Gemtin1 Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 (edytowane) Ostatnio wydarzyła się rzecz najbardziej dla mnie nieprzewidywalna, mianowicie moja płyta główna odmówiła posłuszeństwa i jestem zmuszony kupić nową. W związku z tym iż lga775 jest już spisane na straty nie opłaca się moim zdanie kupować płyty pod ten socket. Aktualnie posiadam: Procesor: Intel Core2Extreme X6800 2.93@ 3.8ghz // Scythe Mugen 2 Mobo: Asus P5W-DH Deluxe Ram: OCZ Platinium 2x 1GB + Kingstone 1GB = 3GB GPU: Gigabyte GeForce 8800 GTS 512- 650/1625/1944 @ 820/1920/2160 PSU: Chieftec GPS-400W HDD: Samsung F3EG 500GB Teraz pytanie: Jaką płytę główną byście polecali, może myć nawet używana bo nie widzi mi się wydawać majątku na lga 775. Widziałem jakiegoś abita ab9 guad gt, gigabyte p45 dsl... Myślałem też nad wymianą całej platformy, niestety i5 jest zbyt drogie, wiec pozostaje am3... Czy widzi się wam kupno phenoma II x2, ASRock M3A785GXH (chce żeby starczyła na długo), 2x2 gb kingstone 1333? Od razu mówię że nie chce athlona II x4 bo nie widzi mi się 2mb cache na 4 rdzenie... w dodatku bardzo często gram w crysisa a ten lubi pamięć cache. Niestety do tej konfiguracji najprawdopodobniej będe musiał kupić nowy zasilacz gdyż ten mój nie posiada wtyczki na dodatkowe zasilanie na procesor... Wychodzi na to że będę zmuszony kupić sporo komponentów i wydać sporą sumę a za stare podzespoły dostane raczej mało pieniędzy. Jeśli mam być szczery to nie posiadam dużej kwoty do szaleństwa i na pewno takowej nie bede miał nigdy w związku z tym nie wiem czy jednak zainwestować w am3 i mieć spokój czy jednak kupić płyte na lga775 i najzwyklej to "olać" Myślałem jeszcze nad ew. sprzedażą karty graficznej, jesli zintegrowana karta pozwoliłaby na płynne granie w crysisa na low w rozdzielczosci 1680x1050 lub mniejszej ale w miare rozsądnej (ekran 20')... Wtedy poczekałbym i spokojnie odkładał na nową karte. Proszę o wasze komentarze. Edytowane 21 Października 2009 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 Niestety do tej konfiguracji najprawdopodobniej będe musiał kupić nowy zasilacz gdyż ten mój nie posiada wtyczki na dodatkowe zasilanie na procesor...Nie jest potrzebna wtyczka 8 pin, wystarcza 4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 Moim zdaniem kupić tanio mobo. Wymiana na AMD nie dość, że nieopłacalna (szczególnie przy niewielkim budżecie), to jeszcze sporo zachodu, bo musisz posprzedawać itd. A cpu masz git, 3.8 to nie byle co. Jak już wymieniać całą platformę to na coś wyraźnie lepszego, czyli i5/i7, ale jak nie masz kasy to sugeruję sobie na razie darować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 ja bym jednak to olał i kupił nową płytę pod 775. inaczej więcej wydasz niż będziesz z tego miał korzyści, bo mimo, że sprzęt masz nienajświeższy, to wydajnościowo wciąż jest bardzo dobry. Mnie też korci żeby wymienić sprzęt, ale ten po dwóch latach wciąż mnie nie zawodzi, więc czekam na tanie procki 32nm i płyty na kolejnej generacji chipsetów z satą 3, usb 3.0 i innymi paściami które za niedługo będą absolutną koniecznością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2009 (edytowane) Dzieki za wypowiedzi, w takim razie jaka płyte główna byście polecali na 775? Może być używana, nie przeszkadza mi to. Powiem że nawet taka preferuję. Budżet mysle 200zł... Edytowane 22 Października 2009 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2009 na przykład Abit IP35 albo Asus P5K-E Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2009 (edytowane) Raczej ciężko coś znaleźć do 200zł żeby uciągnęło OC quada. Poszukaj coś na P45, może jakiś AsRock lub Gigabyte z niedrogich trafisz. Ew. P35 jw. Edytowane 22 Października 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2009 (edytowane) a kto mówił o quadzie... ;) Aktualnie posiadam: Procesor: Intel Core2Extreme X6800 Edytowane 22 Października 2009 przez E57 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2009 Szukaj asusów p5b/k/e/w. Używki są na allegro. abita ip35 raczej odradzam Płyta da sie lubić, ale ma też swoje fochy. za 340zł jest ab9 quad-gt który swego czasu był najbardziej hardcorową płytą, choć ma już swoje lata. dfi drogie, a gigabyte, asrocka czy msi nie polecam więc to by było na tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...