkością 1 Mb/s do jakiegoś węzła? A na co będzie przeznaczone to połaczenie? Jakiego typu ruch sieciowy? I jaka jest odległość, teren, anteny i urządzenia radiowe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 Nie :) chodzi mi o to, ze bedzie siec radiowa do servera, ktory bedzie udostepnial lacze internetowe z predkoscia 1mbit/s :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnaMan Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 Łącze do inetu 1 Mb/s to całkiem sporo. Jak się za dużo osób nie rzuci do Kaazy, to nawet kilkadziesiąt osób można pogodzić. Ważne żeby radiówka nie stała się wąskim gardłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 Dobra, a ile ma miec przepustowosci radiowka tak mniejwiecej, zeby mial gdzies z 10KB/s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnaMan Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 Jak najwięcej. My mamy ustawione 5,5 Mb/s i już da się przeżyć. Mniejszych nie radzę. Czasem da się ściągać nawet 20-30 KB/s, kiedy jest mało ludzi. Ważne jest instalowanie dobrych anten, żeby uzyskać wysoki poziom sygnału. W radiówkach jest bardzo duży odsetek pakietów retransmitowanych i uszkadzanych. My miewaliśmy czasami 50 % pakietów przynajmniej raz retransmitowanych. To wprowadzało duże opóźnienia i powodowało częste timeouty. Kolejnym problemem jest otoczenie sieciowe. My mieliśmy na jednej antenie 2 grupy i zdarzało się ściąganie plików z otoczenia sieciowego - niesamowicie dławi łacze. A divx'a po radiu trzeba ciągnąć pare godzin. Zdecydowanie opłaca się uzywać TotalCopy do takich celów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 14 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2003 Aha... a jak z graniem po sieci radiowej? Duze pingi? Da sie w ogole zagrac? np. q3 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnaMan Opublikowano 14 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2003 Walczyliśmy kiedyś międzysieciowo w UT, ale tylko 4-5 osób. Z mojej sieci byłem tylko ja, więc trochę trudno szacować. Miałem wahania, raz nawet poszedł timeout i wyleciałem z gry, czasem zdarzały się jakieś poślizgi, ale generalnie większość czasu opóźnienia były na poziomie kilkunastu w porywach do kilkudziesięciu ms. Nie przeszkodziło mi to skopać tyłka ich najlepszemu graczowi - potem mówili, ze był bez formy........ ;-) Internet też specjalnie nie zadławi, ale jak ktoś wsiądzie na otoczenie sieciowe....... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 14 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2003 aha, czyli widze, ze pingi tez w normie no to ok :/ moze by nalozyc jakies limity na otoczenie sieciowe, zeby nie zarlo to calej radiowki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnaMan Opublikowano 14 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2003 Hehe - a np. jak? (No oczywiście poza totalnym nieudostępnianiem czegokolwiek) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 15 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2003 na pewno :) sa jakies mozliwosci :) :) :) paranoik by cos poradzil :lol: :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnaMan Opublikowano 15 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2003 Na tej sieci którą mamy sie nie da, bo access pointy nie mają żadnych opcji filtracji pakietów czy routowania - działają jak zwykłe bridge. U nas radziliśy sobie różnie: - rozbicie na podsieci, jedna strona ma inne zakresy IP niż druga, co ma zapobiegać widzeniu otoczenia sieciowego, ale tylko jeśli netbios działa przez TCP/IP, jak ktoś włączy sobie netbios po IPX, to metoda zawodzi. - niektórzy blokują otoczenie i udostępniają zasoby przez serwerek ftp z wydzielonym pasmem. - można przed AP wstawić jakim mały routerek i odfiltrowac, co sie da. - mozna kupić bardziej wyrafinowany AP z opcjami routingu i filtracji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 18 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2003 mysle, ze pomysl z ftpkiem z okreslonym transferem bedzie najtrafniejszy. dzieki MeHow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...