Gość aruś Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 który z tych materiałów lepiej nadaje sie na długowieczną obudowe? alu jest lżejsze sztywniejsze droższe i lepiej odprowadza ciepło stal natomiast jest twardsza ... jak jest z ciszą? który materiał lepiej wycisza? jak jest z przenoszeniem wibracji? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Jak nie będziesz kopał obudowy to myśle że buda z Al będzie lepsza. Co do drgań to czym cieńsza blacha tym jest bardziej podatna na drgania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Hmmm ... no ja myśle że tak : Alu ... lżejsze, lepiej z ciepłem, łatwiejsze w obróbce ale za to mniej tłumi dźwięki . Stal ... zdecydowanie cięższa, przy takiej samej grubości jak alu lepiej tłumi wnętrze, ale gorzej z obróbką. Oba materiały mają podobną podatnośc na drgania, choć wg mnie stal jest cięzsza, dzięki czemu tłumi je lepiej A ja zrobiłbym bude z obu materiałów jeżeli nie masz problemu z doseppem to urządzeń profesjonalnych jak giętarki itp .... jak wszstko będzie idealnie połączone to napewno nie bedzię wydawac jakiś własnych dźwięków ... rama stalowa, a ramki HDD,CD alu, podłoze pod płyte główną też alu. Możesz ewentualnie przód i ścianki zrobic ze stali ( za lekko nie bedzie) ale za to wytłumią bude bardziej niż alu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 A mi sie zawsze wydawalo ze Aluminium sie ciezej obrabie spawa tnie itp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mighn Taghor Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 ALU - i tylko ALU... Alu jest nie tylko lżejsze, ale i miększe - więc automatycznie ciężej wpada w rezonans i troszke (ale to naprawde troszke) lepiej tłumi dźwięki! Sprawa jest inna - stal troszke lepiej ekranuje komp od zewnętrznych pól magnetycznych, ale za to alu nie wzbudza się pod ich wpływem - więc ciężko jest powiedzieć który materiał lepszy Ale ja jestem za alu :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 A mi sie zawsze wydawalo ze Aluminium sie ciezej obrabie spawa tnie itp. Może źle się łączy, ale cięcie, a tymbardziej gięcie jest zdecydowanie łatwiejsze !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Ja też montuję budę - i właśnie z Al, a kłopoty ze spawaniem rozwiązuje łącząc na śruby. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 najlepiej to zrobic z tych takich plyt , ktore sie na ziemi kladzie , metalowe z takimi zaokraglonymi prostakacimami w rozne strony , wiece o co chodzi :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbc20000 Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Aluminiowa vs. stalowa obudowa: + Lzejsza - Przewaznie glosniejsza niz metalowa obudowa - Latwo sie rysuje - Latwo ja wygiac Ja osobiscie mam aluminiowa obudowe o nazwie LANBOY firmy ANTEC. Mam ja dopiero tydzien ale jestem z niej bardzo zadowolony z paru powodow. 1. Byla tania ($140CAN), 2. ma wbudowany 350W zasilacz z niebieskim swiatelkiem, 3. Jest mala (MINI-TOWER), 4. Ma pare ciekawych rozwiazan takich jak szyna na stacje dyskow do latwego wysuwania stacji dyskow i wyciagalne pomieszczenie na twardy dysk. Tutuaj jest zdjecie obudowy. Polecam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 ja bym wybral ALu - przede wsystkim jest LZEJSZA - mam jakas badziewna metalowa i zauwazylem, ze te dwie blachy z boku obudowy waza mniej wiecej tyle co pusty codegen :D [tak na oko/reke ;)] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...