Rezystor Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Mam pytanie natury technicznej, otóż noszę się z zamiarem zakupu płyty głównej na chipsecie nVidii 2, ale z rdzeniem IGP, tj odpowiednika Ge Force 4 MX400, nie jestem typem gracza, za to dużo pracuję w 2D- Auto Cad i podobne i nie chciałbym dokupować osobnej karty, zależy mi przede wszystkim na stabilności płyty. Wiem że płyty na czipie SPP są bardziej popularne i nie trudno znaleźć komentarze użytkowników na ich temat, natomiast tych z rdzeniem IGP jak na lekarstwo:( Co myślicie o Epox 8RGA (nVidia nForce2 IGP) Soltek 75MRN-L nVidia nForce2 IGP Microstar K7N2G-L (MS-6570G-010) nVidia nForce2 IGP Zaznaczam że nie jestem raczej typem overclokera, stabilność przede wszystkim :?: Proszę o komentarz!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rezystor Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Ups, oczywiście nie nVidia 2, tylko nVidia nForce 2:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Epox 8RGA (nVidia nForce2 IGP) będziesz bardzo zadowolony !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRANDI Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Gdzieś w necie widziałem dość obszerny test tych nF2 IGP i Microstar K7N2G-L był BESSER! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 No ciekawa sprawa bo na forum jakiś czas temu ktoś miał kłopoty z Epoxem 8RGA skończyło się na tym że musiał mieć wsadzone 2 kości pamięci bo na 1 płyta była nie do urzytku. NIe wiem czy to od osobniony przypadek czy może coś innego. Jak poszukasz to na pewno znajdziesz. Ale mnie się wydaje że jednak lepiej kupić osobno MOBO a osobno grafe. Różnice cen na Epoxie oscylują w granicach 150-200zł więc za tu już kupisz jakiegoś 4MX400 a do tego dochodzi pamięc jak kupisz IGP to będzie on obciążał ram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Ciekawym rozwiazaniem mozebyc Chaintech 7NIF2 mikroATX, agp, 3x pci + standartowe wyposazenie - usb, lan , dzwiek 5.1, ata133 model ze zintegrowana karta graficzna kosztuje obecnie 520zl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rezystor Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Yeti, znalazłem taki komentarz w benchmarku- użytkownika Microstara K7N2G-L (MS-6570G-010) nVidia nForce2 IGP, cyt. Uwaga!!! Ważne. Jeśli decydujecie się na zakup tej płyty koniecznie zakupcie RAM dobrej jakości. Na słabych kościach są problemy ze zintegrowaną grafiką. Radzę zakup dwóch kości RAM gdyż aby wykorzystać wszystkie możliwości zintegrowanej grafiki należy obsadzić co najmniej dwa sloty (koniecznie 1 i 3 lub 2 i 3) wykorzystujemy wtedy technologię Dual DDR a możliwości karty podwajają się. Na jednej kości 512MB (333MHz) nie markowej uzyskałem w 3DMark2001 2400 punktów, zaś z dwoma kośćmi 256MB (też 333MHz) firmy Twinmos już 4491 punktów :). Ocena tylko 9 gdyż producent nie informuje o konieczności stosowania wysokiej jakości kości pamięci. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Yeti, znalazłem taki komentarz w benchmarku- użytkownika Microstara K7N2G-L (MS-6570G-010) nVidia nForce2 IGP, cyt. Uwaga!!! Ważne. Jeśli decydujecie się na zakup tej płyty koniecznie zakupcie RAM dobrej jakości. Na słabych kościach są problemy ze zintegrowaną grafiką. Radzę zakup dwóch kości RAM gdyż aby wykorzystać wszystkie możliwości zintegrowanej grafiki należy obsadzić co najmniej dwa sloty (koniecznie 1 i 3 lub 2 i 3) wykorzystujemy wtedy technologię Dual DDR a możliwości karty podwajają się. Na jednej kości 512MB (333MHz) nie markowej uzyskałem w 3DMark2001 2400 punktów, zaś z dwoma kośćmi 256MB (też 333MHz) firmy Twinmos już 4491 punktów :). Ocena tylko 9 gdyż producent nie informuje o konieczności stosowania wysokiej jakości kości pamięci. :) No to by było w przybliżeniu to o czym mówiłem ale pozostaje fakt że kupując 2x256 Ramu karta zajmie ci 64MB z tego a jak kupisz za tą samą kase MOBO + Grafa i te same 2x256 to będziesz miał faktycznie 512mb Ram + 64 na grafie. A jeśli już koniecznie ma być zintegrowana to może http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6321 karta na poziomie MX440 + 64MB własnej pamięci + SiS746 który nie wiele ustępuje nV2. Według mnie jak ktoś szuka koniecznie MOBO ze zintegrowaną grafą to jest to dobre wyjście. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 No tak tylko, że z NF2 dostaję MX440 z 2x VGA a taki jako osobny kosztuje ok 250 - 300 (sprawdzałem pewien czas temu), Dodatkow 8RGA+ ma LAN, SS, FW i td. Ja też się przymieżam do 8RGA+ tylko czekam aż trochę spadnie cena - bo na razie jest trochę za wysoka... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 No tak tylko, że z NF2 dostaję MX440 z 2x VGA a taki jako osobny kosztuje ok 250 - 300 (sprawdzałem pewien czas temu), Dodatkow 8RGA+ ma LAN, SS, FW i td. Ja też się przymieżam do 8RGA+ tylko czekam aż trochę spadnie cena - bo na razie jest trochę za wysoka...Po pierwsze ten MX a IGP nie ma osiągów pełnego MX440 a lan itd jest w każdej wersji + równie bez grafy. A jeśli chodzi o ceny to dolicz sobie do płyty z grafą cene dodatkowych 64MB ramu. Bo tyle zetnie ci grafa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rezystor Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Yeti, znalazłem taki komentarz w benchmarku- użytkownika Microstara K7N2G-L (MS-6570G-010) nVidia nForce2 IGP, cyt. Uwaga!!! Ważne. Jeśli decydujecie się na zakup tej płyty koniecznie zakupcie RAM dobrej jakości. Na słabych kościach są problemy ze zintegrowaną grafiką. Radzę zakup dwóch kości RAM gdyż aby wykorzystać wszystkie możliwości zintegrowanej grafiki należy obsadzić co najmniej dwa sloty (koniecznie 1 i 3 lub 2 i 3) wykorzystujemy wtedy technologię Dual DDR a możliwości karty podwajają się. Na jednej kości 512MB (333MHz) nie markowej uzyskałem w 3DMark2001 2400 punktów, zaś z dwoma kośćmi 256MB (też 333MHz) firmy Twinmos już 4491 punktów :). Ocena tylko 9 gdyż producent nie informuje o konieczności stosowania wysokiej jakości kości pamięci. :) No to by było w przybliżeniu to o czym mówiłem ale pozostaje fakt że kupując 2x256 Ramu karta zajmie ci 64MB z tego a jak kupisz za tą samą kase MOBO + Grafa i te same 2x256 to będziesz miał faktycznie 512mb Ram + 64 na grafie. A jeśli już koniecznie ma być zintegrowana to może http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6321 karta na poziomie MX440 + 64MB własnej pamięci + SiS746 który nie wiele ustępuje nV2. Według mnie jak ktoś szuka koniecznie MOBO ze zintegrowaną grafą to jest to dobre wyjście. Maksymalny obszar pamięci jaki można teraz zarezerwować dla GeForce4 to 128 MB (bufor ramki i pamięć na tekstury). Jest to cztery razy więcej niż GeForce2 MX w pierwszym nForce...tak więc obawiam się że grafika będzie mi na maxa obciążała ram!:( Qrde bele Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 W takim razie pomyśl albo o sobnej grafie albo na tym L7S7AG do którego zapodałem linka. Jest to naprawde godna uwagi płyta a grafa ma swój ram i to 64MB i za 420 zł. A testy L7S7Ax znajdziesz na necie na pewno. A jak nie to jest na forum temat o tej płycie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rezystor Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 ok, dzięki chłopaki za sugestie, jak którąś wciągne podziele się z wami spostrzeżeniami:))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeuseta Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 Heh ja mam to co nizej i ciagnie mi 7665 3dmarkow (moj rekord).Oczywiscie wszytko podkrecone (proc i grafa).Sadze ze to IGP to jedno wielkie gowno! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 Heh ja mam to co nizej i ciagnie mi 7665 3dmarkow (moj rekord).Oczywiscie wszytko podkrecone (proc i grafa).Sadze ze to IGP to jedno wielkie gowno! A czego się spodziewałeś po zintegrowanej grafice, i tak obecnie jest to najszybsze tego typu rozwiązanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 jak z wbudowana grafa to raczej bym wybral Epoxa co do karty to tylko takie rozwiazanie wykorzystuje dual ddr i do tego zostalo stworzone plyty bez grafy z dual ddr to jakis dziwny wynalazek majacy na celu zwabienie jeleni do korytka w ktorym daja plyte,a jelen zostawia pieniazki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...