Colin_MC Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 (edytowane) No to tak srednio chyba ten Zalman daje rade - 70 w stresie to sporawo jak na nie boxowe chlodzenie. Primo - nie mam 20stopni w pokoju Secundo - wyniki w obudowie (a w niej wentylatory na min. np. 20cm -> 300rpm) a nie na "pajączka" Tertio - ustawione minimalne obroty (1300rpm jest ciszej niż w idle na referencie - "szczegół") No i na koniec - Furmark bardziej wygrzewa od Kombustora :) (różnica minimum 5 stopni). Aha - muszę jeszcze sprawdzić osiągi z tym "sexy" czerwonym metalem no i czy pasta się dobrze rozprowadziła na rdzeniu. Edytowane 30 Czerwca 2010 przez Colin_MC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 Furmark na referencie daje jakieś 90oC i odkurzacz w pokoju, także ten Zalmanik daje radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 W takim razie przepraszam, myslalem,z e 60 st C i wiecej nie powinno byc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 dziwnie male te temperatury w idle ;) na wodzie mi ponizej 37 stopni nie schodzi, nawet jak jest ~20 stopni w pokoju @Colin nie przesadzaj z tym referentem ;) w idle sa wzglednie ciche, czego nie mozna powiedziec o chyba zadnym wentylatorze puszczonym na 1000 rpm, nie mowiac o 1300 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 Ja na wodzie mam 30-33 - a w pokoju mam niestety cieplo bo jest strasznie maly.- tyle, ze moaj to 5850 - ale w idle chyba nie powinno to robic roznicy ;) Max w stresie mialem 47 st C.Sadze,z e na jesien jak sie zrobi chlodniej spokojnie 45 nie przekrocze w stresie i 30 w idle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colin_MC Opublikowano 1 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 @kkNd! - odnośnie idle. Takie same (33-34 stopnie) miałem przy Setsugenie (to co się działo w stressie to już inna historia :) ). Na referencie miałem 41-42stopnie, widocznie Twoje WC nie "robi szału" bez obciążenia (bo Z - nie wiem). A propos głośności - jak na standardowe chłodzenie - referent jest w porządku, ale naprawdę Zalman na minimum jak na moje ucho jest cichszy (jak podkręci się obroty to już aż tak różowo nie jest, żeby nie było :wink: ). W pokoju wczoraj miałem ciepło, 25 stopni - tak więc tak mało to to nie jest B-) (mniejsze temperatury w pomieszczeniu miałem przy testach Scythe). @Blackwhite - kręcisz to 5850? Max w stressie = furmark, czy gra? Wczoraj pograłem w Serious Sam FE HD i temp. nie przekroczyła 55 stopni (oczywiście min. rpm). Jak dla mnie - w porządku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4KET Opublikowano 1 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 Jaki to model tego chłodzenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 1 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 @Blackwhite - kręcisz to 5850? Max w stressie = furmark, czy gra? Wczoraj pograłem w Serious Sam FE HD i temp. nie przekroczyła 55 stopni (oczywiście min. rpm). Jak dla mnie - w porządku. Fakt, ze dzisiaj jest w miare chlodno i w pokoju mam 19 st C: Jak jest cieplo i mam 22-23 st C w pokoju osiagam 47 st C - w furmark ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 1 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 Accelero XTREME 5870 - tego produktu można się spodziewać w niedługim czasie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 1 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 (edytowane) Fakt, ze dzisiaj jest w miare chlodno i w pokoju mam 19 st C: Jak jest cieplo i mam 22-23 st C w pokoju osiagam 47 st C - w furmark ;) u mnie tez 47, niezaleznie czy w pokoju mam 25 stopni czy 30... troche to dziwne. Za to idle podchodzi pod 40... Edytowane 1 Lipca 2010 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colin_MC Opublikowano 1 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 @ Blackwhite/kkNd! - ja się jeszcze Zalman pobawię, mam w zanadrzu pewne pomysły na poprawę wydajności (która i tak w porównaniu do referencyjnego chłodzenia jest wg. mnie - dobra), no a wiadomo - WC to WC :wink: -=Yogi=- - w ciągu ok. 2 tygodni niby ma być, tak mi cooling i proline/zenfist pisał. Angela może wcześniej będzie miała (jak Zalmana). Tak czy owak - ja raczej nie będę kombinował. AC pewnie będzie kosztować 220-230zł, szkoda mi kasy na (ewentualną) poprawę o dosłownie kilka stopni. R4KET - Zalman VF3000A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 dziwnie male te temperatury w idle ;) na wodzie mi ponizej 37 stopni nie schodzi, nawet jak jest ~20 stopni w pokoju... Jaką masz temp wody? Bo wygląda to na niewydajną chłodnice albo zapowietrzoną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 1 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 Jaką masz temp wody? Bo wygląda to na niewydajną chłodnice albo zapowietrzoną. Teraz ~30 stopni, ale 28 w domu. Chlodnica moze byc zimna a na grafie trzyma ~40 stopni ;) Nvm, najwazniejsze, ze w stresie trzyma poziom. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 1 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 ATI 8.742 Win7/Vista x86/x64 - Guru3D.com Forums nowe stery, działają bezproblemowo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 Najlepszy na swiecie zestaw WC nie schlodzi zadnego GPU/CPU nizej niz +5 do temperatury otoczenia. Reszta to zle odczyty albo kiciaze ( ci co pociskaja kitu innym ) ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
i m p r o v i z e Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 Najlepszy na swiecie zestaw WC nie schlodzi zadnego GPU/CPU nizej niz +5 do temperatury otoczenia. Reszta to zle odczyty albo kiciaze ( ci co pociskaja kitu innym ) ;) 4x120 + delta 4000rpm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 4x120 + delta 4000rpm. może być i 20 delt 10000rpm a i tak nie zejdziesz poniżej temperatury otoczenia, do tego magistra nie trzeba, wystarczy 13latek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
i m p r o v i z e Opublikowano 3 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2010 (edytowane) może być i 20 delt 10000rpm a i tak nie zejdziesz poniżej temperatury otoczenia, do tego magistra nie trzeba, wystarczy 13latek Magistrze....A kto tu pisał o temp PONIZEJ TEMPERATURY OTOCZENIA? Najlepszy na swiecie zestaw WC nie schlodzi zadnego GPU/CPU nizej niz +5 do temperatury otoczenia. Reszta to zle odczyty albo kiciaze ( ci co pociskaja kitu innym ) ;) +5 DO TEMPERATURY OTOCZENIA. Pozwol, ze wytlumacze ci jak 13 latkowi z twojego posta, bo czytanie ze zrozumieniem leży. ambient: 30C. +5 DO TEMPERATURY OTOCZENIA: 35C. Tak, jak najbardziej 4x120 + delta 4k rpm to zrobi. Ogar Edytowane 3 Lipca 2010 przez i m p r o v i z e Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 4 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2010 Pytanie do tych, co mają FC-tki na swoich Radosławach: Opłaca się dokupić do 5850 tego backplate`a? O ile pamięci na odwrocie nie ma, to widziałem, że dużo osób je kupuje. Domyślam się, że poprawi to trochę docisk bloku i wygląd karty. Dużo pomoże ten backplate, jeśli chodzi o temperaturki? Mam nadzieję, że przy okazji wyprostuje trochę kartę, bo pod ciężarem bloku potrafią się nieźle wygiąć :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 4 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2010 (edytowane) Nie wiem jak z tempami bez bacplate bo nie testowalem, ale na pewno zrobi to dobrze karcie i nie bedzie wygieta. Niemniej jednak dotykajac bacplate nie jest ona nawet ciepla, wiec nei sadze, zeby pomagala w chlodzeniu karty. Mnie na pewno sie przydaje do schlodzenia NB :P Mam na niej postwiony wentyl 60mm co wieje na mostek ;) Edytowane 4 Lipca 2010 przez Blackwhite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 4 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2010 Backplate nie będzie ciepły, bo na odwrocie karty nie ma pamięci (do tego jest stworzony), głównie się rozchodzi raczej o sam docisk bloku, co powinno się choć trochę przełożyć na temperaturki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 4 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2010 (edytowane) Niestety Jak pisalem, nie mam pojecia - od razu posadzilem bacplate. A o tym, ze mimo tego iz nie ma pamieci na odwrocie karty ludzie pisali,ze bacplate odprowadza cieplo i bo czuc jak sie paluchem dotknie.Niby teoretycznie mozliwe, bo karat wydziela jakies tam ilosci ciepla. Ja generalnie kupilem to, zeby karta byla prosta i blok sie rowno dopasowal - chyba spelnia zadanie bo tempy mam super :) jakie sa u Ciebie? Edytowane 4 Lipca 2010 przez Blackwhite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 4 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2010 A tego jeszcze nie wiem :P Nie mam czasu zmontować układu :mur: Jeszcze muszę zamierzone testy zrobić, ale to poczekam, zamówię backplate i wtedy zacznę się bawić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 4 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2010 Ja tam dotykalem gornej czesci karty i jest chlodna. Backplate to raczej ochrona przed uszkodzeniami mechanicznymi pcb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 5 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2010 A ile ten backplate waży? Ja mam jakoś bez back plate i karta sama w sobie się nie wygina raczej jest gorzej z wyginaniem przy slocie i przy śledziu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 5 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2010 Pewnie ze 100gram :) (125g z opakowaniem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwscore Opublikowano 5 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2010 mowa chyba o 5850? bo moja 5870 z blackplate EK ładnie się grzeje od spodu przy kilku godz graniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 5 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2010 Czy blok od 5850 bedzie pasowal na 5870? Mowa o EK FC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 6 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2010 Prawdopodobnie nie. Z tego co słyszałem, to różnią się wyfrezowaniem pod sekcję zasilania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 6 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2010 (edytowane) Przymierzam się do zakupu radeona hd5850. Karta będzie działać na sprzęcie z podpisu lecz mam obawy odnośnie zasilacza. Jest to chieftec gps400W i chciałbym dowiedzieć się czy wraz z wymianą karty będę zmuszony do wymiany zasilacza. Nie ukrywam że planuje spore oc karty. Jakieś rady? Na co ew. wymienić zasilacz? Czy ten proponowany z zestawów (BeQuiet PurePower L7 430W) wystarczy? Edytowane 6 Lipca 2010 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...