Skocz do zawartości
DarkMind

Jaka Pamieć 4gb Lub 8gb Pod Windows 7 64bit

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od dluzszego czasu przymierzalem sie do zalozenia tego tematu, czytalem rozne tematy na forum.

niedlugo zamierzam zmienic system z mojego wysluzonego Xp na Win 7.

pamieci jakie mam w tej chwili sa takie jak w podpisie, chcialbym kupic pamieci 4gb lub nawet 8gb i system 64bitowy.

zastanawiam sie nad pamieciami:

4GB 2x2 OCZ dual DDR2 1066MHz Reaper HPC HEATPIPE

tylko w instrukcji do mojej plyty napisane jest:

"4 x DIMM, max 8GB, DDR2* 1066/800/667Mhz

non-ECC, un-buffered memory

Dual channel memory architecture

*The chipset officialy supports the memory frequency up to DDR2 800MHz.

Tuned by the ASUS Super Memspeed Technology, this motherboard natively supports up to DDR2 1066MHz."

nie bardzo rozumiem o co chodzi z natively supports.

czy pamieci 1066MHz poleca na mojej plycie czy bedzie problem?

czy moze jakies inne pamieci lepiej pasuja do mojej plyty glownej?

Wiem ze polecane sa goodramy, ale jakos jestem uprzedzony do tej firmy, nie wiem czemu bo nie mialem z ich pamieciami do czynienia, ale nie kojarza mi sie z niczym solidnym.

czy moj wybor jest dobry? czy jest cos ciekawszego, lepszeg do mojej konfiguracji komputera?

jesli chodzi o o/c fanem nie jestem ale nie mam nic przeciwko zeby troszke wszystko podniesc do gory, jesli mozna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8gb choć raczej przy tej karcie graficznej ich nie wykorzystasz, goodramom spokojnie możesz zaufać, sam z pewną taką nieśmiałością kupowałem swoje i są bardzo ok, seria pro jest bardzo solidnie wykonana

na poczatek kupilbym pewnie 4gb za jakis czas kolejne takie same.

tylko kwestia tego czy 1066 czy wolniejsze do mojej plyty

i czy te ktore wybralem moga byc?

czy jednak zdecydowanie np goodramy lepsze lub inne jakies.

a grafike po jakims czasie mozna zmienic ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak kupujesz ramy to najlepiej docelowo tyle ile ma być za jednym razem, producenci teraz czesto zmieniają kostki na modułach i poźniej są problemy z pracą w dualu

o tym przyznam ze nie pomyslalem wiec dzieki za info.

jakby ktos jeszcze mogl odpowiedziec na reszte moich pytan z pierwszego postu i podac jakies kolejne przyklady ramow o ile te moje nie sa dobre to bylbym wdzieczny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pleciłbym ramy Corsair z moich dośwadczeń KLIK bardzo fajne. Mam Win 7 64bit. Myślę że będą działać dobrze na Twojej płycie. Jak ptys napisał kupić raz,a nie później kombinować " kurcze mogłem lepiej kupić odrazu 8gb " :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pleciłbym ramy Corsair z moich dośwadczeń KLIK bardzo fajne. Mam Win 7 64bit. Myślę że będą działać dobrze na Twojej płycie. Jak ptys napisał kupić raz,a nie później kombinować " kurcze mogłem lepiej kupić odrazu 8gb " :)

Widzialem gdzies podobne do twoich ramy ale sa sporo drozsze ponad 400zl, chociaz nie byly identyczne, jak wpisalem dokladnie nazwe twoich ramkow to samo google, niewiele pokazalo.

najbardziej jednak nadal interesuje mnie czy jest sens i i czy warto kupowac pamieci: 1066MHz - czy moja plyta sobie z nimi poradzi i czy bedzie widoczny wzrost wydajnosci (zalozmy ze za jakis czas zmienie grafike jesli ona mialaby hamowac cokolwiek)

czy moze zostac przy pamieciach: 800Mhz - ta kwestia mnie najbardziej zastanawia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najbardziej jednak nadal interesuje mnie czy jest sens i i czy warto kupowac pamieci: 1066MHz - czy moja plyta sobie z nimi poradzi i czy bedzie widoczny wzrost wydajnosci (zalozmy ze za jakis czas zmienie grafike jesli ona mialaby hamowac cokolwiek)

czy moze zostac przy pamieciach: 800Mhz - ta kwestia mnie najbardziej zastanawia.

Obawiam się że będziesz miał problemy z wogóle działaniem 8Gb a nie z jakimi kostkami ;) U mnie na starej P5K Deluxe tylko 6Gb widziało - przy 8gb nawet nie chciał się post screen pokazać....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8gb choć raczej przy tej karcie graficznej ich nie wykorzystasz, goodramom spokojnie możesz zaufać, sam z pewną taką nieśmiałością kupowałem swoje i są bardzo ok, seria pro jest bardzo solidnie wykonana

Co ma karta graficzna do ilosci kupowanej pamieci?

Ja polecam 4x2 od goodrama ale PRO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ma karta graficzna do ilosci kupowanej pamieci?

8gb choć raczej przy tej karcie graficznej ich nie wykorzystasz (...)

nie wiem, byc moze jakies waskie gardlo wydajnosci, jesli slaba karta to moze np w grach ramy sie nie popisza, mowie tylko to co napisano mi wczesniej:P

gram w sumie rzadko ale sie zdarza.

Obawiam się że będziesz miał problemy z wogóle działaniem 8Gb a nie z jakimi kostkami icon_wink2.gif U mnie na starej P5K Deluxe tylko 6Gb widziało - przy 8gb nawet nie chciał się post screen pokazać....

to teraz mnie zmartwiles. moze popytam ludzi w temacie o mojej plycie jakie maja ramy.

zastanawam sie w takim razie czy nadal kombinowac z nowymi pamieciami czy moze dokupic 4GB takich co juz mam i cieszyc sie 6GB ramu.

nadal nikt mi nie powiedzial czy jesli sie zdecyduje na 4GB, 6GB czy 8GB, to czy moga byc to 1066MHz czy musza byc 800MHz.

czy te szybsze pojda na mojej plycie? nie wazne juz czy 4GB czy 8GBB.

czy moze wzrost wydajnosci bedzie tak nikly ze w ogole nie ma sensu kombinowac z tymi szybszymi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku płyt ASUSa musisz sprawdzić listę pamięci które płyta bez bólu obsłuży (lista na support.asus.com), jeżeli znajdziesz tam kit 4x2GB to nie widzę przeszkód. Warto również sprawdzić czy bios masz najnowszy.

Mój maximus bardzo nie lubil się z pamięciami mushkina 4x1GB 1066MHz i ciągle fochy strzelał.

Kupiłem 4x2GB Adaty 800+ i od razu inna bajka, ładnie się podkręciły i zero problemów z kompatybilnością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku płyt ASUSa musisz sprawdzić listę pamięci które płyta bez bólu obsłuży (lista na support.asus.com), jeżeli znajdziesz tam kit 4x2GB to nie widzę przeszkód. Warto również sprawdzić czy bios masz najnowszy.

Mój maximus bardzo nie lubil się z pamięciami mushkina 4x1GB 1066MHz i ciągle fochy strzelał.

Kupiłem 4x2GB Adaty 800+ i od razu inna bajka, ładnie się podkręciły i zero problemów z kompatybilnością.

dzieki za odpowiedz szybka i dobry pomysl z ta lista, tylko czy moglbys mnie lekko naprowadzic gdzie ta lista jest na stronie asusa lub jakis link?

bo szukam juz dluzszy czas i znalezc nie moge, dogrzebalem sie do specyfikacji plyty, opisu plyty, opisu procesorow do tej plyty a ramu znalezc nie moge :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli jeszcze nie znalazles to masz tutaj:

http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=dFAMIWrZWGgB1GuJ

Zakladka download -> wybor systemu -> qualified vendor list.

A co do ramu to sam bede jakos dzis/jutro wrzucal 8gb axeram 1066+ do p5k-e z q9550 - jak nie zapomne to dam znac jak dziala ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli jeszcze nie znalazles to masz tutaj:

http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=dFAMIWrZWGgB1GuJ

Zakladka download -> wybor systemu -> qualified vendor list.

A co do ramu to sam bede jakos dzis/jutro wrzucal 8gb axeram 1066+ do p5k-e z q9550 - jak nie zapomne to dam znac jak dziala ;)

dzieki za info, dogrzebalem sie do podobnego pliku ale bylem pewny ze to jakis stary bo jakos malutko tych pamieci tam jest, z 800MHz nawet zadnych OCZ nie ma, nie mowiac juz o ekstra krotkiej liscie pamieci 1066MHz.

koniecznie napisz jak ci dzialaja te nowe pamietki na plycie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec przy 2.05 v biegaja na okolo 1080mhz 5-5-5-15 przy 8 gb. Dalsze podnoszenie napiecia juz raczej nic nie daje. Jest za to problem z temperaturami. Z bezposrednim nawiewem na nb i ram prime95 chodzi pare godzin, jak wylacze ten dodatkowy wentylator to sie wysypuje po paru minutach :/ I to w budzie cm-690 z 5 wentylami :| Nie wiem czy to kwestia ram'ow bo na kingstonach 800mhz nb tez sie strasznie grzal. Stawiam, ze p35 w tym asusie poprostu slabo sobie daje rade z taka iloscia wysoko taktowanej pamieci. Co smieszniejsze napiecie na nb (wraz z reszta napiec oprocz vcpu i vdimm) na najnizszym poziomie z biosu. Jak chcesz screeny to moge wrzucic jakos pod koniec tygodnia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi