Matt125 Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 Witam chcę się zapytać czy jest możliwa sieć ponad 120 metrów. Chodzi mi o to, że stoi komputer z założonym internetem neostrada 512 +Livebox I Czy da się przeciągnąć kabel 120+m , tak aby był internet na innym komputerze, i co będzie do tego potrzebne, Schemat : Komputer + Neostrada512+LiveBox--------------------Odległośc 120m---------> Komputer 2 Co trzeba byłoby jeszcze dokupić aby nie stracić sygnału?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 Potrzebujesz jakiś Router. Można spróbować, może pociągnie te 120 metrów. Jak nie, to trzeba dołożyć switch, najlepiej gdzieś po środku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 zwykła skrętka starczy na 120m, problem jest powyżej 150m :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 (edytowane) Musisz sprawdzić. Można wymusić niższy standard Etehernetu w celu dodaniu tych kilku metrów. Ale jeśli chcesz mieć dobre transfery, to coś aktywnego po drodze jest konieczne. Do tego dochodzi problem z ładunkami elektrostatycznymi i burzami, o ile ten kabel będzie choć trochę leciał na dworze. Edytowane 20 Października 2009 przez Aquarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 Dobry kabel i zero problemów. I na 180m chodziło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matt125 Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 (edytowane) No to rozumiem spróbować można , tylko z tym switchem to będzie problem bo na tych 120 m nie ma gdzie za bardzo postawić switcha A tego neta to mam zamiar zwiększyć jak coś... Tzn. Komputer-----Kabel <załóżmy 2m>---->Switch---->Reszta kabla---> Komputer 2 Kolega powiedział mi że tak zrobić jak narysowałem ;) to powinno być już lepiej. Dzięki za udzielenie odpowiedzi... Jak mówicie, że ma chodzić to raczej kupię sam kabel , a jak coś będzie, źle to to się coś wykombinuje. Edytowane 20 Października 2009 przez Matt125 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Running Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 180 tylko na HUBie na switchu 145 150 ale na dobrym kablu (madex) na switchu idzie dac swiecej jak dasz wymuszone 10 Mb half duplex Jak nie potrzebujesz wiecej jak 10 Mb daj huba da rade mysle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matt125 Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 (edytowane) i jeszcze jedno pytanie , jaki kabel byście wybrali , nawet tej firmy Madexa, mam zamiar go puścić pod ziemią, a jeśli nie madexa to co innego , prosiłbym o linki , żebym wiedział co w sklepie powiedzieć . Cena też by się przydała. Co powiecie o kablu SOLID Cat. 5E Lan Cable UTP 4 Patrs 24 AWG --- z tym PATRS nie jestem pewny bo nie mogłem się rozczytać Mama kawałek takiego kabla w domu. Edytowane 21 Października 2009 przez Matt125 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShDe Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 Kabel Wydaje mi sie lepiej FTP jak na dworzu ma byc (ekranowany) Cos Molexa, Beldena lub Madexa imo + dobre rjtki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 Nawet jak ci ten kabel nie zadzaila to mozesz slicza zakopac gdziess/wrzucic na drzewo cokolwike , prad zasilajacy mozesz przeslac przy pomocy http://pl.wikipedia.org/wiki/Power_over_Ethernet http://www.heise-online.pl/networks/featur...iem-778560.html ;] wiec w teorii mozesz dopokojnie do 200-250 metrow przesmac na 1 sliczu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShDe Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 to ja dodam ze poe mozesz zrobic samemu i nie muszisz wydawac po kilkadziesiat zlotych za taki zestawik, wystarczy ze kupisz 2 "łączniki" do rj 45, kabelek pasujący do gniazda zasilania urządzenia + gniazdo i na 2 nie używane parki wrzucasz sobie napięcie, w jednej kostce na odbiór dajesz gniazdko, w drugiej kabelek i koniec, 10 minut roboty a działa dokładnie tak samo, na takich kosteczkach robionych przeze mnie działa połowa urządzeń sieciowych znajomego mającego sieć wifi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 to sie rozumie samo przez sie ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2009 Jak masz kasę to zrób światło ha :razz: W jakiś 600-700 zł można się zmieścić. Jak sprzęt używany to i taniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...