Luks1617 Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2009 Witam. Mam dylemat zamierzam kupić phenoma II x2 550(odblokowane rdzenie) lub x4 945 95w to zależy ile zostanie mi pieniędzy. W związku tym potrzebna mi płyta główna przeczytałem wiele recenzji i zdecydowałem się na takie: 1.GIGABYTE GA-MA770T-UD3P 2.Asus M4A785TD-V Evo 3.GIGABYTE GA-MA785GT-UD3H Zależy mi na: 1. OC, chciałbym wyciągnąć minimum 3.8 z phenoma. 2. dobrze by było żeby były 2 pcie, chciałbym dołożyć starego geforca 8600 jak akcelerator. 3. Integra by się przydała. 4. Jakiś express gate czy coś takiego. 5. Jakiś lepszy kodek dźwięku niż 888 6. Najlepiej chipset 785( ma dekodowanie filmów) Wygląda to tak, że ideałem by był asus ale on ma jedną zasadniczą wadę, słabe oc a na tym mi najbardziej zależy. Jest jakaś płyta która ma w sobie wszystkie cechy ma których mi zależy ? cena do 350. Z góry dziękuje za rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2009 ASRock M3A785GXH/128M, nie ma express gate, ale jest Instant Boot - ja twierdzę że to jedna wielka ściema, inni że przydatna rzecz. W każdym bądź razie prawie niczym nie rózni się to od windowsowego uśpienia i hibernacji. No i dźwiękówka nie jest najwyższych lotów ale coś tam zagra ;) A tak nawiasem - chcesz korzystać z integry i dołożyć GF8600 jak akcelerator fizyki?? Bo tak to odbieram czytając Twój post. Ten GF jest sporo wydajniejszy i nie będzie to miało żadnego sensu. Jeżeli jednak bierzesz oddzielną kartę od ATI to integra Ci się nie przyda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość NuCore Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2009 Raczej z dokładaniem tego 8600 dałbym sobie spokój ponieważ do liczenia fizyki, ta karta będzie zasłaba, a nowe tytuły nie bedą mniej, tylko coraz bardziej wymagające. Jeśli zaś chcesz mieć lepszy dźwięk zainwestuj z zcasem w osobną kartę, a do tego czasu działaj na czyms pokroju ALC888. Tak więc proponuje pozostac przy opcji GB i płycie na 770'tce. Ma swietne OC jak za tą cenę, a kase która zostanie po jej zakupie dołożysz do karty dżwiękowej np.: http://www.camino.pl/opis.php3?ID=32091 (najtańsza nie jest, ale oferuje sprzętowe wsparcie dla efektów dźwiękowych w grach w viscie/7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luks1617 Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2009 (edytowane) 8600gf żeby mieć physx a integra do oglądania filmów, do grania w starsze gry, jako sprzętowy dekoder filmów i posiada jakieś tam technologie poprawiające obraz. Właśnie czytałem, że asus którego wymieniłem w pierwszym poście po uaktualnieniu biosu ma dużo lepsze OC. Może ktoś to potwierdzić ?? Edytowane 18 Października 2009 przez Luks1617 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2009 Po co Ci PhysX przy integrze? Kompletnie nic to nie da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pdamiank Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2009 W tym Asusie był problem z tym, że brak był regulacji mnożnika CPU-NB i HT dochodziło chyba tylko do 235MHz. Wyszedł nowy bios, który poprawia OC, ale czy akurat to poprawili?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luks1617 Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2009 Mam radeona 4890. Właśnie chcę się dowiedzieć czy OC na tej płycie jest już znośne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2009 W tym Asusie był problem z tym, że brak był regulacji mnożnika CPU-NB i HT dochodziło chyba tylko do 235MHz. Wyszedł nowy bios, który poprawia OC, ale czy akurat to poprawili??Poprawili. Bardziej mnie jednak interesuje to, jak wygląda wsparcie dla pamięci 1600 MHz. No i czy płyta nie robi psikusów z mnożnikiem 4x :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luks1617 Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2009 Poprawili. Bardziej mnie jednak interesuje to, jak wygląda wsparcie dla pamięci 1600 MHz. No i czy płyta nie robi psikusów z mnożnikiem 4x :). Jak poprawili OC to dobrze. Wsparcie dla pamięci 1600 kiedyś poprawią a ja na teraz kupię 2gb 1333 cl9 goodrama, a wraz z przypływem gotówki wymienię te ramy na jakieś porządniejsze. O co chodzi z tymi psikusami z mnożnikiem 4x ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pdamiank Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 Zastanawia mnie tylko czy Mugen 2 wejdzie na tego Asusa bez problemów?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 O co chodzi z tymi psikusami z mnożnikiem 4x ??Niektóre modele ASUS-a (na pewno M4A77TD PRO i M4A79T Deluxe na niektórych BIOS-ach) przy dużym obciążeniu zmniejszają mnożnik do 4x. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 Mam radeona 4890. Właśnie chcę się dowiedzieć czy OC na tej płycie jest już znośne. No to po co Ci integra? Ten Radeon ma wszystko to co ta integra. Weź GB GA-MA770T-UD3P, płyta świetna z bardzo dobrym OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość NuCore Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 Dokładnie, skoro masz radka 4890, zapomnij o integrze. Tak jak pisałem Giguś z 770'tka + za jakiś czas karta pokroju Xonar'a i to będzie najlepsza opcja;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luks1617 Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 Zrozumiałem, czyli integra i konfiguracja radeon+geforce dla physx się nieopłaca. Czy te technologie pure video hd/asus splendid, poprawiają znacząco obraz ?. Asus naprawdę jest gorszy w OC? większe zaufanie mam do tej firmy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 Raczej gorszy nie będzie, ale problemem w tych asusach jest to o czym wspomniał luk1999, czyli po oc przy obciążeniu zmniejszają taktowania procka. Odpowiada za to jakiś czujnik przy sekcji zasilania z tego co wiem. Na starszych biosach nie było regulacji mnożnika NB przez co OC max do 230/240HTT a dalej mnożnikiem albo wcale. Ogólnie to Asus robi płyty dobre, ale niedopracowane i je powoli poprawia. Ja bym brał GB i niczym się nie martwił, płyta jest sprawdzona, ma mocną sekcję zasilania i na pewno poradzi sobie z bardzo wysokim OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pdamiank Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2009 A wiadomo coś o XTD EVO, czy robi takie psikusy??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...