Skocz do zawartości
MeHow

RADIOWKA - PINGI i W WASZYM MNIEMANIU WADY

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie... jakie macie w sieciach radiowych pingi miedzy uzytkownikami (podajcie tez odleglosc jednego uztkownika od drugiego) i jakie pingi na swiat (podajcie przepustowosc lacza)

Oraz jakie w waszym mniemaniu sa wady netu doprowadzanego radiowo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U nas ping na nasz serwer dostępowy obecnie poniżej 10 ms. Dawniej bywało gorzej. Połączenie 5,5 Mb/s, dystans ok. 200 m.

Co do wad, to jest ich wiele. Mnie najbardziej przeszkadzały:

- duże opóźnienia, kiedy byliśmy połaczeni podwójną linią radiową,

- dławienie transferu przez grzebanie w plikach na otoczeniu sieciowym (przy 5,5 MB/s efektywny transfer danych jest malutki jak ściąganie po LANie)

- konflikty z innymi sieciami radiowymi w okolicy do zablokowania kanału włącznie

- okresowe zachwiania jakości sygnału objawiające się zwiększeniem ilości błędnych pakietów (być może wpływ zakłóceń, ale kto to pomierzy - aparatura pomiarowa na 2,5 GHz kosztuje majątek).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, czy dobrze rozumiem.

Połączenie radiowe podsieci 20 osób z szybkością 1 Mb/s do jakiegoś węzła?

A na co będzie przeznaczone to połaczenie? Jakiego typu ruch sieciowy?

I jaka jest odległość, teren, anteny i urządzenia radiowe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak najwięcej. My mamy ustawione 5,5 Mb/s i już da się przeżyć. Mniejszych nie radzę. Czasem da się ściągać nawet 20-30 KB/s, kiedy jest mało ludzi. Ważne jest instalowanie dobrych anten, żeby uzyskać wysoki poziom sygnału. W radiówkach jest bardzo duży odsetek pakietów retransmitowanych i uszkadzanych. My miewaliśmy czasami 50 % pakietów przynajmniej raz retransmitowanych. To wprowadzało duże opóźnienia i powodowało częste timeouty.

Kolejnym problemem jest otoczenie sieciowe. My mieliśmy na jednej antenie 2 grupy i zdarzało się ściąganie plików z otoczenia sieciowego - niesamowicie dławi łacze. A divx'a po radiu trzeba ciągnąć pare godzin. Zdecydowanie opłaca się uzywać TotalCopy do takich celów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Walczyliśmy kiedyś międzysieciowo w UT, ale tylko 4-5 osób. Z mojej sieci byłem tylko ja, więc trochę trudno szacować. Miałem wahania, raz nawet poszedł timeout i wyleciałem z gry, czasem zdarzały się jakieś poślizgi, ale generalnie większość czasu opóźnienia były na poziomie kilkunastu w porywach do kilkudziesięciu ms. Nie przeszkodziło mi to skopać tyłka ich najlepszemu graczowi - potem mówili, ze był bez formy........ ;-)

Internet też specjalnie nie zadławi, ale jak ktoś wsiądzie na otoczenie sieciowe.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tej sieci którą mamy sie nie da, bo access pointy nie mają żadnych opcji filtracji pakietów czy routowania - działają jak zwykłe bridge. U nas radziliśy sobie różnie:

- rozbicie na podsieci, jedna strona ma inne zakresy IP niż druga, co ma zapobiegać widzeniu otoczenia sieciowego, ale tylko jeśli netbios działa przez TCP/IP, jak ktoś włączy sobie netbios po IPX, to metoda zawodzi.

- niektórzy blokują otoczenie i udostępniają zasoby przez serwerek ftp z wydzielonym pasmem.

- można przed AP wstawić jakim mały routerek i odfiltrowac, co sie da.

- mozna kupić bardziej wyrafinowany AP z opcjami routingu i filtracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi