Skocz do zawartości
Fisher

Tp-link Td-w8101g Problemy Z Internetem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałem dzisiaj zamontować ten router u dziewczyny. Posiada ona internet w netii na łączach TP.

Podłączyłem wszystko tak jak trzeba, skonfigurowałem router i niestety na routerze nie świeciły się dwie diody: Internet i ADSL.

Kombinowałem, kombinowałem i w końcu po ustawieniu:

ADSL Type: G.DMT

ADSL Mode: Annex A

Dioda ADSL sie zaświeciła, według statusu na routerze połączyłem się z internetem, dostałem adres ip, pokazał prędkość mojego łącza lecz niestety dioda internet dalej się nie świeciła. Walczyłem z tym z 3 godziny i już nie mam pomysłów.

Ma może ktoś ten router i wie jak co ustawić żeby to śmigało bo już nie mam siły do tego.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie parametry wprowadzić do konfiguracji routera, aby współpracował z usługą Szybki Internet?

Parametry konieczne do zestawienia połączenia są następujące:

Dla usługi świadczonej z wykorzystanie infrastruktury Telekomunikacji Polskiej S.A.

VPI = 0

VCI = 35

Enkapsulacja – PPPoA VC-MUX

http://www.netia.pl/obsluga_klienta_dom,lista,1041,340.html

Masz tak ustawione?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączę się do tematu o routerze TP-Link TD-W8101G. Od dwóch dni praktycznie nie robię nic innego, tylko staram się skonfigurować te pudło. Przeczesałem większość tematów, nie znalazłem jednak sprawnego rozwiązania. Wygląda to tak. W Interface Setup PVC od 1-7 ustawiam na Deactivated. Na kanale zerowym ustawiam w polu VPI – 0 oraz w polu VCI – 35. Encapsulation ustawiam na PPPoA/PPPoE, pole Servicename pozostawiam puste, User i Password uzupełniam właściwymi danymi. Connecion Always On, Ip Adress Dynamic, Default Route Yes, TCP MTU Option 1460 (na jednym z forów ktoś podsuwał wartość 0 – nie działa), Dynamic Route zmieniam na RIP 1 (tę wartość w zakładce LAN pozostawiam niezmienną, wiele razy próbowałem ją zmieniać na różne sposoby, nie działało). Reszta bez zmian. Przechodzę do zakładki LAN. Niemal wszystko zostawiam niezmienione, w ostatnich polach po konsultacji telefonicznej z obsługą NEO zmieniam Primary DNS Server na 194.204.159.1, a Secondary DNS Server na 194.204.152.34, uprzednio ustawiając Use User Discovered DNS Server Only. Dodaje jeszcze w zakładce Advanced Setup -> ADSL Mode na ADSL2 oraz ADSL Type Annex A/L.

Na tych ustawieniach ikona ADSL zamruga raz na minutę, co mniej więcej czwarte błyśnięcie mrugnie dwukrotnie.

Niemal wszystkie powyższe ustawienia były eksperymentowane, zmieniane wielokrotnie, router był restartowany. Przy różnych ustawieniach net pochodził do najbliższego odłączenia od prądu. Próbowałem restartów i wprowadzania podstawowych danych, jedynie w pierwszym polu – net pochodził również do pierwszego odłączenia od prądu.

Pomysły już mi się skończyły, a zachęty wszystkich sprzedawców, którzy piszą o tym produkcie coś na wzór: router jest niezwykle łatwy w konfiguracji, są dla mnie czymś, na co obecnie bym nie poleciał. Dwa bite dni spędzone na konfiguracji…

Może ktoś coś podsunie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź parametry linii - SNR i Line Attenutation, prawdopodobnie za słaby sygnał masz.

Edit

Tak, wpisz w google to co ci napisałem, sprawdź ustawienia najpierw, następnie zadzwoń do pomocy technicznej/błękitnej linii swojego operatora i przedstaw problem.

Edytowane przez oldskul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odswieze temat.

Posiadam ten router oraz korzystam z Szybkiego internetu Netii (na laczach TP SA). Oczywiscie dostalem NetiaSpot'a ale dla mnie to szmelc (juz drugi dostalem i WiFi non stop rozlacza) zatem postanowilem podpiac TP-Link TD-W8910G.

Zorientowalem sie nieco w temacie tego routera i skonfigurowalem go do polaczenia z netem jak autor tematu a mianowicie:

W Advanced zaznaczylem 2 opcje odpowiedzialne za modulacje: G.lite i ADSL2+

VPI: 0 VCI: 35

PPPoA VC-MUX

Reszta w zasadzie niezmieniona, WLAN oraz LAN nie maja tu znaczeni.

Problem w tym ze po jakims czasie dzialania jakosc internetu spada do zalosnych predkosci - rzedu 500 kbit/s, a powinienem miec ok. 12 Mbit/s. Synchro mam nieco wieksze niz 12 Mbit/s, natomiast osiagalne na lini to ok. 15 Mbit/s (wedlug statystyk z Routera i tak jest caly czas).

Byl u mnie technik, podpial jakis swoj modem i pokazywal mi ze predkosc sciagania jakiegos pliku 100 MB waha sie w okolicy 10 MB/s, co jest prawidlowe. Z tym ze ja rowniez mam takie predkosci, ale tylko przez powiedzmy 30 min. dzialania routera, pozniej lipa. Wmawial mi ze mam uszkodzony Router nawet nie sprwdzajac statystyk. Moze nie ma takiego obowiazku.

Pytanie moje jest takie, czy cos zle ustawiam, o czyms zapomnialem, a moze faktycznie mam uszkodzony modem w routerze?

Podejzewam ze Netia blokuje obce routery tylko nie bardzo moge sobie wyobrazic w jaki sposob. Chetnie sie dowiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi