Maniacz Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 Witam. Otóz kupiłem całkiem niedawno nowy komputer, między innymi pamięci patriota gaming series ddr3 1600mhz amd black edition, które są osadzone w płycie asus m4a77td-pro. Otóż problem polega na tym, że te pamięci są ustawione na bardzo niskich taktowaniach. Everest pokazuje tak: @ 533 MHz 7-7-7-20 (CL-RCD-RP-RAS) / 27-59-4-8-4-4 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP) @ 457 MHz 6-6-6-18 (CL-RCD-RP-RAS) / 24-51-4-7-4-4 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP) Co mam zrobić, żeby ustawić je normalnie na 1600mhz? Bo powinienem odczuć kopa po zmianie taktowania. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 (edytowane) 533*3= ?? :lol: Edytowane 20 Października 2009 przez qrvich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniacz Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 533*3= ?? :lol: A dlaczego x3? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 qrvich - FAIL :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0M3N Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 Masz źle ustawiony Dzielnik procesor:pamięci. Najprawdopodobniej Twoje mobo nie obsługuje 1600mhz bez o/c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 epic fail :D wstyd jak .i. :lol: chwila słabości, no :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniacz Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 Masz źle ustawiony Dzielnik procesor:pamięci. Najprawdopodobniej Twoje mobo nie obsługuje 1600mhz bez o/c I co zrobić z tym fantem? Jak to przestawić? Wybaczcie, ale to można powiedzieć 'pierwszy mój' komputer, i nie jestem obeznany, bo w siostry kompie nigdy nic nie grzebałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 Wejdź w configure system frequency/voltage i zmień DRAM Frequency. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniacz Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 (edytowane) Wejdź w configure system frequency/voltage i zmień DRAM Frequency. Zmieniłem DRAM Frequency z auto na 1600mhz i w evereście zmian nie ma, ale system jakoś tak szybciej chodzi, albo mi się wydaje. Edytowane 21 Października 2009 przez Maniacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 Może inaczej bo Everest w sumei nigdzie jasno nie pokazuje. Ściągnij CPU-Z, odpal i napisz co masz w zakladce Memory w polu DRAM Frequency. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniacz Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 Wygląda to tak: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 (edytowane) Teraz jest na 1600 mhz ( 800 mhz rzeczywiste takty ) . Edytowane 21 Października 2009 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 Zgadza sie, ddr mnożymy zawsze x2 - 800 x2 (ddr) = 1600mhz Jedynie timingi możesz obniżyć, 11-11-11-30 to bardzo wysoko, pójdą na 7-7-7-20 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniacz Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 (edytowane) Znalazłem program od amd podany w tym artykule: http://pclab.pl/art36299-2.html ale tak jak jest ten przycisk na drugim zdjęciu "AMD black edition memory profile" w zakładce memory, to ja mam wszystko, oprócz tego właśnie przycisku. Mam procesor black edition phenoma II 720, więc nie wiem o co chodzi, a wiem że można wtedy pobrać gotowe ustawienia dla pamięci i problem z głowy. @ustawiłem timingi na takie, dobre są? Edytowane 21 Października 2009 przez Maniacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...