Skocz do zawartości
Eminey

Odzyskiwanie Zaszyfrowanych Plikow

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Problem wyglada tak, ze zaszyfrowalem sobie pewnie pliki. Pozniej reistalowalem system. Niestety nie moge teraz nic zrobic(a chcialem skopiowac), bo wyskakuje komunikat:

"Nie mozna skopiowac nazwa_pliku: odmowa dostepu.

Sprawdz czy dysk nie jest zapelniony lub choniony przed zapisem oraz czy plik nie jest aktualnie uzywany"

Wszedlem to systemu awaryjnego i dalem dostep do wybranych plikow wszystkim(najpierw calego folderu i dalem, zeby dotyczylo podfolderow, a pozniej kazdego pliku z osobna) - nie pomoglo

Odznaczylem w widok, opcje folderow uzyj prostego udostepniania plikow, we wlasciwosci -> zaawansowane odznaczylem "szyfruj zawartosc zeby zabezpieczyc dane" i wyskoczylo mi:

"Wystapil blad podczas stosowania atrybutow do pliku:

>Tu sciezka i nazwa<

Odmowa dostepu.

Na marginesie dodam, ze w opcje plikow->widok mam zaznaczone "pokaz zaszyfrowane lub skompresowane pliki NTFS w kolorze", takze pliki o ktorych mowa maja nazwy na zielono(a nie jak reszta na czarno)

Bardzo chcialbym odzyskac te pliki(a nie usuwac!)

Z gory dzieki za pomoc

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj softu o nazwie "Advanced EFS Data Recovery" z firmy Elcomsoft, powinno pomóc.

Wlasnie sciagnalem ten program, przeszukalem dyski, zrobilem scanowanie przez sektory i wyszukalo mi jakiestam hasla.

Niestety jak probowalem odszyfrowac pliki (decrypt) zadnego sie nie udalo :/

(tak jak pisalem zreszta w poprzednim poscie)

Chyba, ze da sie to zrobic w tym programie jeszcze inaczej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie programy typu EFS Recovery przydają się w sytuacji uszkodzenia systemu, kiedy np. system nie staruje. Do deszyfrowania plików wymagana jest instancja sytemu, gdzie jest certyfikat. Natomiast kiedy systemu nie ma, to nie ma też co odzyskiwać. Bruteforcerów ani tajemnych trików do EFS się nie używa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz zapomnieć o odzyskaniu danych, kiedyś miałem identyczną sytuację. Klient przyniósł kompa do przeinstalowania systemu, nic nie powiedział o zaszyfrowanym katalogu na innej partycji. Po miesiącu przychodzi że nie ma dostępu do tych danych. Siedziałem tydzień żeby to naprawić. Bez certyfikatu odtworzenie ich jest po prostu nie możliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi