Skocz do zawartości
Gość aruś

Aluminium czy stal?????

Rekomendowane odpowiedzi

który z tych materiałów lepiej nadaje sie na długowieczną obudowe?

alu jest lżejsze sztywniejsze droższe i lepiej odprowadza ciepło

stal natomiast jest twardsza ...

jak jest z ciszą? który materiał lepiej wycisza?

jak jest z przenoszeniem wibracji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm ... no ja myśle że tak :

Alu ... lżejsze, lepiej z ciepłem, łatwiejsze w obróbce ale za to mniej tłumi dźwięki .

Stal ... zdecydowanie cięższa, przy takiej samej grubości jak alu lepiej tłumi wnętrze, ale gorzej z obróbką.

Oba materiały mają podobną podatnośc na drgania, choć wg mnie stal jest cięzsza, dzięki czemu tłumi je lepiej

A ja zrobiłbym bude z obu materiałów jeżeli nie masz problemu z doseppem to urządzeń profesjonalnych jak giętarki itp .... jak wszstko będzie idealnie połączone to napewno nie bedzię wydawac jakiś własnych dźwięków ... rama stalowa, a ramki HDD,CD alu, podłoze pod płyte główną też alu. Możesz ewentualnie przód i ścianki zrobic ze stali ( za lekko nie bedzie) ale za to wytłumią bude bardziej niż alu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ALU - i tylko ALU...

Alu jest nie tylko lżejsze, ale i miększe - więc automatycznie ciężej wpada w rezonans i troszke (ale to naprawde troszke) lepiej tłumi dźwięki!

Sprawa jest inna - stal troszke lepiej ekranuje komp od zewnętrznych pól magnetycznych, ale za to alu nie wzbudza się pod ich wpływem - więc ciężko jest powiedzieć który materiał lepszy

Ale ja jestem za alu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aluminiowa vs. stalowa obudowa:

+ Lzejsza

- Przewaznie glosniejsza niz metalowa obudowa

- Latwo sie rysuje

- Latwo ja wygiac

Ja osobiscie mam aluminiowa obudowe o nazwie LANBOY firmy ANTEC.

Mam ja dopiero tydzien ale jestem z niej bardzo zadowolony z paru powodow. 1. Byla tania ($140CAN), 2. ma wbudowany 350W zasilacz z niebieskim swiatelkiem, 3. Jest mala (MINI-TOWER), 4. Ma pare ciekawych rozwiazan takich jak szyna na stacje dyskow do latwego wysuwania stacji dyskow i wyciagalne pomieszczenie na twardy dysk. Tutuaj jest zdjecie obudowy. Polecam.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...