Piterix Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 (edytowane) Witam, Dawno mnie tu nie było ;-) Tzn. zaglądam na stronę główną czytam conieco ale na forum już dawno nie byłem... Moje WC chodzi sobie spokojnie bez awarji już któryś kolejny rok... nawet wody nie dolewam ;-) No ale wychodzą nowe gry... niby jeszcze wszystko super chodzi, ale - tu i tam jakaś przycinka się zdarzy... Dlatego piszę do WAS bo się ZNACIE, czy wymieniać procka i płytę - a jeśli tak to czy pakować się w i7 czy może i5 wystarczy i ddr 2 a nie 3. Planuję zmianę karty graficznej na nowego Radka 5870 i to zrobię - tylko czy powinienem też wymieić proca i płytę ?? Proc mi się kręci w porywach do 4 Ghz, kompa używam do netu i gier. EDIT: Przesiadam się teraz z XP 32bit na Windows 7 64 bit. - dlatego pytam - bo jak po przesiadce zmienię płytę - to znowu będę musiał system kupić.... Edytowane 19 Października 2009 przez Piterix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 narazie sobie zostaw ten procek co masz jest dobry , a szczegolnie z jest podkrecony do 3,6 a mowisze ze moze nawet 4 GHz ;) a grafe bym wziol 5850 bo jest tylko troche gorsza a roznica w cenie duza , a takze ladnie sie podkreca ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 (edytowane) Zastanawiałem się nad 5850 ale... różnica to ok 400 czyli niewielka... a ceny kart teraz są i tak mega niskie 1400 za nasilniejszą katrtę na rynku - to tylko kupować - ja za swoją dałem 2400 w dniu premiery... ale i służyła ładnych kilka lat - do dzisiaj nie jest źle - radzi sobie super - tylko czasem mam przycinkę... a w kwestji komfortu gry nie lubię kompromisów ;-) Edit: Pozatym, kręcenie tej karty powoduje utratę oszczędności energii, nie żeby mi tam szczególnie zależało - ale jednak docelwo te 400 się w ten sposób zwróci... Z drugiej strony - podkręcać bym jej teraz nie musiał... Edytowane 19 Października 2009 przez Piterix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 dla jednych to tylko a dla drugich az 400 pln ;) 1000 a 1400 to roznica 40 % wiec nie mala , jak Tobie nie szkoda to mozesz wziąć tego 5870 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 Masz rację - różnica 40%. Nie dyskutuję z faktami - bardziej opłacalny jest zakup 5850. Kupię i tak 5870... Ale mnie interesuje kwestia procka płyty i RAMu. BO na kartę to już się zdecydowałem - a moja płyta ma PCI express x 1 a nie x 2 i wiem że nie ma to znaczenia, ma też tylko 1xPCI express a nie 2X - więc efekty fizyki stoją pod znakiem zapytania - a mógłbym zostawić sobie tą kartę... nie wiem jak to działa - że 2 różne karty sobie siedzą w kompie - ale wyczytałem na PurePC (dawnym Tweaku ;-) ) żeby sobie zostawić 9800 do fizyki... Jakby ktoś mi mogł to wyjaśnić - to będę wdzieczny... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 Procek jest dosc dobry i na pewno wystarczy Ci na kolejne kilka lat , ramu tez masz wystarczajaco bo az 4 GB ;) a co do PhysX to ja nie wiem , ale ogolni to podchodze do tego bardzo sceptycznie . Jest mozliwosc uzywania karty nvidia do physx przy zmodowanych sterownikach o ile sie nie myle . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venat0r Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 (edytowane) @Piterix raczej 4x a nie 2 :) na egieldzie jest tescik tak apropo GF9800 jako karta fizyki na win7 raczej nie bedzie dzialac bo nie ma sterownikow sa tylko do XP jezeli sie nie myle. Edytowane 19 Października 2009 przez venat0r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1KroPek1 Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 będziesz sprzedawał 8800GTX ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 Piterix Spoko sprzet Ci powinien styknac na kolejny rok ,po zmianie grafy rzecz jasna taki Radzio 5870 pewnie by byl jak w morde strzelil ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 1KroPek1 - tak będę sprzedawał 8800 GTX z blokiem wodnym i oryginalnym nigdy nie używanym chłodzeniem. Dziękuję wszystkim za pomoc - zostaję przy obecnej płycie, procku i pamięciach, spokojnie zainstaluję windę nr 7 i na gwiadkę sprawię sobie nowego radka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...