figer Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2009 (edytowane) Witam, Podobno radeon HD5870 jest cichy, ale wedlug mnie tylko w idle. Z gory przepraszam specow, ale jestem kompletnym newbie w tematyce WC i moge zadawac debilne dla was pytania, na ktore odpowiedz dla mnie wcale nie musi byc oczywista... Chce kupic WC na sama karte graficzna. Pytania: 1) ktory z tych bloczkow bedzie najwydajniejszy? 2) czy ten niklowany jest lepszy, bo np nie sniedzieje? Jaki jest sens niklowania oprocz celow ozdobnych? 3) W czym ten acetal jest lepszy od plexi? 4) Czy cos takiego jak Reserator pociagnie te karte? 5) Jezeli nie, to co polecacie, aby bylo cicho i chlodno? 6) Jezeli komus by sie nudzilo, moze by mi wypisal liste czesci do skompletowania zestawu, ktory nie bylby drozszy od karty, a bylby cichy i wydajny - lacznie z sugestia gdzie to zamontowac i postawic, zeby nie szpecilo i nie zajmowalo miejsca zbytnio. Dzieki za odpowiedzi :) Edytowane 17 Października 2009 przez figer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2009 (edytowane) Witam, Podobno radeon HD5870 jest cichy, ale wedlug mnie tylko w idle. Całkiem trafne spostrzeżenie... Edytowane 17 Października 2009 przez shooter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotan Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2009 1) Wszytskie bloczki maja zbliżoną wydajnosc ich roznice to głwonie względy stetyczne. Nikiel nie poprawia i nie pogorsza chłodzenia ( chociaz niektorzy uwazaja ze po niklownaiu bloki sa polerowane na lustro co poprawia odbieranie ciepła) 2) jesli użyjesz odpowiedniego płytu miedz tez nie bedzie śniedziała. 3) acetal od Plexy rózni sie wytrzymałoscia. łatwiej jest uszkodzić plexe przy wkrecani złaczek ( oczywiscie trzeba przy tym uzyc siły albo klucza) ;) 4)tak pociągnie ale czy sens wydawać pieniądze na niego?? wydajniejszy był by układ z jakiegoś bloczku od Ek ktory pokazales plus XSPC X2O 200 Single 5.25 Bay Reservoir rez połączony z pomom oszczędność miejsca i kasy plus najprostszy BWA 2X120 a do tego dwa wentyle :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2009 ja kupiłbym dobry cooler auras fridge/scythe musachi + dwa ciche 92/120mm wentylaotry i bedzie duzo chłodniej i duzo ciszej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2009 A ja bym poczytał forum zanim zadam kolejne pytania które już zostały wyjaśnione :blurp: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figer Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2009 1) Wszytskie bloczki maja zbliżoną wydajnosc ich roznice to głwonie względy stetyczne. Nikiel nie poprawia i nie pogorsza chłodzenia ( chociaz niektorzy uwazaja ze po niklownaiu bloki sa polerowane na lustro co poprawia odbieranie ciepła) 2) jesli użyjesz odpowiedniego płytu miedz tez nie bedzie śniedziała. 3) acetal od Plexy rózni sie wytrzymałoscia. łatwiej jest uszkodzić plexe przy wkrecani złaczek ( oczywiscie trzeba przy tym uzyc siły albo klucza) ;) 4)tak pociągnie ale czy sens wydawać pieniądze na niego?? wydajniejszy był by układ z jakiegoś bloczku od Ek ktory pokazales plus XSPC X2O 200 Single 5.25 Bay Reservoir rez połączony z pomom oszczędność miejsca i kasy plus najprostszy BWA 2X120 a do tego dwa wentyle :) Ten reserator - juz przeczytalem - cofam. Poprostu chce cos cichego, zeby budy nie grzalo. czy ten XSPC X2O 200 Single 5.25 Bay Reservoir wyda? Nie bedzie mi to grzalo bebechow? Jak i gdzie zamontowac te chlodnice? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotan Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2009 myslalem ze zmiesci sie z przodu ale buda mi sie pomylila :( chlodnice ewentualnie mozna umiesciic z tyłu budy po zewnetrzbnej stronie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BraWura Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2009 Rzeczywiście to co pisze Maniakalny ma sens. Robienie WC tylko dla karty graficznej to IMHO wyrzucanie pieniędzy w błoto. Poszukaj dobrego/najlepszego coolera dla karty graficznej i koniecznie popracuj nad cyrkulacją powietrza w budzie, bo to może okazać się kluczowe. Poszukaj na forach postów gościa o nicku Labovsky (o ile dobrze pamiętam) - mocno waleczny jest w kwestii ciszy i wydajności przy chłodzeniu "powietrznym". Jak robić WC to na całość (procesor, chipsety płyty głownej, gpu (lub cała karta graficzna) - nad układami zasilania płyty , czy też nad chłodzeniem kości pamięci na kartach graficznych można się zastanawiać, bo radiatory dadzą sobie radę. Chłodzenie wodą pamięci to już właściwie sztuka dla sztuki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figer Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2009 Rzeczywiście to co pisze Maniakalny ma sens. Robienie WC tylko dla karty graficznej to IMHO wyrzucanie pieniędzy w błoto. Poszukaj dobrego/najlepszego coolera dla karty graficznej i koniecznie popracuj nad cyrkulacją powietrza w budzie, bo to może okazać się kluczowe. Poszukaj na forach postów gościa o nicku Labovsky (o ile dobrze pamiętam) - mocno waleczny jest w kwestii ciszy i wydajności przy chłodzeniu "powietrznym". Jak robić WC to na całość (procesor, chipsety płyty głownej, gpu (lub cała karta graficzna) - nad układami zasilania płyty , czy też nad chłodzeniem kości pamięci na kartach graficznych można się zastanawiać, bo radiatory dadzą sobie radę. Chłodzenie wodą pamięci to już właściwie sztuka dla sztuki. Widze sens w tym co piszesz, ale zainwestowalem juz pare zlotych w chlodzenie powietrzne proca, zeby bylo cicho i przed inwestycjami sugerowalem sie tym co pisali, ze 5870 jest ciche. Mialem wczesniej karte, ktora faktycznie byla cicha, a dodatkowo wywalala cieple powietrze na zewnatrz. Wszystkie vapory, pasywy itp, sa faktycznie ciche, ale z budy robia piekarnik. Ja mam obudowe dosc przewiewna, ale daze do tego, aby cale cieplo jak najszybciej wyprowadzic z obudowy. Poniewaz HD5870 w czasie grania jest jak suszarka, to chce zalozyc na niego bloczek wodny i go wyciszyc calkowicie. Z czasem, jak mi sie znudzi Noctua, to moze na procesor, rowniez zaloze blok wodny. W sumie chipset plyty mam pasywny, tez moge zalozyc od razu na niego bloczek. Potraktujcie moja chec wodowania grafy jako fanaberie i poprostu dajcie porade, co kupic (moze byc na zapas na przyszlosc pod Core i7) i jak zainstalowac aby wygladalo i miejsca nie zagracalo. Sa jakies obudowy, zeby w niej siedziala chlodnica, zbiorniczek wyrownawczy i pompka - i byloby to tylko wezami polaczone z kompem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2009 Odnosnie obudowy to temat masz tutaj http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=257353 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazmiszcz Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Sa jakies obudowy, zeby w niej siedziala chlodnica, zbiorniczek wyrownawczy i pompka - i byloby to tylko wezami polaczone z kompem? L I N K - tutaj masz przykłady, jest parę takich obudów. Nie wiem tylko czy warto. Taniej i wydajniej wyjdzie złożyć zestaw chłodzenia samemu. Ja zakupiłem fajny rezerwuar XSPC zajmujący 2 miejsca w zatoce 5,25" L I N K w którym montuje się pompkę Laing'a. Jestem zadowolony, bo nie musiałem się bawić w dodatkowe montowanie pompki i rezerwuaru. Zakupiłem w wersji na dwie pompki bo myślałem, że do karty zrobię drugi obieg. Co do bloków na HD5870 - ja kupiłem z EK ale w wersji z acetalowym top'em bo trochę się bałem pleksi i niklowanym spodem (takie były na stanie). Ogólnie kartę warto zwodować, bo poza ciszą (aż ciężko się przyzwyczaić) temperatury spadają drastycznie. Maksymalna temperatura GPU przy furmarku jaką osiąga moja karta to 44C (sekcja zasilania dobija do 55C). Przy gierkach typu Resident Evil 5 czy Dirt 2 do 40C procek na grafice nie dochodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...