Gość kronic Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2010 E ziomale a jak u was z Heaven Benchmark v2.0?Na to cholerstwo to chyba trzeba min 5970;] No dobra jak tak mówicie to może pogonie CF i zapodam 5850.Tylko jaką wersje atakować,żeby sie dobrze kręciła?Chyba Asusa ni?Ten Smart Doctor fajny bajer. Może na to dociułać Esc.pl - MSI HD5850 TwinFrozII 1024MB DDR5 (988693744) - Aukcje internetowe Allegro nice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2010 E ziomalu czemu nagle zmieniles zdanie? Nie sugeruj sie tym co mowimy skoro wszystko chodzi u ciebie dobrze to po co wymieniac? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kronic Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Z samej ciekawości a cena praktycznie ta sama. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kronic Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Panowie jak to jest jak sie podkręca SLI/CF to karty sie jednocześnie obie podkręcaja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Co lepiej brać, Szafira Vapor-X czy najtańszy referent ( który? ) i zmieniać na MK-13? Z tymże, wariant z MK-13 wyjdzie drożej ze 2 stówki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość shoxeh Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Ale za to na pewno ciszej i chlodniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Ale za to na pewno ciszej i chlodniej. +1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Głośne to to jest trochę. Akurat wczoraj szperałem po necie w poszukiwaniu testów tego modelu. MSI R5870 Lightning - Introduction Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kronic Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 No dokładnie tez wygrzebałem troche recenzji i faktycznie jest głośna.Jeden sklep na Allegro ma ta karte w cenie 1599zl.Pytałem się kolesia w sprawach ratalnych to powierdził,że dosyć głośna bo sam mi doradził brać zwykła MSI referata i mówił,że się też kręci dobrze.Druga sprawa to z testów wynika jakieś kupiaste OC na tej karcie,żeby 1ghz na rdzeniu nie pociągła?Na jednym z portali wycisneli 1ghz na rdzeniu,reszta po 960 z hakiem.Moja jedna 5770 już poszła;] i zastanawiam się nad tym modelem http://www.komputronik.pl/index.php/product/97690/Podzespo_y_PC/Karty_graficzne/Radeon_5870_HIS_1GB_2xDVI_HDMI_DP_PCI_E_iCooler_V.html chyba łykne nic innego nie wymyslę.Wszędzie ceny podobne. Mam też dylemat czy ładowac się w 5870 czy brać 5850.Czy warte 400zł te dodatkowe jednostki i kilkanaście fps?Co sądzicie Panowie tak szczerze? Może to łykać http://www.komputronik.pl/index.php/product/97690/Podzespo_y_PC/Karty_graficzne/Radeon_5870_HIS_1GB_2xDVI_HDMI_DP_PCI_E_iCooler_V.html ?? Sorki chodziło mi o to ;];] http://www.komputronik.pl/index.php/product/96802/Podzespo_y_PC/Karty_graficzne/Radeon_5850_HIS_1GB_2xDVI_HDMI_DP_PCI_E_iCooler_V.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 ATI Sapphire HD 5870 1GB DDR5 !! (990095177) - Aukcje internetowe Allegro walcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 (edytowane) Kronic, tak się składa że ja osobiście testowałem u siebie karty 5850,5870 i cf 5770 sprzedałem te CF 5770 w cholerę, kupiłem HD 4890 na jakim obecnie działam i na razie nie zmieniam. Miałem mikroprzycięcia w Dragon Age, a taki Crysis na CF z 5770 chodził gorzej niż na jednej 5850, nie ma co porównywać w ogóle 2x 5770 do 1x 5870. Nie opłaca się to i jest to po prostu nieefektywne Edytowane 13 Kwietnia 2010 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kronic Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Nie no potwierdzam po dokładnych testach zgadza sie.Ungine 2.0 w CF porażka płynniej idzie na jednej karcie.Z gier BC2 i AVP też rwą po jakimś czasie faktycznie dokuczliwe.Po dogłębnych testach fakt staje sie faktem.Multi GPU jeszcze kuleje.Teraz tylko mam dylemat czy pchac sie w 5870 czy wystarczy 5850.Róznica cenowa jest dosyc spora i czy warta tych 10fps wiecej??Ptys miałem na oku tamta karte z Allegro,ale jeszcze nie mam wpłaty za jednego 5770 i nie mogłem atakować;].Co ciekawe zauważyłem w Just Cause 2,że po dłuższym graniu około 30-40min wywala mi,że za mało pamieci w kompie i gra zwiecha sie?Dziwne mam 2x2gb 1066mhz.Wyłanczałem plik stronicowania,ustawiałem własny,dawałem pod kontrole Windowsa,ale non top to samo.Sytuacja taka była i na GTX 275 i na 5770 to samo.Co jest z tym badziewiem?Miał ktoś taki zonk kiedyś? Mogę wziąc jeszcze te opcje pod uwage: POWERCOLOR HD 5850 1GB GDDR5 (998448391) - Aukcje internetowe Allegro RADEON 5850 1GB DDR5 GWARANCJA (996536424) - Aukcje internetowe Allegro http://www.komputronik.pl/index.php/product/96802/Podzespo_y_PC/Karty_graficzne/Radeon_5850_HIS_1GB_2xDVI_HDMI_DP_PCI_E_iCooler_V.html Jak myślicie z której by pocisnoł największe soki? A jeszcze takie pytanko ziomki,jak np kupie PowerColor to mogę go kręcic coś jak Asusa ,zwiększyć jakims programem Voltage?Czy to tylko działa konkretnie pod producenta typu Asus,Msi itp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Ja miałem HD4890 i byłem z niej bardzo zadowolony, dopóki coś się jej nie stało i nie musiałem oddać jej na gwarancję. Myślałem, żeby poczekać i kupić 5870, ale że z wydajności 4890 byłem bardzo zadowolony, to 5850 tym bardziej spełni moje oczekiwania. Tym bardziej, że będzie podkręcony, a wtedy to już miodek :) Na twoim miejscu kronic to bym kupił zwykłego referencyjnego 5850 i wrzucił mu jakieś lepsze chłodzenie - Accelero czy coś. Na pewno będzie lepiej. Jeśli chodzi o voltage, to każda referencyjna konstrukcja pozwala na taki zabieg, np. via GPUTool, tyle że od Asusa, dostajesz to w jego programiku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuKeR Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 tyle że od Asusa, dostajesz to w jego programiku. Ten programik ASUSA troche nie teges... po kazdym restarcie/wlaczeniu kompa wywala mi napiecie na 1.6V :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piet Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 A co afterburner 1.6.0 nie działa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuKeR Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 (edytowane) dziala Afterburner =] apropo powie mi ktos co to za stery so do pogrania na stronie ASUSA? jakies 703 o ile pamietam... Edytowane 13 Kwietnia 2010 przez NuKeR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Jeśli ktoś posiada bloczek EK FC5870 i chciałby porównać czym się różni od FC5850, to zamieszczam zdjęcia spodu FC5850 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kronic Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Niezłe cacko;] ASUS ARES – karta graficzna-monstrum na zdjęciach : NVISION.pl A tu niezłe soki pocisneli IN4.pl - Serwis informacyjny :: 1525 MHz na Radeonie HD 5870 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Dzis odtrzymalem mojego pierwszego radeona od ponad 4 lat ;) Sapphire 5870 Vapor-X OC http://www.sapphiretech.com/presentation/product/?psn=0001&pid=326 zainstalowalem najnowsze stery 10.3 z strony AMD-ATI i odrazu dwa powazne problemy :/ 1.karta chodzi caly czas na 875MHz / 5000MHz zero trybu 2D do tego OverDrive nie aktywny :/ 2.Na Full HD TV nie mam pelnego FullScreena , niby rozpoznaje 1920x1080 ale na krawedziach wyswietla czarne pasy ajkies sugestie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamraK85 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 (edytowane) Dzis odtrzymalem mojego pierwszego radeona od ponad 4 lat ;) Sapphire 5870 Vapor-X OC http://www.sapphiretech.com/presentation/product/?psn=0001&pid=326 zainstalowalem najnowsze stery 10.3 z strony AMD-ATI i odrazu dwa powazne problemy :/ 1.karta chodzi caly czas na 875MHz / 5000MHz zero trybu 2D do tego OverDrive nie aktywny :/ 2.Na Full HD TV nie mam pelnego FullScreena , niby rozpoznaje 1920x1080 ale na krawedziach wyswietla czarne pasy ajkies sugestie ? 1. W tej karcie nie ma trybu 2D. 2. Ten problem powoduje twój monitor firmy LG... poszukaj na necie rozwiazania bo takowe tematy juz gdzies czytalem. Moze to pomoże http://forum.pclab.pl/t533956.html Edytowane 14 Kwietnia 2010 przez KamraK85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 (edytowane) Vapor-x to jest referent ze zmienionym chłodzeniem , także ma tryb 2d. Błąd jest po stronie softu - stery. Edytowane 14 Kwietnia 2010 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 KamraK85 Tryb 2D chyba jednak jest ,tylko GPU-Z pokazuje bzdury w zakladce ATI Overdrive chodz wszytko tam jest nieaktywne (nie podswietlone ) widac tam zmiany temperatury i tryb 2D 400MHz na GPU w MSI Afterburner tez widac ze w idle leci na 400MHz ,tyle ze podkrecic nie idzie :/ Jesli ktos wie jak przeskoczyc brak full screena na TV Full HD to poprosze o info b.t.w czym podkracacie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuKeR Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Tym MSI Afterburner :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamraK85 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 A to pomyliłem 2D z kartą od Gigabyte i jeszcze jakąś. Stery ściągnij do monitora bo jako jedyny LG właśnie ma problemy z radkami w tej rozdzielczości. Nie potrafię odszukać tych tematów na zagranicznych forach ale doszli do rozwiązania na pewno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 KamraK85 Tryb 2D chyba jednak jest ,tylko GPU-Z pokazuje bzdury w zakladce ATI Overdrive chodz wszytko tam jest nieaktywne (nie podswietlone ) widac tam zmiany temperatury i tryb 2D 400MHz na GPU w MSI Afterburner tez widac ze w idle leci na 400MHz ,tyle ze podkrecic nie idzie :/ 400mhz na gpu to już nie 2d , w 2d jest 157mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Laikiem nie jestem , w MSI afterburner 1.51 podciagam GPU do 900-925 MHz daje apply i zegar wraca do 875MHz :/ A to pomyliłem 2D z kartą od Gigabyte i jeszcze jakąś. Stery ściągnij do monitora bo jako jedyny LG właśnie ma problemy z radkami w tej rozdzielczości. Nie potrafię odszukać tych tematów na zagranicznych forach ale doszli do rozwiązania na pewno. Monitor LG mam w drugim kompie :) obecnie uzywam Samsunga 226BW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamraK85 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 (edytowane) w panelu CCC wejdź GRAPHICS -> ATI Overdrive i wyłącz opcję Enable ATI Overdrive bo masz ją włączoną właśnie sprawdzałem i mam to samo. Jak chcesz kręcić kartę używaj MSI Afterburn już jest dostępna wersja 1.6.1 bodajże. Zmień w pliku .ini linijkę unoficial overclocking czy coś w tym stylu z 0 na 1 i zapisz. Jeden problem jest taki że jak podkręcisz kartę to tracisz tryb 2D. Jedynie poprzez podkręcenie w CCC masz tryb 2D ale właśnie nie 157mhz tylko 400mhz i tak ma każdy. Więc to żaden błąd softu... Program Files\MSI Afterburner\i tutaj edytuj plik MSI Afterburner i zmień EnableUnofficialOverclocking = 0 na 1 na końcu i zapisz. Zegray nie będą wracały ale też tracisz tryb 2D. Więc polecam zrobić 2 profile do grania i do przeglądania neta lub oglądania filmów wszystko się da zrobić w AF. Edytowane 14 Kwietnia 2010 przez KamraK85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 (edytowane) KamraK85 Wielgachne Dzieki potestuje wedle twoich podpowiedzi update Jeszcze jak by dalo rade w MSI Afteburner zmniejszyc takt GPU ponizej 660MHz to bedzie kosmos ;) b.t.w ponoc wyszly nowe beta stery przyspieszajace to i owo link w threadzie o Bad Company 2 Edytowane 14 Kwietnia 2010 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamraK85 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Co jakiś czas wychodzą nie oficjalne bety i rzeczywiście ostatnie poprawiają ładowanie się map w BFC2 z 30 sekund do 7 czy jakoś tak :) W następnym tygodniu powinny być oficjalne 10.4. BTW nie zapomnij wgrać Profili Aplikacji najnowszych bo też poprawiają wydajność ostatnie są datowane na 7 kwietnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 w panelu CCC wejdź GRAPHICS -> ATI Overdrive i wyłącz opcję Enable ATI Overdrive bo masz ją włączoną właśnie sprawdzałem i mam to samo. Jak chcesz kręcić kartę używaj MSI Afterburn już jest dostępna wersja 1.6.1 bodajże. Zmień w pliku .ini linijkę unoficial overclocking czy coś w tym stylu z 0 na 1 i zapisz. Jeden problem jest taki że jak podkręcisz kartę to tracisz tryb 2D. Jedynie poprzez podkręcenie w CCC masz tryb 2D ale właśnie nie 157mhz tylko 400mhz i tak ma każdy. Więc to żaden błąd softu... Dla ciebie to nie jest błąd , a dla mnie tak. Bo to nie jest ograniczenia karty , gdzie już nic nie zdziałasz , problem tkwi w sterach , że po oc włącza się tryb pośredni. Jak ati tego nie poprawi to można to w inny sposób poprawić , edytując bios :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...