majk3l Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2010 A ja mam kolejny problem. Mam obecnie 5870. Wrzuciłem sobie drugą sztukę i podłączyłem w CF :-) GPUz pokazuje Crossfire enabled. A wynik w Unigine dokładnie taki sam jak na jednej grafie. Dodam, że ogólnie Heaven skaluje się dobrze z SLI/CF. Afterburner też pokazywał użycie GPU2 0%. Co moze być przyczyną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2010 Instalowal ktos nowe catalisty? Ja zainstalowalem i pozmienialo mi troche kolory... np na glownej stronie ppc, kiedys szare zakladki teraz delikatnie wpadaja w fiolet. Tez to macie? o_O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2010 Kolega ma ATI 5870 Matrix. Próbował flashowac bios karty z execa podanego na stronie ATI i karte szlag trafił - nie działa. Próbowaliśmy flashowac karte z dosa atiflash -f -p 1 Asus.bin ale nie flasciach!e się. Wyskakuje komunikat: Cannot erase ROM Co zrobic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2010 Spróbować komendę bodajże "-unlockrom" czy coś takiego (powinien być spis w helpie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tachion Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2010 kkNd! temperatura kolorów się pobaw lub włącz EDID Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2010 juz sobie poradzilem poprzez obnizenie jasnosci w sterownikach ati :unsure: dziwne to troche. W monitorze podnoszenie czy obnizanie jasnosci nie powoduje przejscia szarego w fiolet... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2010 (edytowane) Przed rozpoczęciem należy mieć zainstalowane najnowsze sterowniki 10.10a http://support.amd.c...010aHotfix.aspx Stworzyłem plik .reg odblokowujący MLAA dla 5xxx. Plik powstał w oparci o zmodyfikowane .inf (http://www.forum-3dc...45&postcount=18) Testowane, u mnie działa. http://www.mediafire...jcatj2ld9cvpzip - musicie zmienić rozszerzenie na reg i uruchomić lub regedit->plik->importuj-> i wskazać ten plik -> po resecie komputera będzie działać. Zapasowy link na serwisie który nie zmienił rozszerzenia... MLAA_for_5xxx.reg ... at ul.to - Free File Hosting, Free Image Hosting, Free Music Hosting, Free Video Hosting, ... Plik jest stworzony dla windows 7 64bit. Dla innych systemów może działać, ale nie musi, bo nie wiem jakie tam są klucze. Jeżeli nie działa u was to piszcie, to jest 5min na zidentyfikowanie klucza i zmodyfikowanie pliku. Czy te sterowniki są dla wszystkich kart? Bo u mnie przy czystej instalacji nie mam sterownika do wyboru (tylko sam soft), a jak instaluje na 10.10 to jest sterownik na liście, ale pisze że aktualny już zainstalowany. To samo z 10.10c. Chciałem przetestować samo działanie tego MLAA, ale najwyraźniej mi nie dane. Edytowane 27 Października 2010 przez Harry Lloyd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2010 Hey, pusciłem Sapphire HD5750 (700/1150) z zegarami HD4770 (750/800) i przewaga tej pierwszej w 3d marku vantage 8659 do 7900. Wynika to pewnie z 2x wiekszej ilosci pamieci oraz o 12,5% wiekszej ilosci jednostek cieniujacych oraz teksturujacych. Mam natomiast pytanie, suwak GPU w AMD Override skonczył mi się na 870MHz, czym można ją wyżej podkręcić? Niby MSI Afterburner pozwala, ale mi cofa zegar do 870MHz. ;/ Help Vantage 10292 przy 870/1250MHz póki co. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2010 Jak to się ma do tematu o 5850/5870 ? EnableUnofficialOverclocking = 1 w cfg Afterburnera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4KET Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2010 Mam obecnie referenta 5850 od Sapphire i mam możliwość dołączenia drugiej takiej karty, tylko możliwe, że nie będzie to produkt Sapphire, lecz innego producenta, lecz ciągle referent. Czy utworzenie crossfire z takich kart graficznych na mojej płycie głównej jest możliwe? Planuję wymianę zasilacza również, ale sądzę, że 750W to minimum. Jak jeszcze jakieś testy macie np. 5850 CF vs 5970 to też mile widziane :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2010 Karty nie muszą być tego samego producenta. Linki do recenzji masz w 1 poście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2010 (edytowane) Do skasowania Edytowane 11 Grudnia 2010 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2010 Nowe Catalysty 10.12 dają zdrowego kopa HD5870: AMD Catalyst 10.12 Windows 7 Driver Analysis :: TweakTown USA Edition Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2010 ponad stuprocentowy kop minimalnych fps'ow w far cry 2 i +1000 pkt w vantage na 5870, kiedy serii 68xx praktycznie nic nie daly... ciekawe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2010 Może jakaś "Optymalizacja". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ojejku Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2010 (edytowane) Np w CSS czuć od razu.. jakby input lag-a nie było... ;) Naprawdę widoczna od razu, w końcu może się doczekaliśmy po roku sterów do 5870. Czy może mi ktoś powiedzieć jak zdjąć obudowę chłodzenia żeby dostać sie do radiatora zabudowanego ? Z moich wniosków (po przyjrzeniu się karty i zdjęć na necie) wynika, że tylko przez zdjęcie całego chłodzenia a następnie odkręcenia od spodu śrubek w celu zdjęcia pokrywy plastikowej. Czy nie będzie to groziło utracie gwarancji ? Edytowane 14 Grudnia 2010 przez ojejku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2010 Potwierdzam, od strony wewnetrznej sa jakies male srubki. Utraty gwarancji nie powinno byc, bo zadnych nalepek czy stickerow nie trzeba zrywac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuKeR Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2010 ciekawe kiedy naprawia AA =/ nie moge nic uruchomic z wlaczonym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2010 ponad stuprocentowy kop minimalnych fps'ow w far cry 2 i +1000 pkt w vantage na 5870, kiedy serii 68xx praktycznie nic nie daly... ciekawe Chyba źle na wykresiki popatrzyłeś, bo daleko do 100%, ale owszem ładnie. Najwyraźniej dla 6800 od razu były te optymalizacje, a dla 5800 dodali je teraz. Wątpie żeby poprawili wynik kosztem jakości obrazu, bo jaki sens robić to dla starych kart? Żeby je wyprzedać? Ew. mógł jakiś bug sie wkraść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2010 Mowilem o testach z wlaczonym anty aliasingiem. AMD Catalyst 10.12 Windows 7 Driver Analysis - Benchmarks - High Quality AA and AF and Final Thoughts :: TweakTown USA Edition Pytanie tylko czy dzialal... pojawiaja sie glosy, ze ludzie nie moga go w ogole wlaczyc w grach :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patrykovsky Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2010 Cze, mam takie pytanko; Czy odczuje jakiś wzrost wydajności przy karcie Radeon 5850 podkręcając swojego i5 750 do poziomu 3,7-3,8GHz? Pytam, bo nie wiem czy jest sens katowania procesora, jezeli nic mi to nie da? I czy możliwe jest, żeby i5 "ograniczał" kartę na tyle, żeby mieć spadki fpsów czy je po prostu zaniżać? Aktualnie wszystko mam na default. pzdr & thx za odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2010 (edytowane) Mowia, ze nie ma glupich pytan... ale sie myla ;) zalezy w co grasz. Do niektorych gier, opierajacych sie na procesorze w mniejszym stopniu w zupelnosci wystarczy c2d 2.5 ghz, a inne jak np bad company 2 beda przyspieszaly po przetaktowaniu i7 z 4 ghz na 4,5. W wiekszosci gier powinienes jednak poczuc roznice. Edytowane 16 Grudnia 2010 przez kkNd! 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patrykovsky Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2010 (edytowane) Mowia, ze nie ma glupich pytan... ale sie myla ;) zalezy w co grasz. Do niektorych gier, opierajacych sie na procesorze w mniejszym stopniu w zupelnosci wystarczy c2d 2.5 ghz, a inne jak np bad company 2 beda przyspieszaly po przetaktowaniu i7 z 4 ghz na 4,5. W wiekszosci gier powinienes jednak poczuc roznice. Ale ja sie pytam ogólnie, czy taki procesor jest w stanie w jakimkolwiek stopniu ograniczać grafikę... W co gram? GTAIV, NFSHP, COD4, AC. Co do tego i7 4,5 ghz to nie watpie, natomiast ja i7 nie mam i nie robie (i nie mam zamiaru robić) oc do 4,5GHz. Edytowane 16 Grudnia 2010 przez patrykovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2010 Skoro na lepszym procesorze podniesienie zegarow przynosi efekt, to myslalem, ze sam na to wpadniesz ;) Tak, u Ciebie tez bedzie lepiej =] 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ojejku Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2010 (edytowane) Potwierdzam, od strony wewnetrznej sa jakies male srubki. Utraty gwarancji nie powinno byc, bo zadnych nalepek czy stickerow nie trzeba zrywac. Dokładnie, dzisiaj się za to zabrałem. No nie wiem z tą gwarancją bo po śrubkach zawsze widać że były odkręcane... Pomijając to, to masakra żeby się dostać do radiatora, ah te dzisiejsze chłodzenia referencyjne. Chciałem oczywiście "odkurzyć" bo pewnie sie zebrało tam kurzu od czasu kupna, poza tym widać to było po temperaturach. Jak rozebrałem to spodziewałem się więcej "kurzu" ale i tak było trochę. Co mnie bardziej zdziwiło to praktycznie 0 pasty na GPU. Po całym zabiegu i nalożeniu świeżej pasty temperatury spadły mi o ~6-7 stopni. Ehh dosyć tych kurzów mam w radiatorach ;) czas na następne wakacje przesiąść się na wodę. Edytowane 18 Grudnia 2010 przez ojejku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2010 Czy 10.12 maja dalej buga z podkręcaniem karty, że takty nie spadają? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2010 czytalem ze juz w 10.11 to naprawili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2010 Na 10.11 nie sprawdzałem tego, ale na 10.12 już ten bug nie występuje :) przynajmniej w moim przypadku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ojejku Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 (edytowane) Ehhh i na 10.12 wróciły mi bsod-y, normalnie masakra. Często się zdarza jak komputer wchodzi w tryb idle i monitor się wyłącza. Wchodzę na forum ati i co widzę ? Proszę AMD Game Forums - 10.12 blue screen error problem . Masakra, zobaczcie ile ludzi ma ten sam problem :(. Nic się nie zmieniło :mur: Jak u Nvidi też są takie cyrki to przestane grać na kompie i kupię konsolę bo mnie ch.. już strzela od tych problemów z ATI. Edytowane 3 Stycznia 2011 przez ojejku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2011 @ojejku Na nv też jest coś podobnego, znaczy black screen głównie w serii 470, trochę w 460 i 480. W 570 tego nie doświadczyłem. Normalnie cuda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...