Eminey Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 Witam Problem wyglada tak, ze zaszyfrowalem sobie pewnie pliki. Pozniej reistalowalem system. Niestety nie moge teraz nic zrobic(a chcialem skopiowac), bo wyskakuje komunikat: "Nie mozna skopiowac nazwa_pliku: odmowa dostepu. Sprawdz czy dysk nie jest zapelniony lub choniony przed zapisem oraz czy plik nie jest aktualnie uzywany" Wszedlem to systemu awaryjnego i dalem dostep do wybranych plikow wszystkim(najpierw calego folderu i dalem, zeby dotyczylo podfolderow, a pozniej kazdego pliku z osobna) - nie pomoglo Odznaczylem w widok, opcje folderow uzyj prostego udostepniania plikow, we wlasciwosci -> zaawansowane odznaczylem "szyfruj zawartosc zeby zabezpieczyc dane" i wyskoczylo mi: "Wystapil blad podczas stosowania atrybutow do pliku: >Tu sciezka i nazwa< Odmowa dostepu. Na marginesie dodam, ze w opcje plikow->widok mam zaznaczone "pokaz zaszyfrowane lub skompresowane pliki NTFS w kolorze", takze pliki o ktorych mowa maja nazwy na zielono(a nie jak reszta na czarno) Bardzo chcialbym odzyskac te pliki(a nie usuwac!) Z gory dzieki za pomoc Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 To trzeba było o tym pomyslec przed reinstalacją eksportując odpowiedni certyfikat. Wrzuć w google EFS Recovery. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eminey Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 Musialem szybko zrobic formata, a nie przewidzialem, ze cos takiego sie stanie :sad: Przeszulal 42kk plikow w poszukiwaniu hasel i: "Resoults 0 (of 210 found encrypted files can be decrypted Try to scan other disc(s) for keys" Chyba, ze zle tego uzywam :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 Poszukaj softu o nazwie "Advanced EFS Data Recovery" z firmy Elcomsoft, powinno pomóc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eminey Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 Poszukaj softu o nazwie "Advanced EFS Data Recovery" z firmy Elcomsoft, powinno pomóc.Wlasnie sciagnalem ten program, przeszukalem dyski, zrobilem scanowanie przez sektory i wyszukalo mi jakiestam hasla. Niestety jak probowalem odszyfrowac pliki (decrypt) zadnego sie nie udalo :/ (tak jak pisalem zreszta w poprzednim poscie) Chyba, ze da sie to zrobic w tym programie jeszcze inaczej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChamRyszak Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 Wszystkie programy typu EFS Recovery przydają się w sytuacji uszkodzenia systemu, kiedy np. system nie staruje. Do deszyfrowania plików wymagana jest instancja sytemu, gdzie jest certyfikat. Natomiast kiedy systemu nie ma, to nie ma też co odzyskiwać. Bruteforcerów ani tajemnych trików do EFS się nie używa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eminey Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 Czy zatem istnieja inne mozliwosci odzyskania plikow? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v1ru5 Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 Możesz zapomnieć o odzyskaniu danych, kiedyś miałem identyczną sytuację. Klient przyniósł kompa do przeinstalowania systemu, nic nie powiedział o zaszyfrowanym katalogu na innej partycji. Po miesiącu przychodzi że nie ma dostępu do tych danych. Siedziałem tydzień żeby to naprawić. Bez certyfikatu odtworzenie ich jest po prostu nie możliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eminey Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 A nie da sie jakos, no nie wiem...wlamac? :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...