RENMEi Opublikowano 11 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2010 (edytowane) Colin: chłodzenie zamówiłem w tym sklepie Caseking.de » Silent PC » Silent VGA-Kühler » Arctic Cooling Accelero Xtreme 5870 A co do wygięcia VRM'a to po prostu odgiąłem go po chłopsku do tyłu z użyciem nie wielkiej siły ;P, a zamówiłem go w yooki.pl (tydzień czekałem). Edytowane 11 Czerwca 2010 przez RENMEi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 12 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2010 obrazek pasuje do sytuacji ;) ciekawy jestem co sie dzieje teraz z 480tkami xD az napisalem w temacie o karcie o jakies testy xD Jest jak się cofniesz do maja w temp. 35C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colin_MC Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2010 Nie wiem czy ktoś to zauważył, ale Angela już (od piątku) sprzedaje Zalmany VF3000A (no i wersję pod NV też). Mieli dać znać na maila (bo złożyłem wstępne zamówienie) a sam to musiałem "wylookać". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spoxxx Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2010 co bedzie wydajniejsze ten zalman czy VRM R4 ?? , bo wlasnie sie zastanwiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2010 Widze,z e sekcja zasilania w tych kartach sie grzeje - jaka jest dopuszczalna bezpieczna temp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2010 Widze,z e sekcja zasilania w tych kartach sie grzeje - jaka jest dopuszczalna bezpieczna temp? Kolega @TomaszPaweł katuje 5970 od kilku miesięcy w Boinc, sekcja ma w okolicach 100oC i wszystko bangla. Przy około 125 chyba następuje zwolnienie układu ( ochrona przed przegrzaniem ) więc wnioskuję że poniżej setki to dla vrm jest niebo. :wink: Oczywiście im mniej tym lepiej ale bez paranoi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colin_MC Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2010 @spoxxx Jak VRM-R4, to również jakieś inne chłodzenie na samo GPU. Zalman dobrze sobie daje radę z VRM. Swoją drogą - u mnie na referencie temp. tych okolic dochodziły prawie do 100stopni, więc jak teraz nie przekracza 80 B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2010 Ok kupilem radoslawa 5850 i blok EK. Teraz pytanie do tych co blok na te karty (czy tez 5870 ) zakladali. Jako,z e nie ma IHS na rdzeniu nie mam pojecia jak mocno mam dokrecic sruby.Czy dac do oporu (powoli oczywiscie), czy moze z czuciem do pierwszego napotkanego oporu?Niechce ukruszyc rdzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RENMEi Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2010 A mój świętej pamięci Radosław poszedł na gware :/, chyba accelero s1 nie dawało sobie rady jak był upalny dzień, przypadkowo w afterburnerze załączyłem profil OC (950MHz-1,187v) i po jakimś czasie gry w Bad Company 2 zrobił się czarny ekran, myślę sobie zaraz pewnie będzie reset sterownika, a tu nic, a po restarcie już tylko czarny ekran :/. Mam nadzieję że gwarę uznają (grafa od Powercolora), bo troszkę widać śrubki pościerane, choć kiedyś oddałem GTXa 285 (produkcji ASUS) potraktowanego lutownicą (oj widać było) i gware mi uznali :]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2010 (edytowane) Mój też niestety padł - nie chce zabootować... W sumie nie wiadomo jak, możliwe, że przeze mnie. Ale dzisiaj odkryłem przyczynę - poluzował się jeden z elementów na GPU (tranzystor? heh, nie wiem..), odpadł już, bo dostało się tam trochę pasty termoprzewodzącej i czyściłem to miejsce. Oto zdjęcie, gdzie go zaznaczyłem: LINK Ma ktoś jakieś pomysły (oprócz oddania na gwarę :wink: )? Co do śrubek - oj, ponoć lubią się czepiać takich szczegółów... Są jednak metody, rzekłbym partyzanckie, rozwiązujące ten problem :wink: . Edytowane 14 Czerwca 2010 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2010 Mój też niestety padł - nie chce zabootować... W sumie nie wiadomo jak, możliwe, że przeze mnie. Ale dzisiaj odkryłem przyczynę - poluzował się jeden z elementów na GPU (tranzystor? heh, nie wiem..), odpadł już, bo dostało się tam trochę pasty termoprzewodzącej i czyściłem to miejsce. Oto zdjęcie, gdzie go zaznaczyłem: LINK Ma ktoś jakieś pomysły (oprócz oddania na gwarę :wink: )? Co do śrubek - oj, ponoć lubią się czepiać takich szczegółów... Są jednak metody, rzekłbym partyzanckie, rozwiązujące ten problem :wink: . ja bym przylutował go i nie oddawał na gware Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2010 LINK Ma ktoś jakieś pomysły (oprócz oddania na gwarę :wink: )? o... tez go ostatnio czyscilem :oops: imho wrzucenie go pod chlodzenie i wyslanie na gware jest mimo wszystko najlepszym pomyslem... w razie modyfikacji teoretycznie gwarancje wetnie, a przy sprzedazy karty to robi roznice ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2010 Mój też niestety padł - nie chce zabootować... W sumie nie wiadomo jak, możliwe, że przeze mnie. Ale dzisiaj odkryłem przyczynę - poluzował się jeden z elementów na GPU (tranzystor? heh, nie wiem..), odpadł już, bo dostało się tam trochę pasty termoprzewodzącej i czyściłem to miejsce. Oto zdjęcie, gdzie go zaznaczyłem: LINK Ma ktoś jakieś pomysły (oprócz oddania na gwarę :wink: )? Co do śrubek - oj, ponoć lubią się czepiać takich szczegółów... Są jednak metody, rzekłbym partyzanckie, rozwiązujące ten problem :wink: . Lutownica z cienkim grotem ;) za czasów AMD'ka bez czapki zwykle ten sposób pomagał... na jakiś czas :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2010 Ok kupilem radoslawa 5850 i blok EK. Teraz pytanie do tych co blok na te karty (czy tez 5870 ) zakladali. Jako,z e nie ma IHS na rdzeniu nie mam pojecia jak mocno mam dokrecic sruby.Czy dac do oporu (powoli oczywiscie), czy moze z czuciem do pierwszego napotkanego oporu?Niechce ukruszyc rdzenia. W istrukcji jest napisane żeby dokręcić do oporu. Te podkładki sa plastikowe więc niewiem jak mocno byś musiał je dokręcić aby się spłaszczyły. Ja swoje dokręciłem mocno ale w grancach rozsądku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2010 (edytowane) Dzięki wszystkim za pomoc :wink: . Skonsultowałem się z kolegą z innego forum, które ma spore doświadczenie serwisowe i dostałem pomoc. Ponoć w starszych GPU te kondensatory nie miały znaczenia dla jego działania... No chyba, że to jednak inny element, to wtedy ma znaczenie. Rada jest taka, że można pojechać z tym do serwisu GSM, gdzie mają lutownicę hot-air - jeśli nie przesadzą z lutem i topnikiem, nie powinno być śladu po spawaniu, a szanse na wykrycie takiej ingerencji w serwisie są znikome. Piszę to dla przyszłych pokoleń, może się komuś przyda :wink: . A co ja zrobię? Chyba się jednak przejadę do takiego serwisu :wink: . Ten kondensator naprawdę słabo się trzymał (dosłownie na jednym lucie), a miesiąc wcześniej wszystko było OK. Cóż, trzymajcie kciuki, dziś wam tu napiszę, czy pomogło... EDYTA: To niestety nie było to. Pozostaje gwarancja. Edytowane 15 Czerwca 2010 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colin_MC Opublikowano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2010 No to (tfu tfu) ciekawe jak przejdzie u mnie proces zmiany Setsugena na VF3000A lada dzień ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2010 Panowie czy 10.3 caly czas najlepsze ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2010 Panowie czy 10.3 caly czas najlepsze ? już dawno nie najgorsze :) ale 10.4a preview lub 10.5a hotfix THE BEST Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2010 (edytowane) To jednak chyba postawie na 10.3 - bo jak widze u ATI a, b, c czy cos tam jeszcze to wole nie ryzykowac :P Ok radoslaw siedzi w kompie. Z czego jestem zadowolony to z tego iz mam BIOS od MSI i mozna poszalec podobno z OC.Do tego karta na stoku jest wrecz zimna - 32 idle, furmark 42 st C, Vantage 37 st C - oczywiscie pod woda ;) Czego nie lubie to jazdy ze stermai jak mniemam, bo nie sadze, ze karta jest uszkodzona. Tak wiec, Vantage sie wylacza raz przed pierwsza plansza, raz w srodku trwania, raz pod koniec.W Furmarku nie wiedziec czemu pokazuje mi takty 157/300 a klatek mam okolo 91 (w rzdz. 1650/1050). O co kaman? Edytowane 16 Czerwca 2010 przez Blackwhite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 17 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2010 Panowie, proszę, napiszcie mi czy tylko Asusy mają możliwość programowego VoltTweaka? Zastanawiam się nad Sapphire, ale potrzebuje podbić troszkę napięcie na rdzeniu. Druga sprawa - czy E6750 3.5GHz "dogodzi :P" HD5850? Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 17 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2010 (edytowane) Druga sprawa - czy E6750 3.5GHz "dogodzi :P" HD5850? To wszystko zależy od aplikacji jakiej użyjesz. Jednej dogodzi a u innej nawet procek za 4 kafle nie wywoła orgazmu... Edytowane 17 Czerwca 2010 przez TomaszPaweł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 17 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2010 Panowie, proszę, napiszcie mi czy tylko Asusy mają możliwość programowego VoltTweaka? Zastanawiam się nad Sapphire, ale potrzebuje podbić troszkę napięcie na rdzeniu. Asus i MSI - ja mam VTX z biosem MSI i spokojnie moge regulowac napiecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colin_MC Opublikowano 17 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2010 Gi3r3k - współczuję shooter - referenty ogólnie mają możliwość programowego regulowania napięcia (czasami to tylko kwestia biosu). W Powercolorze bez kombinacji wsio działa w Afterburnerze. 6750@3.5GHz to trochę mało, ale na bezrybiu.... ;) BTW - pokazały się oficjalne Catalysty 10.6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 17 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2010 Czy u kogoś tez są problemy z odpaleniem panela kontrolnego w nowych sterach 10.6 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 17 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2010 A ja dzisiaj pobawilem sie w OC i zauwazylem dziwna rzecz. Przy OC na poaziomie 880/1000 mialem gorsze wyniki w testach jak na 800/1100. Z tego co czytalem to pamieci kopa nie daja i raczej rdzen odgrywa glowna role, takze wg tego wynik powinien byc wyzszy mimo nizszego taktowania pamieci. Czy wy tez sprawdzaliscie w taki sposob i ktos ma jakies doswiadzcenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 17 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2010 Panowie, proszę, napiszcie mi czy tylko Asusy mają możliwość programowego VoltTweaka? Zastanawiam się nad Sapphire, ale potrzebuje podbić troszkę napięcie na rdzeniu. Z góry dzięki za odpowiedzi. Jeśli szafirek to referent starej daty(wogóle niewiem czy są nowe rev) to bierz w ciemno bo afterburnera od msi niema znaczenia czyja jest karta. Tylko bios musisz zmienić na inny bo zegary w szafirkach kończą się gdzieś koło 770. Najlepiej bios od asusa i możesz 1200MHz na rdzeń wpakować :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tachion Opublikowano 17 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2010 rafiki20 nom u mnie to samo nie odpala panel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 17 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2010 Pytanie do zorientowanych w temacie video akceleracji . Ano gdziekolwiek zalacze Akceleracje ATI AVivo ( np PowerDVD10 ) zwiecha ,czasami nawet reset Windy :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2010 ile bezpiecznie mozna dac v na gpu w 5850? Wydaje mi sie ,z e karta dostaje z amalo papu - ustawilem GPU na 900 i 1.15v - okazuje sie, ze minimalny fps jest mniejszy jak na ustawieniach 800 i w benchu Stalker call of pripat w ostatniej planszy strasznie przycina. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias666 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2010 Witam Czy za pomoca przejsciowki display port -> dvi bede mogl uruchomic eyefinity na 3 monitorach ze zlaczem dvi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...