rezo_ Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 (edytowane) Jakis czas temu kupilem nowy dysk do lapka (patrz sygnatura) i od razu postawilem na nim Windowsa 7 x64. Od poczatku doskwiera mi jedna dolegliwosc, mianowicie raz na jakis czas (jest to zupelnie losowe) dioda pracy dysku zaczyna palic sie ciaglym swiatlym i w tym czasie system jest w stanie "zawieszenia", nie reaguje na nic, trwa to okolo 1 do 2 sekund, po czym nastepuje charakterystyczne stukniecie (cos jak przy parkowaniu glowicy?) i wszystko wraca do normy... Nie wiem czy to wina 7 czy cos jest nie tak z dyskiem... Zalaczam SMART, HD Tune i HD Tach, wygladaja na czyste.... Gdzie moze tkwic problem? Edytowane 21 Października 2009 przez krawetko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rezo_ Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2009 Przeinstalowałem dzisiaj system, problem nadal wystepuje.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2009 Postępuj kolejno wg punktów. 1. Upewnij się, że wszystkie wtyczki (zasilanie oraz dane) dobrze siedzą w dysku/płycie. 2. Sprawdź na innym zasilaczu. 3. Sprawdź ten dysk na innym kompie. Gdy po przebyciu 3 punktów problem nadal będzie występował, to można zastanawiać się nad reklamacją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rezo_ Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2009 Postępuj kolejno wg punktów. 1. Upewnij się, że wszystkie wtyczki (zasilanie oraz dane) dobrze siedzą w dysku/płycie. 2. Sprawdź na innym zasilaczu. 3. Sprawdź ten dysk na innym kompie. Gdy po przebyciu 3 punktów problem nadal będzie występował, to można zastanawiać się nad reklamacją. Nie przeczytales moich postów... chodzi o dysk w laptopie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2009 Sorki, czytałem temat dużo wcześniej i zapomniałem, że mowa o lapku. Teraz tylko rzuciłem okiem na objawy, a odpowiedź pisałem, gdyż napisałeś, że format nie rozwiązał sprawy. Jest to dość dziwna sprawa, bo prędkości ma bardzo duże. Rozumiem, że podczas testu objaw nie wystąpił - bo nie widać żadnego skoku/zatrzymania na wykresach. Stawianie Windows 7 w ciemno to też nie jest najlepsze źródło informacji. Postaw XP, Vistę, Ubuntu i obserwuj kompa. Jeśli sytuacja się powtórzy, to dobrze by było sprawdzić dysk w innym kompie. Wtedy będzie wiadomo, czy winić dysk, czy laptopa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2009 Hmm. U mnie takie stawanie dęba na sek. zdarza się średnio raz dziennie - ale wiem że to ewidentnie wina kontrolera sata, który ma jakieś wąty do nagrywarki. Jednakże ten feler nie jest niczym dziwnym, wszak Intel przyznał się do niego już dawno. Po czymś takim mam w logach błąd typu The device, \Device\Ide\iaStor0, did not respond within the timeout period. Sprawdzałeś w Podglądzie Zdarzeń? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rezo_ Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2009 Podglad zdarzen czysty. Poza tym na wczesniejszym dysku w tym lapku nie mialem tego problemu (korzystalem wtedy z Visty). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2009 Dysk jest zdrowy, a te 2s zwiechy to pewnie czas aż dysk się na nowo rozpędzi, bo zadziałało zwykłe oszczędzanie energii, a wy tu wymyślacie nie wiadomo co. Wpisz "nigdy" abo "never" w dodatkowych opcjach w zależności od języka w systemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rezo_ Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2009 (edytowane) Takie rzeczy robie od razu po instalacji systemu. Jest na High Performance i ustawione na Never dla Plugged In. To nie to.... Edytowane 22 Października 2009 przez krawetko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 To widocznie dalej coś go wyłącza, może dysk ma taki system w sobie. U mnie np w kieszeni wellanda 2,5" bez względu na to, co mam ustawione w opcjach zasiania dysk po jakiś 5min się wyłącza, zaś reszta objawów identyczna z twoimi. Spróbuj wyczaić kiedy to się dzieje i co jaki czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rezo_ Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 (edytowane) Dzieje sie to w totalnie losowych momentach. Na starcie systemu, podczas pracy, podczas gry, problem potrafi nie pojawic sie przez godzine aby zaraz potem pojawil sie w ciagu minuty kilka razy z rzedu... Resource Monitor nie odnotowuje nic nadzwyczajnego w tych momentach poza tym ze na wykresie jest przez moment uzycie 100%... Zadnych logow w podgladzie zdarzen... Dzis wsadze z powrotem poprzedni dysk i zainstaluje na nim Win 7, zobacze czy problem takze wystepuje.... Edytowane 23 Października 2009 przez krawetko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rezo_ Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 (edytowane) Problem rozwiazany. Podejrzewalem ze odpowiadzialne za to zachowanie moze być APM (Advanced Power Managment) lub AAM (Advanced Acoustic Managment) dysku. Uzylem narzedzia quietHDD http://sites.google.com/site/quiethdd/ do wylaczenia powyższych i problem jak rekal odjal. Dysk pracuje wysmienicie, zadnych zwiech ani stukotow :gitarzysta: Edytowane 23 Października 2009 przez krawetko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d0nMD Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2010 Czy ktoś przypadkiem miał błąd 'IOCTL_ATA_PASS_THROUGH failed'? Próbowałem zarówno hdparm jak i quiethdd - obydwa to wyrzucają. Dysk to WD Scorpio Blue 2.5" 500GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...