Skocz do zawartości
Rikki

Ati Radeon HD5850/5870

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 21.08.2010 o 08:49, ptys napisał(a):

radziłbym dobrze szukać na allegro ostatnio sprzedałem 5870 za 1150zł, po co się męczyć 5850

Którego można kupić za 800-850 zł na tym samym serwisie z drugiej reki z gwarancją, więc różnica jednak spora w $ <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej 900-950 za vaporX czy TwinFrozr II, 200zł więcej zmiatasz każdego 5850 na starcie +oc w granicach 900mhz bez podnoszenia napięcia :) z drugiej strony ostatnio kilku użytkowników forum zakupiło gtx470 w rewelacyjnej cenie (około 800zł), pewnie niedługo znowu się pojawią i to chyba najlepsze rozwiązanie dla chętnych na zakup w miarę taniej i wydajnej karty graficznej, tylko trzeba wyzbyć się uprzedzeń co do danej firmy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam [pytanko, nie do końca może dobre miejsce, ale 5850 elektrycznie dotyczy.

Wiem, że zalecane zasilacze to XXX W .... ale zasilacz zasilaczowi nie równy, stąd pytanie.

Czy Seasonic sII 380W da radę uciągnąć 5850 w połączeniu z c2duo 8200@ 3,2GhZ, 6GB ram, 2x hdd i parę jeszcze pirdułek ...

W zasadzie zestaw ten co mam, wymiana jedynie 8800GT na 5850.

Zasilacz ma silna linię 12V : +12V1: 17A • +12V2: 17A łącznie 27A -> obciążalność linii +12V: 324W

Moc maksymalna: 380W

Moc szczytowa: 430W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 23.08.2010 o 08:00, Conti napisał(a):

D...

Waham się jeszcze pomiędzy 460 a 5850, zobaczę jak będą się kształtować ceny i dostępność na początku września

Tez mi to po głowie chodzi ale plotki o HD6XXX w październiku mocno mnie powstrzymują przed szybkim zakupem teraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi na sterach 10.8 w crysis dalej szarpie... może coś trzeba ustawić w panelu ? Najlepsze ostatnie sterowniki na których wszystko dobrze działa to 10.4

lol :) dałem na disable A.I. i podziałało hehe póki co jest lepiej.

Edytowane przez Jang

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 25.08.2010 o 22:38, Jang napisał(a):

lol :) dałem na disable A.I. i podziałało hehe póki co jest lepiej.

Ekhm... Tak się wyłącza CrossFire...

Może chodzi Ci o mikroprzycięcia? Ja na HD4870X2 widziałem je poniżej 40 kl/s.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 26.08.2010 o 09:41, Gi3r3k napisał(a):

Ekhm... Tak się wyłącza CrossFire...

Może chodzi Ci o mikroprzycięcia? Ja na HD4870X2 widziałem je poniżej 40 kl/s.

No chyba nie bardzo do crossfire jest osobna zakładka, z czego co sie doczytałem na szybko to pomaga w grach cytuję " ma za zadanie zwiększyć wydajność karty graficznej w grach dzięki podmianie kodu pixel shader na inny/własny. To oczywiście bez pogorszenia jakości obrazu"

Z innej strony przetłumaczone przez google "Jeśli z drugiej strony chcesz, aby zawsze zapewnić najwyższą jakość obrazu, za wszelką cenę, wyłącz Catalyst AI . Polecam pozostawiając Catalyst AI aktywna, chyba że występują problemy. ATI jasno dało do zrozumienia, że w wielu specyficznych optymalizacji ostatnich gier takich jak Oblivion są uzależnione od Catalyst AI jest aktywna."

Chyba sprawa rozwiązana. Problem w grach wyłącz A.I. :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie te stery ze tak napisze sa do [gluteus maximus] , głownie chodzi o to ze mam do kompa jako monitor podlaczony telewizor przez hdmi , i za kazdym razem jak wlaczam kompa , czy gre odpale załacza mi caly windows jak by w ramce , i za kazdym razem musze isc do sterownikow u zmieniac upscaling zeby mi obraz rozszerzylo na caly ekran , ja wracam do 10.7a, w ati cos poprostu spieprzyli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 26.08.2010 o 15:21, qhash napisał(a):

może ktoś mi wyjaśnić, dlaczego HD5850 mobility tak słabo wypada? praktycznie na poziomie HD4850 mobility.

Bo 5850 i 5870 mobilne sa oparte na 5770 stacjonarnej! 128bit pamięć, 800 SP... Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios F8 dla Gigabyte 5870 Ultradurable - GV-R587UD-1GD:

-ATi Source BIOS Version: 012.020.000.025

-ECLK/MCLK is 850/1200 MHz

-Release for SAMSUNG memory

-Fixed display noise when playing movie

-->> http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3355&dl=1#bios

Pozdr,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 26.08.2010 o 19:27, rafa napisał(a):

Bo 5850 i 5870 mobilne sa oparte na 5770 stacjonarnej! 128bit pamięć, 800 SP...

A masz może linka do jakiegoś dobrego porównania GPU mobilnych? bo ja znalazłem, ale jakieś takie nędzne, w sensie notebookcheck nie ma najlepszej opinii: Notebookcheck: Mobile Graphics Cards - Benchmark List

chodzi mi o to, że chce kupić MSI GX640 z HD5850mobility i coś wydajność tej platformy pozostawia wiele do życzenia i chciałbym wiedzieć czy przez najbliższy rok będzie się dało na tym pograć na miud ustawieniach ;)

Edytowane przez qhash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siedze na sterach 10.7 i jestem wciach!iony bo wczesnije mialem jeszcze jakies starsze i caly czas artefakty mi sypalo glownie na szarym kolorze teraz mam 10.7 i jest to samo :/ w przyszlym tygodniu pobawie sie i moze podzialam cos z 10.8 jesli nie to chyba skorzystam z opcji 10.3 skoro kolega mowi ze wszystko ladnie smiga. chyba ze ktos mi poda inny powod... dodam ze karta pracuje z monitorem 32 cale della.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do tych co graja w Starcraft 2 - szlag mnie trafia bo czasem jak wychodze z gry trwa to wiecznosc,ale to nie problem.Bardzo czesto po wyjsciu z gry komp mi sie wiesza, czasem slychac jedno wielkie buczenie w glosnikach i wszystko zamarza, czasem po prostu sie wiesza czy resetuje.Probowalem sterow 10.4, 5. 6. i 10.7 - to samo.Karta czy podkrecona czy nie nie ma roznicy .

Mial ktos z was podobne jazdy.Dziej sie to tylko gdy gram w starcrafta 2, na pewno nie sa to ani proc ani pamieci - testowalem wszystko, karta (uprzedzajac pytanie) przchodzi test w OCCT, Furmark itp itd.

To na pewno moj ostatni SRADEON bo odkad go mam tylko klopoty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a robiles cos z DirectX albo z Freamorkerem?? moze to one winne?? ja gram w starca na rozdzialce 2560×2048 i wszystko mi smiga dobrez dodam ze karta nie krecona a wszystko chodzi na full detalach. fakt chlodzona woda :) jedynie wkurzaja mnie te artefakty :/ chociaz mimo tego nic sie nie zacina ani nie zawiesza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 28.08.2010 o 19:39, Kotan napisał(a):

siedze na sterach 10.7 i jestem w<span style='color: red;'>[ciach!]</span>iony bo wczesnije mialem jeszcze jakies starsze i caly czas artefakty mi sypalo glownie na szarym kolorze teraz mam 10.7 i jest to samo :/ w przyszlym tygodniu pobawie sie i moze podzialam cos z 10.8 jesli nie to chyba skorzystam z opcji 10.3 skoro kolega mowi ze wszystko ladnie smiga. chyba ze ktos mi poda inny powod... dodam ze karta pracuje z monitorem 32 cale della.

Miałem podobne problemy z eah5870 v2 asusa, arty wyskakiwały w różnych grach i benchach. Zmieniałem stery ,system, zamieniłem platformę... i wyszłe,że to pamięci, czasem były arty, czasem nie, w dx 9 zupełnie czysto, niektóre gry tak samo- bezbłędnie, potem katowanie crysis i na początku w celowniku kwadraciki, w 3 d mark 06 pomogło o dziwo podniesienie taktów pamięci i dx9 szedł spoko, ale ventage sypał w zależności od dnia. Załamka b o karta z allegro, gwarancja to skan i to zestawu bez numerów itd. Okazało sie że wzięli na serwis bez problemu. Poczytałem też trochę i okazuje się że dzieje się tak czasem w wielu kartach, jeśli wyswietla ok tylko masz arty to pamieci, są serwisy które to naprawiają "od ręki" prawie za niewielkie pieniądze-jest profesjonalny sprzęt do tego typu napraw. Pogoogluj to znajdziesz. A gwara obejmuje tzw. błędy wyświetlania więc wysyłaj od razu, jak grzebałeś w chłodzeniu to do serwisu 1 pamięć to ok 40 zł

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi