toms83 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 Jak u was z piszczeniem elektroniki w karcioszkach? Bo moja jęczy(bo piszczeni to to nie jest :mur: ) okrótnie, miałem kiedyś piszczące części od kompa ale to... tragedia :sad: Ale tylko w 3d bo w 2d cisza i spokój Cisza totalna, ale za to wentyl na różnych nastawach % zdeka piszczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 ja mam 1000gpu i 5350 pamieci vgpu 1.325v wynik w vantage blisko 22k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neo2006a Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 baw sie dalej bez radiatorów na sekcji zobaczymy kiedy karta za 1k wykituj, zapodaj jeszcze tylko furmarka i zobaczymy jak pięknie zdycha, generalnie juz od serii 4890 albo fullcover albo standardowe, oczywiście rdzeń ma niski temperatury ale za to pamieci i sekcja zasilania płonie w oczach Dziekuje ze tak troszczysz sie o moja karcioszke za 1k. Prosila zeby Ci podziekowac. :lol2: Nawet z radiatorami na VRM sekcja zasilania jest najgoretsza czescia karty i "plonie". Tak bylo i bedzie. Pamieci natomiast moga chodzic bez radiatorow i OC jesli maja nawiew chlodnego powietrrza. Na 5850 i tak jest prosto bo VRM to tylko 3 uklady scalone w rządku wiec latwo je schlodzic. I nie pisalem ze jade bez chlodzenia na sekcji i memkach. Mam w odwodzie radiatory THERMALRIGHTa. Chcialem tylko ostrzec przed problemami z tym coolerem, ktory niby supportuje 5850/5870. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 W 3D mam wrazenie, ze zasilanie wyskoczy z chlodzenia. Wiekszy pisk niz na 2 x 4870. 2D tak jak piszesz, cisza, spokoj. A ustaliłeś może co tak brzęczy? Ja swojej nie jeszcze nie rozbierałem(bo może uda mi się to zareklamować) ale obstawiam cewki na końcu karty tam przy tym śmiesznym głośniczku. Jak nie będą chcieli tego uznać to będe musiał z tym powalczyć bo tak się nieda wysiedzieć :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 (edytowane) baw sie dalej bez radiatorów na sekcji zobaczymy kiedy karta za 1k wykituj, zapodaj jeszcze tylko furmarka i zobaczymy jak pięknie zdycha, generalnie juz od serii 4890 albo fullcover albo standardowe, oczywiście rdzeń ma niski temperatury ale za to pamieci i sekcja zasilania płonie w oczach Kumpel ma ponad 6 miesięcy 4890 wodowanego prowizorycznie abadonem na rdzeniu,a na sekcji ma wentyl z boxa intelowskiego - nic się nie przegrzewa i nie płonie więc aż tak źle nie jest ;) Edytowane 21 Stycznia 2010 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyrektorek Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2010 Da ktoś screena z 3dmarka06 na 5850? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neo2006a Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2010 (edytowane) Da ktoś screena z 3dmarka06 na 5850? Porównanie 4890 vs 5850. Procek to I5 @ 3.6GHz. 5850 niekręcony, 4890 kręcony 925 gpu / 1050 mem Edytowane 20 Stycznia 2010 przez neo2006a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zmieniłem wersję GPU-Z na najnowszą bo starsza nie pokazywała podniesionych taktów przez ATI Overdrive ale i tak wynik w marku mi coś nie gra ... Tylko + ~300pk dla +50MHz na GPU i +100MHz na MEM ?! Nie marudź.... Mi na taktach 900/1300 wyskoczył wynik: 20432 SM 2.0: 7824 SM3.0: 10290 CPU: 5262 Procek Q9550@3570.... czuć różnicę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michael86 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2010 Mnie przy konfiguracji z sigu pokazało 24352ptk, więc wyniki jak najbardziej poprawne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2010 Na C2D @ 4.65GHz i CF 5850 @ 1000/1200 wyskakuje "az" okolo 25k w 06 :/ Cpu idealnie ogranicza wynik koncowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 Nie marudź.... Mi na taktach 900/1300 wyskoczył wynik: 20432 SM 2.0: 7824 SM3.0: 10290 CPU: 5262 Procek Q9550@3570.... czuć różnicę... Nie chodziło o wynik końcowy a o różnice między 850/1200 a 900/1300 która wyniosła dokładnie 253pk co jest raczej śmiesznym zyskiem. Do tego średnie obciążenie karty podczas testu według MSI Afterburner wyniosło 45-50% co już w ogóle jest zabawne ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 Bo to nie jest odpowiednia rozdziaka do testowania tej grafiki.... Daj AA na Max daj Anizo na Max i rozdzielczość na MAX tą którą wspiera Twój monitor - ja dam to samo i porównamy wyniki. JA mam CRT - mogę ustawić praktycznie dowolną rozdziałkę... i wtedy gdy CPU nie będzie duzym ograniczeinem zobaczysz większa różnice pomiędzy 850 a 900 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bushwacker Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 23578pkt na klockach z siga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 Czy podnoszenie napięcia w MSI AB ( core voltage ) podnosi możliwości oc pamięci? Pytam, bo w radku 5970 który ma dołączony jakiś progsik do zmiany napięć, oddzielnie było dla rdzenia i oddzielnie dla pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 Bo to nie jest odpowiednia rozdziaka do testowania tej grafiki.... Daj AA na Max daj Anizo na Max i rozdzielczość na MAX tą którą wspiera Twój monitor - ja dam to samo i porównamy wyniki. JA mam CRT - mogę ustawić praktycznie dowolną rozdziałkę... i wtedy gdy CPU nie będzie duzym ograniczeinem zobaczysz większa różnice pomiędzy 850 a 900 Bardzo dobry pomysł, zróbcie tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 Bo to nie jest odpowiednia rozdziaka do testowania tej grafiki.... Daj AA na Max daj Anizo na Max i rozdzielczość na MAX tą którą wspiera Twój monitor - ja dam to samo i porównamy wyniki. JA mam CRT - mogę ustawić praktycznie dowolną rozdziałkę... i wtedy gdy CPU nie będzie duzym ograniczeinem zobaczysz większa różnice pomiędzy 850 a 900 Bardzo dobry pomysł, zróbcie tak. Jak bardzo chcecie możemy się tak pobawić, i tylko zaznaczam iż natywna rozdzielczość mojego monitora jest zarazem maksymalną karty graficznej. 3DMark 06 : 2560x1600 / AA 8x / Anizo 16x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 (edytowane) ustawienia jak kolega Mardok karta 1000gpu 1325pamieci procek 4.5ghz Edytowane 22 Stycznia 2010 przez Blue Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 Tylko niech ktoś też zrobi na domyślnych taktach karty żeby było co porównać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 (edytowane) To może ustandaryzujmy, w sterownikach default, w 3DMarku AA8, Anizo16 rozdzielczość FullHD czyli 1920×1080. (Będzie więcej wyników z różnych platform). Się okazało, że mój poczciwy NEC 2111SB ma max rozdziałkę... 1920 x 1440 @ 50 to 76 Hz... :oops: A FullHD jest jednak standardem - czyli 1920x1080 - zaraz zapodam wyniki... Mardok zapodaj wyniki z w/w rozdziałki ;) EDIT: 1920x1080xaa8xanizo16x 900/1300 3DMarks: 16451 SM 2.0: 6816 SM 3.0: 6928 CPU: 5303 Edytowane 22 Stycznia 2010 przez TomaszPaweł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 Nowe catalisty 10.1 beta http://www.station-drivers.com/telechargem...rivers.com).exe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steve69 Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 (edytowane) To mój wynik Bardzo możliwe powtórzę dopiero jutro Edytowane 22 Stycznia 2010 przez steve69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 To mój wynikLepiej powtórz test, bo podczas testu SM 2.0 coś się musiało uaktywnić i zjadło ci fps i punkty.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 dziwnie niski wynik sm2.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kodza Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 (edytowane) To mój wynik. Szału raczej nie ma. Radosław od Asusa 5870 niekręcony. Edytowane 22 Stycznia 2010 przez Sound Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steve69 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 (edytowane) po wyłączeniu CCC Edytowane 23 Stycznia 2010 przez steve69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4VeN_pl Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 Hej, szybkie pytanko do właścicieli 5850/5870 - czy podkręcanie pamięci daje wyraźny wzrost wydajności w grach? Tak się zastanawiam pod kątem wyjścia Fermi, czy ATI może np. zwiększyć szynę do np 384 bit i tym samym delikatną modyfikacja i delikatnym wzrostem ceny wypuścić 5855/5875 i rozwalić te Fermi-Spermi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ojejku Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 (edytowane) Hej, szybkie pytanko do właścicieli 5850/5870 - czy podkręcanie pamięci daje wyraźny wzrost wydajności w grach? Tak się zastanawiam pod kątem wyjścia Fermi, czy ATI może np. zwiększyć szynę do np 384 bit i tym samym delikatną modyfikacja i delikatnym wzrostem ceny wypuścić 5855/5875 i rozwalić te Fermi-Spermi. Ehhh... co za pytanie. A co pamięci wszystko obliczają/renderują czy GPU ? Podkręcanie pamięci da Ci tylko przyrost w sytuacji gdy przepustowość pamięci ogranicza GPU, więc ich podkręcenie praktycznie NIC nie da. Edytowane 23 Stycznia 2010 przez ojejku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4VeN_pl Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 Czyli mam rozumieć , ze producent wypuszczając produkt perfekcyjnie dobrał taktowanie wszystkiego i ze standardowych taktów podkręcając tylko pamięci o 10% wzrost wydajności całego układu wynosi okrągłe 0? Ciężko mi w to uwierzyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 Czyli mam rozumieć , ze producent wypuszczając produkt perfekcyjnie dobrał taktowanie wszystkiego i ze standardowych taktów podkręcając tylko pamięci o 10% wzrost wydajności całego układu wynosi okrągłe 0? Ciężko mi w to uwierzyć.Pamięci odgrywają zawsze ważna role, ale nie zawsze warto je podkręcać ponad wartości zastosowane przez producenta - a tylko w tych przypadkach, gdy na podstawie testów stwierdzimy, że podniesienie ich taktowania znacząco wpływa na szybkość działania określonej aplikacji. Dla przykładu: próbka przeliczana w MilkyWay jest przeliczana w takiej samej jednostce czasu niezależnie od tego czy pamięć jest taktowana zegarem 1300Mhz czy 300Mhz; próbka przeliczana w Collatz Conjecture jest przeliczana dużo szybciej (kilkukrotnie) przy zegarze 1300Mhz niż przy zegarze 300Mhz. Wynika z tego, że dla aplikacji 1 częstotliwość taktowania pamięci ma znaczenie śladowe, a dla aplikacji 2 ma znaczenie fundamentalne. Natomiast prze-taktowanie rdzenia zarówno w aplikacji 1 jak i 2 przynosi kolosalną poprawę wydajności. Dlatego, nie ma co generalizować, tylko należny przeprowadzać testy i na ich podstawie wyciągać wnioski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ojejku Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 (edytowane) Ale Ty mówisz o syntetykach. Próbka Collatz Conjecture pewnie znacznie częściej wykonuje zapis/odczyt do/z pamięci przez samo GPU (dodatkowo pewnie przemiela więcej danych niż MilkyWay), a samo GPU mniej obciąża, więc to jest oczywiste, że zmiana taktowania da duży przyrost. W grach takich przyrostów wydajności nie będzie miał NIGDY w 99% przypadkach (no chyba, że zjedziesz z tych 1300 do 300 co jest oczywiste), to nie są syntetyki wykorzystywane do obliczeń różnych skomplikowanych problemów matematycznych (decyzyjnych jak i optymalizacyjnych) takich jak np. problem Collatza, który trzeba podkreślić należy chyba do problemów silnie NP-zupełnych, którego nie da się rozwiązać w czasie wielomianowym, a przybliżone (optymalne) rozwiązania można wyliczać za pomocą algorytmów heurystycznych (co może potwierdzać tezę gdyż ogólnie heurystyka polega na zbieraniu danych i "przewidywaniu" wyniku w kolejnych iteracjach, ale to oczywiście nie jest takie proste, zależy od całej konstrukcji algorytmu) Edytowane 23 Stycznia 2010 przez ojejku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...