Gość Pussik Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 (edytowane) Nie pisze tego posta w temacie o HD3870 ani w tym o HD4850, gdyż nie wiem który wybrać oraz chce się wyrzec uprzedzeń (każdy kocha to co ma i również w tym się udziela, więc przypuszczam, że w temacie o HD4850, będziecie polecać właśnie te karty i odwrotnie w temacie o HD3870). Ewentualnie, prosze o przeniesienie mojego postu. :) Tak więc mam kartę HD3870 GDDR3, która kosztowała mnie 220zł, zastanawiam sie, czy nie wymienićjej za dopłatą ~150zł na HD4850, czy nie kupić drugiej takiej samej. http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=191486 Tutaj sa jakieś testy porównawcze 2x3870 vs hd4850. Pytanie mam również to użytkowników crossfire... na ile jest to marudne oraz instynktowne. Czy dużo gier z tego korzysta.. czy łatwo jest zaprzęgnąć do działania dwie karty i czy mozna łatwo odłączyć gdzies w sterownikach drugą kartę, np. gdy pracujemy w systemie i jej zwyczajnie nie potrzebujemy. Edytowane 19 Października 2009 przez Pussik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 (edytowane) 3870 CF ma trochę niższą wydajność niż HD4870. CF będzie pobierać zauważalnie więcej prądu, będzie głośniej, nie wszystkie gry to wykorzystują. Edytowane 19 Października 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 ale większą od HD4850? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 Ja bym jednak wymienił na HD4850 - najlepiej z DDR5 jak znajdziesz :) Co jeden układ to jeden układ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 Też bym wybrał hd4850. Z CF jest różnie w grach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daryavush Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 Nie pisze tego posta w temacie o HD3870 ani w tym o HD4850, gdyż nie wiem który wybrać oraz chce się wyrzec uprzedzeń (każdy kocha to co ma i również w tym się udziela, więc przypuszczam, że w temacie o HD4850, będziecie polecać właśnie te karty i odwrotnie w temacie o HD3870). Ewentualnie, prosze o przeniesienie mojego postu. :) Tak więc mam kartę HD3870 GDDR3, która kosztowała mnie 220zł, zastanawiam sie, czy nie wymienićjej za dopłatą ~150zł na HD4850, czy nie kupić drugiej takiej samej. http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=191486 Tutaj sa jakieś testy porównawcze 2x3870 vs hd4850. Pytanie mam również to użytkowników crossfire... na ile jest to marudne oraz instynktowne. Czy dużo gier z tego korzysta.. czy łatwo jest zaprzęgnąć do działania dwie karty i czy mozna łatwo odłączyć gdzies w sterownikach drugą kartę, np. gdy pracujemy w systemie i jej zwyczajnie nie potrzebujemy. Od czerwca użytkuję dwa radeony 3850 od Sapphire w CF. Podkręciłem je na maxa w zakresie dostępnym w CCC. Z jedną kartą w 3DM 2006 robiłem jakieś 10700, a w crossfire 15000. Nie zauważyłem żadnych większych problemów z grami. Age of Mythology trochę się ścina momentami, ale nieuciążliwie. Mam też problem z notorycznymi zwisami w Faces of War i teraz właśnie tak się zastanawiam, czy to nie czasem wina CF; muszę sprawdzić. Natomiast nowsze tytuły - Wiedźmin, Company of Heroes, World in Conflict, demko Crysis'a chodzą wzorowo w rozdziałce 1680x1050. Nie wyłączałem trybu CF dotychczas, ale w CCC dezaktywuje się CF 1 kliknięciem. No i moja subiektywna rada. Otóż nie polecam CF - zużycie prądu znacznie wyższe, przyrost wydajności nieadekwatny, a w niektórych grach żaden i nigdy nie ma pewności, czy coś nie szwankuje z winy CF. Osobiście zastosowałem to rozwiązanie pochopnie. Najlepiej poczekaj na karty z serii 5xxx - nowy proces technologiczny = mniejsze zapotrzebowanie na prąd, a wydajność podobno rewelacyjna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 Imo uważam jak koledzy, lepiej 1 mocny układ niż 2 słabsze w cf/sli.Mało kiedy skalowanie jest 100%, bardzo często oscyluje w granicach 50%, a czasem nie działa w ogóle, plus dodatkowe problemy ( nie zawsze, ale się zdarzają ). Jeżeli cf/sli to tylko z mocnych układów i dla prawdziwych maniaków. Wtedy w razie problemów w jakiejś grze ( mikro przycięcia, ściny itp. ) wyłączasz i jedziesz na jednej karcie, a jak nie ma kłopotów, to śmigasz na 2 kartach. Ale trzeba pamiętać, że prądu weźmie 2x tyle, ciepełka też 2x tyle, a wydajność już nie koniecznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 Tak, dokładnie. Popieram opcję 4850. Nawet mam takiego. A w zasadzie to po drodze masz mnóstwo równie wydajnych a często i tańszych rozwiązań. 4830, 4770, 4730 :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...