Shifter Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Kupilem dzisiaj twardy dysk Western Digital 40 gb 7200 obrotow. No i wszystko bylo by dobrze gdyby nie to, ze nie dziala :? Mam plyte głowna Shuttle Hot 661/p, procek PII 350@466. Facet w sklepie powiedzial tylko ze dysk moze byc czytany jako 32 Gb bo ATA jest najprawdopodoniej 33 ( ja nie wiem bo nie gdzies instrukcje zgubilem). Probowalem na jednej i drugiej tasmie, zmienialem jumper jak tylko sie da. Chcialem rowniez upgradowac BIOS ale wyskakuje mi takie cos " Fail - Due to EMM386 or QEMM ". Nie znam sie na tym, ale ostanio montowalem sobie nagrywarke LG 32 i wszytko ladnie chodzi. Bardzo prosze o pomoc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VILQ Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Dysk powinien miec procz 3 standardowych jumperkow [MA,SL,CS] takze jumper limitujacy pojemnosc dysku do 32gb. Jesli dysk mialby byc widziany jako 40gb podejrzewam, ze przydalby sie upgrade biosu - o ile jakies nowsze daja taka mozliwosc przy tej plycie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinos Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 a sproboj go podlaczyc samego i jako cable select.... i podaj wszystkie napędy i dyski jakie masz to sie jakos ustali to 3ba zrobic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob_e Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 wiec jest tak: Faktycznie twoja płyta moze nie widzieć dysku 40gb (ale nie dlatego ze jest ata 33... pan w sklepie chyba nie wie o czym mowi. po drugie masz płytke na BX440 wiec mozesz tam miec juz UDMA 66.) Przestaw dysk na 32Gb (musisz miec opis na dysku jak ustawic zworki - cos w stylu "Master 32 GB clip"). Ewentualnie zrob jednak ten upgrade biosu (z tego co widziałem na stronie Shuttle udostepnia ich kilka). Jesli masz z tym problem to zajrzyj do FAQ... powodzenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 ja mam jakiego acorpa na BX i dzięki nowemu biosowi (facet z allegro przerabia biosy) płyta widzi nawet 120 GB dyski. więc nowy bios powinien rozwiązać problem. na bx były ata 33 i ata 66 więc to różnie może być ale ata 33 co najwyżej ograniczałoby transfer ale na pewno nie pojemnośc dysku. najpierw bios, później się martw jak nie pomoże. a lookałeś na nowszym kompie ? może dysk jest nietegez a nie płyta. jak masz gdzie to sprawdź dysk na nowszym kompie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shifter Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Moglibyscie dac jakiegos linka ( jakos nie moge nic znalesc :( ) do FAQu jak ten BIOS zainstalowac, bo w DOSie jak wlanczam AWDFlash to wyskakuje, jak wyzej pisalem, "Fail - Due to EMM386 or QEMM" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shifter Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Mam juz nowy BIOS ktory wykrywa mi dysk (norlmanie- 40 gb), ale... w windowsie go wogole nie widac :evil: Ide dalej rozkminiac :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ct1 Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Zainstalowales partycje i sformatowales?!? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shifter Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Hehe, chyba juz wszystko dziala, dziekuje wszystkim za pomoc :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...