Skocz do zawartości
dualdragon

Jaka Karta Wifi Pci + Antena Aby Złapać Sygnał Odległy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Postanowiłem poradzić się was poniewaz sam niewiele konkretow znalazłem wzgledem planowanego przedsięwzięcia .

Studjuje na Politechnice Wrocławskiej i jednocześnie zamieszkuje jej okolice , postanowiłem "złapać" ogólnodostepny sygnał internetowy zapewniany przez uczelnie . Dzięki próbą z użyciem laptopów (kilku znajomych) wiem ze sygnał dociera jednak jego jakors jest zmienna , raz jest nieskazitelny innym razem co chwila rozłacza a niejednokrotnie zeby złapać go trzeba ( nie śmiejcie sie ) otworzyć okno .

Moje pytanie brzm jaką karte oraz odpowiednią do niej antene polecacie zeby zyskac pewnosc iz sygnał będzie stały i nadawał sie do użytku .

Zastanawiam się nad TP-link WN551G + antena dookólna 12dB

Czy sądzicie ze się sprawdzi ?

Czy warto wydawać czy to zbyt niepewne ?

Odległość od uczelni jest spora jednak laptopy jak pisałem łączą sie ( nigdzie nieznalazłem informacji dotyczacych mocy kart wifi w nich )

Serdecznie dziekuje za zainteresowanie i ewentualną pomoc i niezmiernie przepraszam za uchybienia to moj pierwszy post .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem ci tak jest sygnał jest słaby i do tego zmienny moze pochodzic on z odbić od budynków/ metalowych scian itp...

Czy masz widocznosc optyczna z nadajnikiem ? Jesli nie to znaczy ze lecisz na odbiciu.

W takich przypadkach tylko antena kierunkowa da rade lub panel.

Odpal program netstumbler i podaj srednia siłę sygnału.

Karta Tp-linka jest ok ale PATYK o zysku energetycznym 12dbi to bałbym brac do reki w rekawicach azbestowych...( tłumaczyłem to kilka tematów temu ... )

Wolał bym juz ten panel kierunkowy NETUS 10dbi

Podaj mi szacowana odległosc od szkoły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemoge jednoznacznie okreslic tego poniewaz uczelnia ma sporo nadajnikow na terenie kampusu wprost go niewidze , otoczenie to rozne budynki a sygnał jest łapany na wyzszym pietrze , odległość to jakies 200-250 m lini prostej ?

Na parterze sygnału niema totez niemoge laptopem zwłaszcza bez anteny zewnatrznej lawirowac szukajac kierunku , zaś u mnie sygnał jest tylko w jednym miejscu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli oznacza to ze łapiesz sygnał z odbicia... w tym przypadku link moze nie byc stabilny.

Jesli miałbys mozliwosc wystawinia "rury" za okno szanse wzrastaja.

Panel na szersza wiazke niz Yagi-uda.Wiec Yagi mogła by tu wiecej pomoc tylko czy masz mozliwosc wystawniena jej za okno ( montaż na scianie budynku)

Pojad mi przy jakiej prędkosci łaczy ci sie siec...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi