Skocz do zawartości
Gość Pussik

2xhd3870 Gddr3 Vs Hd4850

Rekomendowane odpowiedzi

Nie pisze tego posta w temacie o HD3870 ani w tym o HD4850, gdyż nie wiem który wybrać oraz chce się wyrzec uprzedzeń (każdy kocha to co ma i również w tym się udziela, więc przypuszczam, że w temacie o HD4850, będziecie polecać właśnie te karty i odwrotnie w temacie o HD3870). Ewentualnie, prosze o przeniesienie mojego postu. :)

Tak więc mam kartę HD3870 GDDR3, która kosztowała mnie 220zł, zastanawiam sie, czy nie wymienićjej za dopłatą ~150zł na HD4850, czy nie kupić drugiej takiej samej.

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=191486

Tutaj sa jakieś testy porównawcze 2x3870 vs hd4850.

Pytanie mam również to użytkowników crossfire... na ile jest to marudne oraz instynktowne. Czy dużo gier z tego korzysta.. czy łatwo jest zaprzęgnąć do działania dwie karty i czy mozna łatwo odłączyć gdzies w sterownikach drugą kartę, np. gdy pracujemy w systemie i jej zwyczajnie nie potrzebujemy.

Edytowane przez Pussik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pisze tego posta w temacie o HD3870 ani w tym o HD4850, gdyż nie wiem który wybrać oraz chce się wyrzec uprzedzeń (każdy kocha to co ma i również w tym się udziela, więc przypuszczam, że w temacie o HD4850, będziecie polecać właśnie te karty i odwrotnie w temacie o HD3870). Ewentualnie, prosze o przeniesienie mojego postu. :)

Tak więc mam kartę HD3870 GDDR3, która kosztowała mnie 220zł, zastanawiam sie, czy nie wymienićjej za dopłatą ~150zł na HD4850, czy nie kupić drugiej takiej samej.

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=191486

Tutaj sa jakieś testy porównawcze 2x3870 vs hd4850.

Pytanie mam również to użytkowników crossfire... na ile jest to marudne oraz instynktowne. Czy dużo gier z tego korzysta.. czy łatwo jest zaprzęgnąć do działania dwie karty i czy mozna łatwo odłączyć gdzies w sterownikach drugą kartę, np. gdy pracujemy w systemie i jej zwyczajnie nie potrzebujemy.

Od czerwca użytkuję dwa radeony 3850 od Sapphire w CF. Podkręciłem je na maxa w zakresie dostępnym w CCC. Z jedną kartą w 3DM 2006 robiłem jakieś 10700, a w crossfire 15000. Nie zauważyłem żadnych większych problemów z grami. Age of Mythology trochę się ścina momentami, ale nieuciążliwie. Mam też problem z notorycznymi zwisami w Faces of War i teraz właśnie tak się zastanawiam, czy to nie czasem wina CF; muszę sprawdzić. Natomiast nowsze tytuły - Wiedźmin, Company of Heroes, World in Conflict, demko Crysis'a chodzą wzorowo w rozdziałce 1680x1050. Nie wyłączałem trybu CF dotychczas, ale w CCC dezaktywuje się CF 1 kliknięciem.

No i moja subiektywna rada. Otóż nie polecam CF - zużycie prądu znacznie wyższe, przyrost wydajności nieadekwatny, a w niektórych grach żaden i nigdy nie ma pewności, czy coś nie szwankuje z winy CF. Osobiście zastosowałem to rozwiązanie pochopnie. Najlepiej poczekaj na karty z serii 5xxx - nowy proces technologiczny = mniejsze zapotrzebowanie na prąd, a wydajność podobno rewelacyjna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imo uważam jak koledzy, lepiej 1 mocny układ niż 2 słabsze w cf/sli.Mało kiedy skalowanie jest 100%, bardzo często oscyluje w granicach 50%, a czasem nie działa w ogóle, plus dodatkowe problemy ( nie zawsze, ale się zdarzają ).

Jeżeli cf/sli to tylko z mocnych układów i dla prawdziwych maniaków. Wtedy w razie problemów w jakiejś grze ( mikro przycięcia, ściny itp. ) wyłączasz i jedziesz na jednej karcie, a jak nie ma kłopotów, to śmigasz na 2 kartach. Ale trzeba pamiętać, że prądu weźmie 2x tyle, ciepełka też 2x tyle, a wydajność już nie koniecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi