Skocz do zawartości
Shifter

WD 40 Gb 7200

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem dzisiaj twardy dysk Western Digital 40 gb 7200 obrotow.

No i wszystko bylo by dobrze gdyby nie to, ze nie dziala :?

Mam plyte głowna Shuttle Hot 661/p, procek PII 350@466. Facet w sklepie powiedzial tylko ze dysk moze byc czytany jako 32 Gb bo ATA jest najprawdopodoniej 33 ( ja nie wiem bo nie gdzies instrukcje zgubilem).

Probowalem na jednej i drugiej tasmie, zmienialem jumper jak tylko sie da. Chcialem rowniez upgradowac BIOS ale wyskakuje mi takie cos " Fail - Due to EMM386 or QEMM ".

Nie znam sie na tym, ale ostanio montowalem sobie nagrywarke LG 32 i wszytko ladnie chodzi. Bardzo prosze o pomoc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk powinien miec procz 3 standardowych jumperkow [MA,SL,CS] takze jumper limitujacy pojemnosc dysku do 32gb. Jesli dysk mialby byc widziany jako 40gb podejrzewam, ze przydalby sie upgrade biosu - o ile jakies nowsze daja taka mozliwosc przy tej plycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec jest tak:

Faktycznie twoja płyta moze nie widzieć dysku 40gb (ale nie dlatego ze jest ata 33... pan w sklepie chyba nie wie o czym mowi. po drugie masz płytke na BX440 wiec mozesz tam miec juz UDMA 66.)

Przestaw dysk na 32Gb (musisz miec opis na dysku jak ustawic zworki - cos w stylu "Master 32 GB clip").

Ewentualnie zrob jednak ten upgrade biosu (z tego co widziałem na stronie Shuttle udostepnia ich kilka). Jesli masz z tym problem to zajrzyj do FAQ... powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam jakiego acorpa na BX i dzięki nowemu biosowi (facet z allegro przerabia biosy) płyta widzi nawet 120 GB dyski. więc nowy bios powinien rozwiązać problem. na bx były ata 33 i ata 66 więc to różnie może być ale ata 33 co najwyżej ograniczałoby transfer ale na pewno nie pojemnośc dysku.

najpierw bios, później się martw jak nie pomoże. a lookałeś na nowszym kompie ? może dysk jest nietegez a nie płyta. jak masz gdzie to sprawdź dysk na nowszym kompie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...